Petra Majdič je izkušeno odtekla finale, nadzirala položaj, dobro razporedila moči in si v šprintu pritekla tretje mesto. Foto: EPA
Petra Majdič je izkušeno odtekla finale, nadzirala položaj, dobro razporedila moči in si v šprintu pritekla tretje mesto. Foto: EPA
Petra Majdič
Petre se je dolgo držal sloves, da ima na velikih tekmovanjih smolo, toda zdaj ima že tretjo šprintersko medaljo "najvišjega ranga". V Saporu 2007 je bila na SP-ju srebrna, lani na olimpijskih igrah bronasta. Na svetovnih prvenstvih v nordijskem smučanju ima Slovenija zdaj pet medalj, dve zlati, eno srebrno in dve bronasti. Foto: EPA
Marit Björgen in Petra Majdič
Boj do ciljne črte - škoda, da Slovenki nista odločali o srebru, saj je Vesna Fabjan, zmagovalka šprinterske tekme svetovnega pokala v Ribinsku, ostala brez medalje. Foto: Reuters
Bronast slovenski dan v Oslu
Portret Petre Majdič
Tek Majdičeve do brona

Slovenski tabor se lahko veseli že uvodni tekmovalni dan 48. nordijskega svetovnega prvenstva skupaj z gostitelji prvenstva Norvežani, ki jim je zlato medaljo, že stoto v zgodovini SP-jev, pritekla Marit Björgen, kar je njen prvi naslov prvakinje. Arianna Follis, zlata v Libercu 2009, je bila druga.

Taktično zrel nastop obeh Slovenk
V finalnem obračunu najboljše šesterice je imela le Slovenija dve predstavnici. Tekli sta taktično dovršeno in pustili, da Björgnova teče v ospredju. Na vrhu zadnjega klanca sta bili dekleti v fluorescenčnih dresih skupaj na 3. mestu in finiš je odločal o bronu. Za Majdičevo, ki ji je težka proga zelo ustrezala, je to druga medalja s svetovnih prvenstev - pred štirimi leti je bila v Saporu srebrna. Ker je 31-letna tekačica boljša v klasičnem slogu, je bron v Oslu še toliko vrednejši.


Šprint, prosta tehnika (Ž):
1. M. BJÖRGEN NOR 3:03,9
2. A. FOLLIS ITA +0,2
3. P. MAJDIČ SLO 0,5
4. V. FABJAN SLO 0,5
5. J. KOWALCZYK POL 1,8
6. A. PROCHAZKOVA SLK 11,5
...
19. A. ČEBAŠEK SLO
21. K. VIŠNAR SLO
 

Polfinale: Odličen finiš Slovenk
Pot do medalje ni bila lahka. Petra Majdič je v polfinalu na začetku zaostala, vendar se s petega mesta počasi začela prebijati naprej. Pomagal ji je tudi padec Arianne Follis. V zadnjem vzponu je bila slovenska šampionka zelo močna, nepopustljivost pa spet dokazala v ciljni ravnini, ko je premagala Follisovo in si z 2. mestom zagotovila finalni nastop. Za Marit Björgen je zaostala le desetinko. Tudi Vesna Fabjan je imenitno finiširala in se s 3. mesta zavihtela na vrh druge skupine. Od Justyne Kowalczyk je bila hitrejša za tri desetinke.

Četrtfinale: Katja Višnar v solzah
Petra Majdič izločilnih bojev v drugi četrtfinalni skupini ni začela najhitreje in je tekla tudi na petem mestu. Šele v finišu se je prebila v ospredje in v razburljivih zadnjih metrih le izvlekla 2. mesto, ki prinaša neposredno uvrstitev v polfinale. Imela je isti čas kot Hanna Falk, po času pa je napredovala tudi Astrid Jacobsen, ki je bila stotinko počasnejša.

Trener Petre Majdič Ivan Hudač je zaradi družinskih težav odpotoval domov in se bo vrnil v domovino.

V tretji četrtfinalni skupini sta tekli Vesna Fabjan in Katja Višnar. Začeli sta obetavno in bili skupaj v ospredju, v cilju pa se je veselila le Fabjanova, ki je zmagala v skupini in "za nagrado" dobila lažjo polfinalno skupino. Višnarjeva je s 4. mestom v solzah končala tekmovanje. Preboj naprej ni uspel tudi Alenki Čebašek (4. v četrti skupini), ki pa je tekla zelo pogumno. Padec je iz boja za medalje izločil eno izmed favoritinj, Američanko Kikkan Randall. Izpadla je tudi Maiken Caspersen Falla.

Kvalifikacije: Napredovale vse štiri Slovenke
V dopoldanskih kvalifikacijah je bila izmed Slovenk presenetljivo najhitrejša Katja Višnar, ki je za prvouvrščeno Marit Björgen zaostala za 3,75 sekunde in zasedla 5. mesto. Majdičeva in Fabjanova sta dosegli povsem isti čas. Z zaostankom 7,24 sta bili 14., kar ni bila najboljša popotnica pred izločilnimi boji. Čebaškova, novinka na svetovnem prvenstvu, je zasedla 19. mesto (8,99). Sodelovalo je 86 tekačic, od katerih jih je napredovalo 30.

Klavžar brez napredovanja, zlato na Švedsko
Slovenija je imela predstavnika tudi v moški konkurenci. Boštjan Klavžar je pričakovano ostal brez uvrstitve med najboljšo trideseterico. Zasedel je 49. mesto (11,39) med 121 nastopajočimi. Zlate medalje se je veselil Šved Marcus Hellner, drugi je bil Norvežan Petter Northug in tretji največji favorit Emil Jönsson. Branilec naslova Ola Vigen Hattestad (4.) je ostal brez medalje.


Šprint, prosta tehnika (M):
1. M. HELLNER ŠVE 2:57,4
2. P. NORTHUG NOR +0,6
3. E. JÖNSSON ŠVE 1,1
4. O. V. HATTESTAD NOR 2,4
5. J. MODIN ŠVE 3,0
6. P. KUMMEL EST 4,0
 

Bronast slovenski dan v Oslu
Portret Petre Majdič
Tek Majdičeve do brona