Ana Bucik se je v zadnji sezoni prebila med slalomske prvokategornice. Petkrat je bila med prvo deseterico (na tekmah svetovnega pokala), najvišje pa prav na zadnji tekmi sezone, ko je bila četrta. Foto: AP
Ana Bucik se je v zadnji sezoni prebila med slalomske prvokategornice. Petkrat je bila med prvo deseterico (na tekmah svetovnega pokala), najvišje pa prav na zadnji tekmi sezone, ko je bila četrta. Foto: AP

Veleslalom na ledeniku Rettenbach nad Söldnom (v soboto ženske, v nedeljo moški; prenos na TV SLO 2) tudi letos odpira novo sezono svetovnega pokala v alpskem smučanju. Dekleta imajo na sporedu 42 tekem na 20 različnih prizoriščih, tudi v Kranjski Gori (dva veleslaloma 7. in 8. januarja). Čaka jih 11 smukov, 9 superveleslalomov, 10 veleslalomov, 11 slalomov in ena paralelna tekma. Za veliki kristalni globus naj bi se tako kot lani borili branilka naslova Mikaela Shiffrin in Petra Vlhova. Slovenska reprezentanca v sezono vstopa oslabljena, poškodovane so Andreja Slokar (sezona je zanjo že končana), Meta Hrovat in Tina Robnik. V Söldnu bosta nastopili le Ana Bucik in Neja Dvornik. Tik pred startom sezone smo z Ano Bucik (zadnja dva dneva je trenirala v Val Senalesu) opravili kratek pogovor.


V lanski sezoni je 29-letna Primorka napredovala tudi v veleslalomu, osvojila je 99 točk in bila v seštevku discipline 23. Najboljši dosežek je bilo 9. mesto na Kronplatzu. Če bi bila tudi v soboto v Söldnu med deseterico, bi bil to zanjo odličen dosežek. Foto: EPA
V lanski sezoni je 29-letna Primorka napredovala tudi v veleslalomu, osvojila je 99 točk in bila v seštevku discipline 23. Najboljši dosežek je bilo 9. mesto na Kronplatzu. Če bi bila tudi v soboto v Söldnu med deseterico, bi bil to zanjo odličen dosežek. Foto: EPA

Letos ste poleti dobro trenirali v Argentini in ste pred sezono videti kar optimistični. Kakšen dosežek bi vas zadovoljil v Söldnu?
Letos rezultatskega cilja za Sölden nimam. Je prva tekma, zato težko karkoli napovem, saj ne vem, kako so pripravljene preostala dekleta. Predvsem si želim dobre vožnje s treninga prenesti na tekmo.

Posebnega uspeha na tej strmini niste imeli, leta 2020 ste bili 21., kar je vaš najboljši dosežek. Zakaj vam teren ne ustreza?
Res je, da v Söldnu mi še ni uspelo sestaviti dveh dobrih, hitrih voženj, vseeno pa ne morem reči, da mi teren popolnoma ne ustreza, saj ima tudi ogromno elementov, ki so mi pisani na kožo. Letos imam za sabo kar nekaj dobrih voženj, zato se moram predvsem sprostiti za prvo tekmo in odpeljati, kot znam. Verjamem, da bi z dobro trening vožnjo tudi strmino odpeljala hitro.

Pri Tini sem vedno občudovala, kako se je dobro prilagajala različnim progam in pogojem. Upam, da se čim bolj približam njenemu dobremu smučanju.

Ana Bucik

Že 10 let tekmujete v Söldnu. Prvič ste namreč nastopili leta 2012, ko je zmagala Tina Maze. Kakšni so spomini na Tinino zmago in na vaš nastop?
Prve tekme v Söldnu se spomnim kot lepe priložnosti in takrat zame nekaj novega. Pri Tini sem vedno občudovala, kako se je dobro prilagajala različnim progam in pogojem. Upam, da se čim bolj približam njenemu dobremu smučanju.

Za soboto je za ledenik Rettenbach napovedan sneg oz. dež, sicer bolj za popoldan. Vseeno – lahko se zgodi, da bo podlaga zmehčana. Pričakujete, da bo še težje priti med najboljše?
Letos tekmo startam iz dobre štartne pozicije, zato se s pogoji ne obremenjujem. Zagotovo se bo dalo dobro smučati ne glede na vreme.

Verjetno tudi letos lahko več pričakujete od slaloma. Poudarjate, da ste se veliko naučili od Petre Vlhove in Mikaele Shiffrin. Kje ste še iskali rezerve v tehniki ali v liniji?
Vedno so malenkosti, ki se jih da izboljšati. Menim, da se od vsake smučarke lahko nekaj naučim. Sama sem se osredotočala na dobro tehniko, na zadnjih treningih pa sem skušala tudi nekoliko krajšati linijo. Je pa to prva tekma, tako da nas kakšni popravki čakajo tudi na treningih po Söldnu.

Sorodna novica V Söldnu konec tedna tudi brez Mete Hrovat

Je še kaj, kar ste popravili v primerjavi z lansko sezono?
Lahko bi rekla, da sem letos nekoliko bolj konstantna tudi v veleslalomskih treningih. Moja glavna naloga je povečati število dobrih ponovitev in minimalizirati napake. To pride z dobrimi treningi in z veliko dobro odpeljanimi zavoji.

Ko sem dopolnil 30 let, sem postal bolj ambiciozen, je, ko je v ponedeljek dobil zlato žogo, izjavil nogometaš Karim Benzema. Kako vi pri skoraj 30 letih občutite svoje ambicije? Ste pri 20 razmišljali popolnoma drugače kot zdaj? Ste že precej zadovoljni s tem, kar ste dosegli?
Zagotovo danes razmišljam drugače kot sem pred kakšnimi 10 leti nazaj. Ambicije sem imela vedno, lahko pa rečem, da sem za zdaj iz leta v leto še bolj motivirana in lovim nove cilje. Skrite želje pa naj ostanejo skrite.

Tina Maze o poškodbah Slovenk

Tina Maze - mineva že 20 let od njene prve zmage v Söldnu (na tem prizorišču je slavila tri zmage) - je v pogovoru za skupino evropskih medijev o številnih poškodbah slovenskih smučarjev povedala:
"Psihofizična priprava je temelj vsega. Ne morem sprejeti tega, da do poškodbe pride zaradi smole kot tudi tega, da ko zmagaš, imaš srečo. Zdaj sem pod vplivom Andree Massija in njegovega razmišljanja o športu, toda tudi glede tega sva na enaki valovni dolžini".
Vir: Delo.