Žan Kranjec je prišel do uspeha kariere. Foto: Reuters
Žan Kranjec je prišel do uspeha kariere. Foto: Reuters
Kranjec do uspeha kariere na zahtevnem veleslalomu
Nastop Žana Kranjca za stopničke v Alta Badii

Kranjec je s tretjim mestom prismučal prve slovenske stopničke v veleslalomu po Urošu Pavlovčiču decembra leta 2001 v Kranjski Gori. Števec brez stopničk je najdaljši v moškem slalomu. Traja skoraj 16 let, vse od drugega mesta Mitje Kunca v Wengnu leta 2002.

Alta Badia mu je pisana na kožo
25-letni Kranjec je že dalj časa v širšem veleslalomskem vrhu, prav strma, tehnično zahtevna in odlično pripravljena proga v Alta Badii pa mu izjemno ustreza. To je s četrtim mestom dokazal že lani. "Ustrezajo mi težki tereni, čeprav sem vedno boljši tudi na lažjih. Tu mi ustreza vse, od proge, strmine in snega, v katerem res uživam. Tu je trdo, ampak ni poledice, tako kot, denimo, v Val diseru," je za Val 202 povedal Kranjec.

V tej sezoni je Kranjec čutil, da prihaja v izvrstno formo, tudi njegove napovedi so bile čedalje drznejše. Ali bo napočil trenutek, da premaga tudi zunajserijskega Marcela Hirscherja, ki je v nedeljo dosegel 48. zmago v karieri? "Če hočeš premagati Hirscherja, ti mora res vse uspeti, pa še to morda ni dovolj. Boril se bom še naprej, upam, da mi enkrat uspe," je optimističen Kranjec.

Nocoj paralelni veleslalom
Naslednja preizkušnja ga čaka že danes ob 18.30, ko bo v Alta Badii paralelni veleslalom. 32 smučarjev se bo pomerilo na izpadanje, tekma pa šteje za veleslalomski in skupni seštevek. "Vemo, da paralelni veleslalomi nimajo prav veliko skupnega s klasičnim veleslalomom. Prednost imajo večji in težji tekmovalci. Povedali so nam, da bo sicer postavitev nekoliko drugačna. Predstavljam si, da bo malce bolj zaprta, ker imajo tekmovalci letos konec koncev malce krajše smuči," je povedal trener Klemen Bergant.

Kranjec proti oklepnikom na dosedanjih dveh paralelnih veleslalomih v Alta Badii ni prišel prav daleč. Enkrat je izpadel v šestnajstini finala, drugič v osmini. "Dal bom vse od sebe. Gre za popolnoma drugačno tekmo, kjer odločajo druge stvari. Skušal bom izvleči kar največ. Odločajo malenkosti in res ti mora vse uspeti, da narediš nekaj več," je povedal Kranjec, ki bo na tekmi edini slovenski predstavnik.

V prvem krogu se bo pomeril z Avstrijcem Stefanom Brennsteinerjem, ki je bil na nedeljskem veleslalomu 13.

Kranjec do uspeha kariere na zahtevnem veleslalomu
Nastop Žana Kranjca za stopničke v Alta Badii