Jurij Tepeš je na Kulmu pristal pri 157 in 150 metrih. Foto: EPA
Jurij Tepeš je na Kulmu pristal pri 157 in 150 metrih. Foto: EPA
Miran Tepeš
Miran Tepeš s semaforjem uravnava potek tekem v svetovnem pokalu glede na veter in druge zunanje okoliščine. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Jurij Tepeš in Peter Prevc
Na zadnji tekmi lanske sezone v Planici je zmagal Jurij Tepeš, Peter Prevc pa je bil drugi. Foto: BoBo

Na ekipni tekmi na 24. svetovnem prvenstvu v poletih na Kulmu so slovenski navijači pričakovali medaljo, a sta bila Jurij Tepeš in Anže Lanišek prekratka. Slovenski orli so končali na četrtem mestu, razočaranje je bilo veliko. Na naši spletni strani je bilo pod novico kar 953 komentarjev, večina je bila jezna na Tepeša, ki tudi ni dajal izjav novinarjem po tekmi.

Miran Tepeš: To, kar se dogaja z Jurijem v javnosti, ni več zdravo
"Naši fantje so imeli večja pričakovanja, sploh pa navijači in javnost. Na koncu je vse skupaj izpadlo kot neuspeh. To, kar se dogaja z Jurijem v ozadju, v javnosti, je vsekakor pretirano oz. ni več zdravo," je poudaril Miran Tepeš, ki je blestel na olimpijskih igrah leta 1988 v Calgaryju, zdaj pa je pomočnik direktorja svetovnega pokala v smučarskih skokih Walterja Hoferja.

"Mislim, da se vse obrača. Tudi kdo drug ga je že kdaj polomil. Mislim, da se je prvič zgodilo, da je Jurij polomil skoke. Bil sem žalosten. Upam, da se bo kmalu pobral," je dodal oče dvakratnega zmagovalca planiških poletov.

Hosta in Tušak ogorčena
"Ko majhen človek dobi priložnost, da komentira neke večje stvari, se bo pač pokazal takšen, kot je - majhen tudi v svojem srcu," je pojasnil Milan Hosta, športni filozof.

"Napadi na Jurija so bili res nepojmljivi in obsodbe vredni," je dodal Matej Tušak, psiholog s fakultete za šport.

Na Facebooku se je oglasil tudi Jurij Tepeš, ki je v daljšem zapisu pojasnil, da je jezen in razočaran. "Izjemno cenim, da se je oglasil. Razumem njegovo bolečino. Tak pritisk medijev in javnega mnenja ga lahko zelo prizadene, lahko je celo zdravstveno ogrožen," je razmišljal Franci Petek, ki je 10. februarja 1991 v Predazzu popolnoma nepričakovano postal svetovni prvak.

Prirejanje izidov je goljufija
V številnih komentarjih Tepešu "očitajo" lansko zmago v Planici, ko je s sijajnim drugim poletom ugnal vso svetovno konkurenco. Petra Prevca je potisnil na drugo mesto, kar je pomenilo, da je veliki kristalni globus osvojil Nemec Severin Freund.

Majdičeva jokala zaradi žaljivih komentarjev
"Prirejanje izidov je goljufija, to je nezakonito. Ljudje zahtevajo kršenje zakonov," je povedal Miran Tepeš. "On naj bi torej 20 metrov nad doskočiščem ročno zategnil in pristal. To pač ne gre," dodaja Petra Majdič, ki je bila zelo prizadeta zaradi komentarjev na forumih po neuspehu na svetovnem prvenstvu v Libercu leta 2009. Priznala je, da je večkrat celo jokala.

Komentator tekem v smučarskih skokih na Televiziji Slovenija Andrej Stare je v svojem slogu komentiral dogajanje: "Tisti, ki Juriju Tepešu kar koli zameri za lansko Planico, je pa res budala!"

Kaj je komu storil Jurij Tepeš?
Kaj je komu storil Jurij Tepeš?