Peter Prevc je v Predazzu v življenjski formi. V soboto bi lahko osvojil še tretjo medaljo. Foto: EPA
Peter Prevc je v Predazzu v življenjski formi. V soboto bi lahko osvojil še tretjo medaljo. Foto: EPA
Robi Kranjec, Peter Prevc, Jurij Tepeš in Jernej Damjan
Robi Kranjec, Peter Prevc, Jurij Tepeš in Jernej Damjan so pred dvema letoma v Oslu osvojili bron. Izpeljali so le eno serijo, saj je bil nato veter premočan. Foto: Reuters

Robert Kranjec, Peter Prevc, Jaka Hvala in Jurij Tepeš so v svetovnem pokalu to sezono na vseh moštvenih tekmah stali na stopničkah. V Willingenu in Zakopanah so zmagali, v Kuusamu in Oberstdorfu pa so bili tretji. Prevc, ki je osvojil bron na srednji in srebro na veliki skakalnici, zelo izstopa v Predazzu, drugi pa še niso prikazali takšnih skokov, kot bi si sami želeli.

Prevc odličen na današnjih treningih
Skakalci so na veliki skakalnici opravili treningskoke za sobotno ekipno tekmo. Konkurenca na treningu je bila okrnjena, a Slovenci so skakali. Prevc je bil spet odličen v prvih dveh skokih, tretjega pa nato ni opravil. Najprej je skočil 122,5 metra, premagal ga je le Poljak Maciej Kot, v drugo pa 127 metrov, z isto daljavo je bil boljši le Nemec Andreas Wank.

Preostali slovenski predstavniki so opravili tri skoke. Kranjec je bil s skoka v skok boljši, najprej je pristal pri 96 metrih, nato pri 118,5 metra, v tretje pa pri 124,5 metra, kar je bil tretji dosežek tretjega trening skoka, boljša od njega sta bila Švicar Simon Ammann in Kot. Hvala se je s skoki 118 in dvakrat 119,5 metra gibal od desetega do 15. mesta, Tepešu se je najbolj posrečil tretji skok, ko je pristal pri 121,5 metra, kar je bil deveti dosežek.

Kranjec opozarja na močno konkurenco
Najbolj izkušeni član slovenske vrste Kranjec pred sobotno tekmo po dveh kolajnah Prevca svari pred morebitno evforijo in previsokimi pričakovanji. "Resda imamo zdaj bron, imamo srebro, ena tekma pa je še pred nami. A treba je ostati realen. Za vsako kolajno se bo treba boriti na vso moč. So štirje Norvežani, ki so bili na četrtkovi tekmi spredaj, pa štirje Nemci, so tudi štirje Avstrijci, ki jih prej ni bilo, Japonci tudi niso slabi, Poljaki ..." je razmišljal Kranjec in napovedal: "V soboto bo treba narediti, vsaj mi trije, kakšen korak naprej in upam da bo dovolj, da bomo osvojili to, kar si vsi potihoma želimo."

Hvala ima precej težav
Debitant na članskih svetovnih prvenstvih Hvala, ki je to zimo osvojil dva naslova mladinskega svetovnega prvaka, se na skakalnici v Predazzu tudi še lovi. V soboto bo v vrsti branilcev brona iz Osla nadomestil Jerneja Damjana, ki je bil ob Kranjcu, Tepešu in Prevcu pred dvema letoma član uspešne ekipe. "Precej težav imam še v fazi leta in tam izgubljam dragocene metre. Upam, da se bom do sobote nekako sestavil, da bom v zraku bolj začutil vse skupaj, potem pa verjamem, da bo!" je prepričan Hvala.

Tepeša moti veter od zadaj
Tepešu ne ugajata skakalnici v dolini Fiemme, težave pa ima tudi ob vetru v hrbet, saj na teh manjših napravah v zraku ni veliko časa za popravke in je vsaka napaka še toliko bolj kaznovana: "Iz skoka v skok mi gre boljše, a imam presenetljivo veliko težav, ki jih res nisem pričakoval. Sploh mi ne ustreza ta veter od zadaj. A upam, da bo v soboto boljše. Dejstvo je, da se bomo mi trije z Robijem in Jako morali kar malo bolj potruditi, če bomo želeli kaj 'praskati' blizu najboljšim."

Janus si želi še manjkajočo medaljo
"Bronasto kolajno zdaj imamo, srebrno tudi, tako da gremo v soboto naprej; v boj po še zadnjo, ki nam manjka na tem prvenstvu. Šest ekip je zelo izenačenih, tako da bo v soboto treba še kar nekaj dodati," je odločen glavni trener Goran Janus, skupaj z Janijem Grilcem, Matjažem Polakom in Nejcem Frankom tvorec vseh velikih skakalnih uspehov zadnjih let.

Prevc ne bo solil pameti drugim
Še najbolj sproščen je pred sobotno tekmo Prevc, ki se z dvema kolajnama v žepu veseli še zadnjega nastopa na tem prvenstvu. "Dve kolajni že imam, ekipno smo tudi zelo močni in pred nami je še zadnja tekma - vse se lahko zgodi! Jaz verjamem, da se bodo tudi preostali fantje zbrali in to je to," je prepričan Prevc: "Sam sem v ekipi skoraj najmlajši, tako da fantom ne bom prav nič solil pameti. Motivacije imamo dovolj, treba se bo samo malo umiriti in Janus bo skupaj s strokovnim štabom že vedel, katere vzvode potegniti."

Sobotna tekma se bo s prvo serijo začela ob 16.30, ko je v Predazzu le malo možnosti za vzgornik, veter v hrbet pa je te dni precej nagajal slovenskim skakalcem. Janus bo tekmo najbrž začel s Kranjcem, sledila bosta Tepeš in Hvala, kot zadnji pa bo nastopil Prevc.