Ilka Štuhec je navdušila na uvodnem smuku sezone v Lake Louisu. Foto: Reuters
Ilka Štuhec je navdušila na uvodnem smuku sezone v Lake Louisu. Foto: Reuters

Imeli smo super poletje. Trenirali smo s fanti, z našimi smukači, tako da imajo tudi oni nekaj zaslug za to danes. Gradila sem svojo samozavest, tudi kondicijsko sem bolje pripravljena kot kadar koli. Res sem vesela, da sem vse 'uničila', uživala in peljala skoraj popolno.

Ilka Štuhec
Ilka Štuhec
Zmaga! Foto: Reuters
Ilka Štuhec v Lake Louisu do uspeha kariere
Zmagovita vožnja Ilke Štuhec v Lake Louisu

To je njen daleč največji uspeh v karieri. Mariborčanka je osvojila še 73. slovensko zmago v svetovnem pokalu, 50. v ženski konkurenci in sedmo smukaško.

26-letna Štajerka je komaj tretja Slovenka s smukaško zmago na tekmah za svetovni pokal. Za dve smukaški zmagi je doslej poskrbel Andrej Jerman, na štirih smukih je zmagala Tina Maze, ki je pred dvema letoma prav tako slavila v Lake Louisu.

Tudi slab trening ima svoje prednosti
"Želela sem si odpeljati dobro, dati vse od sebe. Ko pa sem prišla v cilj in videla to številko 1, zeleni napis, prednost, sem si mislila: res svetovno. Res fajn," je dejala Štuhčeva, ki je šokirala karavano z belih strmin. Štuhčeva je bila najhitrejša od startnih vratc pa do cilja. Odlično se je odrezala tako v bolj drsalnih kot v tehnično zahtevnejših delih in imela najboljše čase v vseh odsekih trikilometrske proge. V cilj je prišla s prednostjo 22 stotink sekunde in z dvignjenimi rokami, ki so napovedovale nov slovenski vzpon na najvišjo stopničko odra za zmagovalce. "Na štartu sem si rekla: uživaj in bo, kar bo," je dejal Štuhčeva, ki se je poskusila nekaj naučiti iz drugega slabega treninga. "Prvi trening je bil super, drugi pa, realno gledano, zelo slab. Poskusila sem se nekaj naučiti iz tega, saj so bile razmere dosti podobne tem na tekmi. Ni se dobro videlo in preprosto sem se samo peljala. Vesela sem, da sem se uspela dosti hitro sestaviti tudi za ne najbolj idealne razmere. V četrtek, na zadnjem treningu, sem potrdila, da lahko in da znam," je dodala.

Poleti je gradila samozavest
Dvakratna mladinska svetovna prvakinja — v smuku (leta 2008 v Formigalu) in slalomu (leta 2007 v Flachauu) — je bila velik smučarski talent, a je imela tudi veliko smole s poškodbami, zaradi katerih je odložila pohod na vrh. Pred letošnjo Kanado je bila najvišje četrta pred tremi leti na superveleslalomu v Beaver Creeku, v smuku pa je bil njen najboljši dosežek peto mesto lani marca v Garmisch-Partenkirchnu. Štuhčeva je poleti skušala izboljšati prav vse: "Imeli smo super poletje. Trenirali smo s fanti, z našimi smukači, tako da imajo tudi oni nekaj zaslug za to danes. Gradila sem svojo samozavest, tudi kondicijsko sem bolje pripravljena kot kadar koli. Res sem vesela, da sem vse 'uničila', uživala in peljala skoraj popolno."

Koštomaj: Morala se je dokazovati
Tudi v novi sezoni se je Štuhčeva odločila, da bo trenirala s svojo miniaturno samostojno ekipo, v kateri sta njena mati Darja Črnko v vlogi serviserke in zaupnice ter trener Gregor Koštomaj. "Predvsem poleti smo zelo dobro trenirali, veliko s fanti. Imela je zelo dobro primerjavo, predvsem pa motivacijo, morala se je dokazovati. Že tam je bilo čutiti, da je hitra, a saj veste, to se mora vedno potem potrditi na tekmi. Tu na treningih, smo poskušali narediti nekaj stvari, in takoj se je videlo, da je med boljšimi tekmovalkami," je dejal Koštomaj.

Med vožnjo izgubil kakšno leto življenja
Koštomaj je priznal, da mu srce med vožnjo varovanke še nikdar ni tako hitro bilo. "Bil sem nekje na sredini, na drugem skoku, tako da sem po zvezi slišal čase. Moram pa reči, da mi srce še nikoli ni tako hitro bilo. Mislim, da sem izgubil kakšno leto življenja. Veselje ob prihodu v cilj pa je bilo nepopisno, sem 'fejst' zavriskal. En velik kamen se je odvalil od srca, po vsem tem delu, ki smo ga vložili. Predvsem pa mislim, da se je odvalil en velik kamen od srca Ilki, ki je v vsej svoji karieri in ob vsem talentu imela tudi precej smole. Zdaj pa se zadeva počasi sestavlja, in to je najlepše povračilo za ves trud, ki ga je vložila. Ta zmaga je več kot zaslužena," je še povedal Koštomaj.

Sklenil je: "Naše delo se zaradi tega uspeha ne bo kaj veliko spremenilo. Grem počasi v analizo te tekme, da vidimo, ali je ostalo še kaj 'municije'. Poskušali bomo biti čim manj evforični, saj imamo pred sabo še dva tekmovalna dneva."

Imeli smo super poletje. Trenirali smo s fanti, z našimi smukači, tako da imajo tudi oni nekaj zaslug za to danes. Gradila sem svojo samozavest, tudi kondicijsko sem bolje pripravljena kot kadar koli. Res sem vesela, da sem vse 'uničila', uživala in peljala skoraj popolno.

Ilka Štuhec
Ilka Štuhec v Lake Louisu do uspeha kariere
Zmagovita vožnja Ilke Štuhec v Lake Louisu