Christof Innerhofer je bil na prvem treningu četrti, na drugem pa je postavil najboljši dosežek. Vreme se je spremenilo, v sredo je bilo še jasno, danes je že snežilo. Največ snega pričakujejo v soboto, zapade ga lahko tudi pol metra. Foto: AP
Christof Innerhofer je bil na prvem treningu četrti, na drugem pa je postavil najboljši dosežek. Vreme se je spremenilo, v sredo je bilo še jasno, danes je že snežilo. Največ snega pričakujejo v soboto, zapade ga lahko tudi pol metra. Foto: AP
Potem ko so lani hudo padli Ryan Cochran-Siegle, Johan Clarey in Urs Kryenbühl, so organizatorji malce spremenili progo po skoku na prelomnici Hausberg. Zdaj imajo smukači tam bolj okroglo linijo (rdeča črta) kot prej (siva črta). Foto: ORF, zajem zaslona
Potem ko so lani hudo padli Ryan Cochran-Siegle, Johan Clarey in Urs Kryenbühl, so organizatorji malce spremenili progo po skoku na prelomnici Hausberg. Zdaj imajo smukači tam bolj okroglo linijo (rdeča črta) kot prej (siva črta). Foto: ORF, zajem zaslona

Južni Tirolec Christof Innerhofer je bil najhitrejši na drugem (in s tem na zadnjem) treningu pred vrhuncem sezone svetovnega pokala, dvema smukoma s Petelinjega grebena. Na le 70 sekund dolgi progi je za 16 stotink premagal francoskega veterana Johana Clareyja, preostali so zaostali več kot sekundo. Ker je bilo v zgornjem delu vetrovno, so tekmovalci startali precej nižje (pri Alte Schneise). Nekaj novozapadlega snega je upočasnilo progo. Ključen je bil del po skoku na prelomnici Hausberg. Po novem so tam dodatna vrata, zato imajo smukači bolj okroglo linijo. Nekateri so imeli težave, ko so želeli ujeti naslednja vrata ob vhodu v prečni prehod. Matthias Mayer je tam zgrešil vrata, prav tako Miha Hrobat, ki je imel na prvem trening zelo spodbuden 14. rezultat.

Želodčne težave Klineta
"Ker je bilo zgoraj preveč vetrovno, so start prestavili. Sneg je bil lepljiv, hitrosti nižje kot v sredo. Nekateri so se ušteli v liniji. V petek vsi upajo, da bo start z vrha in bomo tako lahko videli tudi Mišnico. Vremenska napoved ni tako slaba, hitro se lahko pokaže sonce. Kdor bo imel to srečo, bo v veliki prednosti, zato ne bi ničesar napovedoval. Martin Čater (31. mesto; +1,96) mi je po današnjem treningu povedal, da mu je nova linija smučanja na Hausbergu bolj všeč, počuti se varneje. Je imel pa danes slabo vidljivost," nam je s prizorišča sporočil komentator na TV SLO Urban Laurenčič. Zakaj ni startal Boštjan Kline? "Po včerajšnji zastrupitvi s hrano je noč preživel v bolnišnici, bil je na infuziji, a naj bi v petek tekmoval."

Sorodna novica Streif že terjal svoj davek; slalom v soboto

Najboljši dosežek te generacije je 23. mesto
Laurenčič, ki bo na vseh treh tekmah v Kitzbühelu (petek in nedelja smuk, sobota slalom) v reporterski kabini skupaj s strokovnim komentatorjem Matjažem Vrhovnikom, pričakuje, da bodo Slovenci popravili vtis iz zadnjih let Kitzbühela, ko so bili daleč od vrha. "Lahko bi prav vsi popravili svoje najboljše rezultate na tem prizorišču, saj letos dirkajo veliko bolj prepričljivo." Od trojice slovenskih smukačev, ki letos tekmujejo v Kitzbühelu, ima najboljši rezultat Boštjan Kline, ki je bil 23. leta 2016. Čater je bil dvakrat 26., Hrobat pa na najnevarnejšem smuku na svetu še nima točk svetovnega pokala, je bil pa na superveleslalomski tekmi pred dvema letoma 19.

Le dva Slovenca imata čast, da ena od gondol nosi njuno ime: Bojan Križaj in Jure Košir. Oba sta zmagala na slalomski tekmi, na smukaški tekmi pa je bil najbližje zmagi Andrej Šporn, ki je bil leta 2010 drugi. Premagal ga je le Didier Cuche. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Le dva Slovenca imata čast, da ena od gondol nosi njuno ime: Bojan Križaj in Jure Košir. Oba sta zmagala na slalomski tekmi, na smukaški tekmi pa je bil najbližje zmagi Andrej Šporn, ki je bil leta 2010 drugi. Premagal ga je le Didier Cuche. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Urban Laurenčič se je za MMC javil s prizorišča. Seveda pogreša vzdušje, ki ga je Kitzbühel ponujal pred epidemijo, in se sprašuje, zakaj je bilo lahko prejšnji konec tedna v Wengnu drugače. Prireditelji so zelo dosledni pri nošenju mask:
Urban Laurenčič se je za MMC javil s prizorišča. Seveda pogreša vzdušje, ki ga je Kitzbühel ponujal pred epidemijo, in se sprašuje, zakaj je bilo lahko prejšnji konec tedna v Wengnu drugače. Prireditelji so zelo dosledni pri nošenju mask: "Med treningom sem se sprehodil malo višje po progi, bil sem popolnoma sam, pa je hitro prišel policist in me opozoril, naj nosim masko." Foto: Osebni arhiv

Kranjec se je razšel z Lojzetom Debelakom
Na slalomski tekmi (z nedelje so jo prestavili na soboto) bosta poskušala do točk svetovnega pokala priti Žan Kranjec in TIjan Marovt. Kranjec je edini Slovenec, ki je v tej sezoni osvojil točke v tej disciplini. "Zadnje dni je dobro treniral v Kranjski Gori, skupaj s Henrikom Kristoffersenom. Tudi na politi progi. Kranjec se je sicer razšel s serviserjem Lojzetom Debelakom, saj ni bilo prave kemije, pred olimpijskimi igrami pa je pritisk vse večji. Slovenski ekipi se bo pridružil Philippe Petitjean, nekdanji Kristoffersenov serviser, pri Rossignolu tisti, ki bo nudil podporo." Prenosi vseh tekem iz Kitzbühela bodo na TV SLO 2 in na MMC-ju, uvod bo torej v petek ob 11.30 s smukom.

Sto tisoč evrov za prvega junaka
Nagradni sklad 82. Pokala Hahnenkamm znaša kar milijon evrov. Zmagovalec vsake od treh tekem bo bogatejši za 100 tisoč evrov, zraven seveda spada še večna slava in ime na eni od gondolo, ki vozijo na vrh. Na smuku nagrado (1000 evrov) prinaša celo 45. mesto, medtem ko bodo v slalomu denarne nagrade delili do 30. mesta. Marcel Hirscher je bil tudi danes predtekmovalec. Dobitnik osmih velikih kristalnih globusov, ki predvsem promovira lastno blagovno znamko smuči, je včeraj, ko je bil start z vrha, za najboljšim zaostal le za 5,8 sekunde. Kar nekaj ugibanj je že bilo, ali se bo morda zares vrnil v belo karavano. "Malo mu je očitno dolgčas, bo pa v petek dajal izjave, in bomo morda izvedeli kaj več," pravi Urban Laurenčič.

Štartna lista:                
 1  M. FRANZ           AVT    
 2  R. BAUMANN         NEM    
 3  V. KRIECHMAYR      AVT    
 4  D. HEMETSBERGER    AVT    
 5  D. PARIS           ITA    
 6  T. GANONG          ZDA    
 7  M. MAYER           AVT    
 8  M. ČATER           SLO    
 9  B. FEUZ            ŠVI    
11  A. A. KILDE        NOR    
13  M. ODERMATT        ŠVI    
15  O. STRIEDINGER     AVT    
16  R. COCHRAN-SIEGLE  ZDA    
17  J. CLAREY          FRA    
19  N. HINTERMANN      ŠVI    
30  B. KLINE           SLO    
46  M. HROBAT          SLO    
Drugi trening:                         
 1. C. INNERHOFER       ITA    1:10,45 
 2. J. CLAREY           FRA      +0,16 
 3. N. HINTERMANN       AVT       1,05 
 4. M. CASSE            ITA       1,06 
 5. D. PARIS            ITA       1,07 
 6. M. MAYER            AVT       1,17 
 7. R. PICCARD          FRA       1,21 
  . M. FRANZ            AVT       1,21 
 9. V. KRIECHMAYR       AVT       1,22 
10. G. BOSCA            ITA       1,24 
...                                    
31. M. ČATER            SLO       1,96 
47. M. HROBAT           SLO       2,76 
Kline ni startal.                      
Tudi poleti je proga videti
Tudi poleti je proga videti "samomorilska". Največja naklonina je takoj po štartu v Mišnici – do 85 odstotkov. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Nekaj zanimivosti o smuku vseh smukov:
Smuk v Kitzbühelu prirejajo od leta 1931 (od leta 1937 na progi Streif).

Največji naklon je že nekaj sekund po štartu v zloglasni Mišnici: strmina je 85-odstotna (dobrih 40 stopinj).

Največjo hitrost, tudi več kot 150 km/h, smučarji dosežejo v ciljnem smuku ('Zielschuss'). Leta 2006 je Michael Wachoffer dosegel hitrost 153 km/h. Letos bodo hitrosti manjše, saj so nekoliko spremenili progo po prelomnici Hausberg.

Leta 1975 je šlo najtesneje: zmagovalec Franz Klammer je le za stotinko ugnal Gustava Thönija.

Leta 1981 je (v želji, da bi v kombinaciji s slalomom dobil čim več točk in se tako vključil v boj za visoko skupno razvrstitev svetovnega pokala) na Streifu nastopil tudi Bojan Križaj. S številko 17 ga je na skoku pod kmetijo dvignilo v zrak in raztegnilo smuči, naslednji dan na slalomu ni nastopil, je pa teden pozneje štartal v Wengnu in zmagal v slalomu.

Sorodna novica Zloglasni smuk še poleti vzbuja strahospoštovanje

Leta 1981 sta ob Križaju na smuku nastopila še dva smučarja, ki sta bila izrazita "tehničarja": Ingemar Stenmark in Hans Enn. Stenmark se je odločil za zelo previdno smučanje in je v cilj prišel brez praske, toda z 10,72 sekunde zaostanka za zmagovalcem Stevom Podborskim. Načrt je uspel, Stenmark, ki je potreboval točke v boju za veliki kristalni globus, je bil v kombinaciji tretji.

Leta 1997 je Fritz Strobl 3,312 km dolgo progo odsmučal v času 1:51,58, kar je rekordni dosežek, vendar je postavitev na nekaterih mestih v zadnjih letih bolj zaprta, tako da je čase nesmiselno primerjati.

Lani je v Kitzbühelu obe tekmi dobil Švicar Beat Feuz, ki tudi tokrat velja za prvega favorita.
V Kitzbühelu ima v smukih največ zmag Švicar Didier Cuche, pet. Cuche je v Kitzu slavil tudi svojo prvo zmago v svetovnem pokalu (1998). Štirikrat je smuk s Petelinjega grebena dobil Franz Klammer.

Cuche je tudi najstarejši zmagovalec Streifa – leta 2011 je bil ob uspehu star 37 let in 5 mesecev.

Med letoma 1932 in 1961 so na pokalu Hahnenkamm tekmovale tudi ženske. Zadnja zmagovalka je bila Traudl Hecher, ki je zmago slavila še v slalomu (in seveda v kombinaciji).