Adam Malysz je v svetovnem pokalu na stopničkah stal kar 91-krat. Foto: Reuters
Adam Malysz je v svetovnem pokalu na stopničkah stal kar 91-krat. Foto: Reuters
Poljski navijači so Adama Malysza spremljali povsod. Foto: EPA

"To je moje zadnje svetovno prvenstvo. Težko je, ko moram navijačem sporočiti to novico, vendar sem se za konec kariere trdno odločil že pred časom," je dejal Malysz za poljsko državno televizijo po četrtkovi tekmi svetovnega prvenstva, kjer je zasedel 11. mesto.

Po številu zmag le za Nykänenom
33-letni Poljak je v svetovnem pokalu zbral 39 zmag, kar ga na večni lestvici uvršča na drugo mesto. Več zmag je dosegel le Finec Matti Nykänen. Najpriljubljenejši poljski športnik ima v svoji zbirki štiri naslove svetovnega prvaka ter po eno srebrno in bronasto kolajno. Štirikrat je bil tudi zmagovalec svetovnega pokala (v sezonah 2001, 2002, 2003 in 2007), ima pa tudi tri naslove olimpijskega podprvaka (2002, 2010) in eno bronasto kolajno (2002).

Januarja letos je moral za nekaj časa na prisilni počitek zaradi poškodbe noge, ki jo je dobil po spektakularnem padcu v domačih Zakopanah, kjer bo 26. marca na poslovilni tekmi nastopil zadnjič v karieri.

"Zadnjič bom skakal 26. marca v Zakopanah, v svetovnem pokalu pa bom zadnjič nastopil od 18. do 20. marca v Planici," je še povedal Malysz, ki so mu Poljaki dali vzdevek Batman z Wisle.