Beat Feuz je po številnih uspehih dočakal tudi zmago na vrhuncu zime – smuku v Kitzbühelu. Foto: Reuters
Beat Feuz je po številnih uspehih dočakal tudi zmago na vrhuncu zime – smuku v Kitzbühelu. Foto: Reuters

Nastopilo je le 30 smučarjev, s čimer so izpolnili formalne pogoje, da so lahko rezultati uradno obveljali. Namreč po številki 23 je bila preizkušnja na slovitem Streifu prekinjena zaradi močnega vetra. Ko se je vendarle nadaljevalo, so spustili še sedem tekmovalcev, po novi prekinitvi pa so tekmo končali.

Nastop Feuza na smuku v Kitzbühelu

Že prvo dejanje letošnje kitzbühelske trilogije sicer ni razočaralo. Najhitrejši so bili trije smukaški velemojstri, Feuz pa je vendarle dosegel tako želeno zmago. Poleg imenitnih predstav neustrašnih smučarjev je zahtevna tirolska proga znova terjala svoj davek. Najprej je Američan Ryan Cochran-Siegle, ki je bil najhitrejši na prvem treningu, padel na prečnem prehodu in silovito trčil v zaščitno ogrado. Urs Kryenbühl pa jo je skupil na zadnjem skoku. Švicarja je nagnilo naprej in je grdo padel na glavo pri hitrosti več kot 146 km/h. Po podatkih švicarske zveze ima pretres možganov, zlomljeno ključnico ter poškodovane notranje in križne vezi v desnem kolenu.

Po štirih drugih mestih le zmagal

33-letni Feuz je s Streifom opravil izvrstno in znova dokazal smukaško mojstrstvo. V zavojih po Mišnici in drsalnem delu je smučal zelo natančno, v svojem slogu elegantno in napadalno v neposredni liniji. Največ je pridobil v odseku med četrtim in petim merjenjem vmesnega časa. Pred prelomnico Huasberg je sicer imel nekaj težav, a se je odlično znašel, tako da se na času ni poznalo, tudi na prečnem prehodu, čeprav je bil malce pozen, pa je ohranil visoko linijo in z veliko hitrostjo pridrvel v cilj.

Grd padec Kryenbühla v Kitzbühelu

V 11. poskusu je Švicar, ki je v zadnjih treh zimah prejel mali kristalni globus za zmago v specialnem seštevku kraljeve discipline, v Kitzbühelu pa je bil na smukih že štirikrat drugi, prvič zmagal na progi Streif in v bogato vitrino vendarle pospravil zlatega gamsa. To je bila njegova 14. zmaga v svetovnem pokalu in 11. smukaška. Po devetih letih je Švica znova slavila na smuku s Petelinjega grebena. Nazadnje je to leta 2012 uspelo Didierju Cuchu, ki je bil tedaj petič najboljši na Streifu.

Zelo hiter je bil znova tudi lanski zmagovalec Mayer. Avstrijec, ki je letos že blestel na zahtevnem smuku v Bormiu, je za Feuzem zaostal 16 stotink. Z drugim mestom je prevzel vodstvo v smukaškem seštevku. Lani je Feuz bil izjemne smukaške bitke s Parisom, ki pa se je poškodoval prav pred Kitzbühelom, kjer je sicer že trikrat dobil smuk. Zdaj se Italijan uspešno vrača in se je prvič po težki poškodbi kolena zavihtel na stopničke. Za zmagovalcem je zaostal 56 stotink. Četrti je bil Johan Clarey, ki je na drugem treningu pri veliki hitrosti grdo padel. Francoz je bil v zgornjem delu zelo hiter, po napaki v srednjem pa je izgubil ritem, vseeno pa zasedel odlično četrto mesto.

Nastop Čatra na smuku v Kitzbühelu

Martin Čater po neposrečenem nastopu 26.

Od slovenske trojice, ki je bila na startu, je nastopil le Martin Čater, saj sta imela Boštjan Kline in Miha Hrobat višje številke od 30. Zmagovalcu iz Val d'Isera se nastop ni posrečil, saj je že v zgornjem delu napravil veliko napako, po kateri je izgubil ogromno časa. Zaostal je debele štiri sekunde, za njim pa sta od uvrščenih zaostala le dva tekmovalca. Na koncu je zasedel 26. mesto.

Letos v Kitzbühelu dva smuka in superveleslalom

Zaradi pandemije covida-19 je letos odpadlo še eno klasično prizorišče, Wengen. Mednarodna smučarska zveza je odpadle tekme iz Švice prestavila v Kitzbühel, kjer so zato priredili program. Prejšnji konec tedna bi morali izpeljati dva slaloma, a je koronavirus znova posegel vmes. Tako so tekmi izvedli v Flachauu, v Kitzbühelu pa so na sporedu dva smuka in superveleslalom, ki bo v nedeljo. Tudi v soboto se bo smuk začel ob 11.30, v nedeljo pa bo super-G na sporedu ob 10.20. Neposredni prenos bo na TV SLO 2 in MMC-ju.

Beat Feuz junak prvega dne na Streifu; dva huda padca
Končni vrstni red (po številki 30):           
 1. B. FEUZ      ŠVI    1:53,77
 2 M. MAYER     AVT     +0,16
 3. D. PARIS     ITA     0,56
 4. J. CLAREY     FRA     0,89
 5. A. SANDER     NEM     0,95
 6. C. JANKA     ŠVI     1,37
 7. M. BAILET     FRA     1,50
 8. R. BAUMANN    NEM     1,51
 9. V. KRIECHMAYR   AVT     1,62
10. N. ALLEGRE    FRA     1,64
...                  
26. M. ČATER     SLO     4,12
Odstop: Cochran-Siegle, Franz     
 SKUPNI VRSTNI RED          
                    
Po 20 tekmah (od 38):         
 1. A. PINTURAULT   FRA      778
 2. A. A. KILDE    NOR      560
 3. M. ODERMATT    ŠVI      501
 4. M. SCHWARZ    AVT      466
 5. F. ZUBČIĆ     HRV      462
 6. L. MEILLARD    ŠVI      428
 7. H. KRISTOFFERSEN NOR      420
 8. M. FELLER     AVT      348
 9. M. MAYER     AVT      348
10. S. FOSS SOLEVAAG NOR      308
...                  
31. Ž. KRANJEC    SLO      163
45. M. ČATER     SLO      112
52. Š. HADALIN    SLO      97
85. B. KLINE     SLO      29
90. M. HROBAT     SLO      25
Smuk (4/9):              
 1. M. MAYER     AVT      238
 2. B. FEUZ      ŠVI      226
 3. A. A. KILDE    NOR      190
 4. D. PARIS     ITA      152
 5. J. CLAREY     FRA      137
 6. R. COCHRAN-SIEGLE ZDA      136
 7. U. KRYENBÜHL   ŠVI      133
 8. V. KRIECMAYR   AVT      129
 9. R. BAUMANN    NEM      111
 . M. ČATER     SLO      111
...                  
34. B. KLINE     SLO      17