Jakov Fak je bil prejšnji teden v Hochfilznu na zasledovalni tekmi četrti, v šprintu v Le Grand Bornandu pa je bil šele 84. Foto: www.alesfevzer.com
Jakov Fak je bil prejšnji teden v Hochfilznu na zasledovalni tekmi četrti, v šprintu v Le Grand Bornandu pa je bil šele 84. Foto: www.alesfevzer.com

Na odru za zmagovalce sta Dollu družbo delala Norvežan Tarjei Boe in Francoz Quentin Fillon Maillet. Najboljši trije so pokrili vse tarče. Nemec je imel na koncu devet sekund prednosti pred starejšim izmed bratov Boe in dobrih 11 pred Fillonom Mailletom, ki je za tri sekunde in pol prehitel četrtega Johannesa Thingnesa Boeja. Najboljši biatlonec na svetu je tik pod odrom za zmagovalce zaostal zaradi dveh zgrešenih strelov. Branilec skupne zmage v svetovnem pokalu ostaja v zanesljivem vodstvu v skupni razvrstitvi, kjer je zdaj prvi zasledovalec njegov brat Tarjei.

Po dobrem nastopu prejšnji teden v Hochfilznu, ko je bil na zasledovanju četrti, je tokrat Jakov Fak ostal brez zasledovalne tekme, saj je s tremi zgrešenimi streli zasedel šele 84. mesto. Drugi Slovenci so nastopili nekoliko bolje, a vsi ostali brez točk. Klemen Bauer je pustil eno tarčo nepokrito in bil 44., Rok Tršan in Miha Dovžan sta bila brezhibna na strelišču, končala pa sta na 47. oziroma 50. mestu. Slovenski kvartet je bil nekonkurenčen v teku. Močno sonce in temperature nad deset stopinj Celzija so povzročale težave slovenski servisni ekipi. Že na prvem vmesnem času so imeli slovenski biatlonci velike zaostanke.

"Če ne zadeneš materiala, na tej ravni ne moreš biti konkurenčen," je glavni razlog za Fakov slabši dosežek razložil glavni trener slovenske reprezentance Uroš Velepec in dodal: "Jakov je že na prvem vmesnem času zaostajal 17 sekund. Takrat se začne podirati vse. Motivacija je druga, veš, da si na strelišču ne smeš privoščiti napake, in to se je seštevalo. Jakov je v teku sicer zanesljivo konkurenčen najboljšim, razen nekaterim izjemam, kot je trenutno Boe."

"Na strelišču so svoje opravili dobro. Tudi pri njih material ni bil najboljši, a so si priborili zasledovanje in novo priložnost čez dva dni, vmes pa upam, da nam bo uspelo bolje pripraviti smuči," je povedal Velepec glede drugih treh in ob tem pristavil: "Nikakor nismo potrti. Razloge za slabše dosežke poznamo, in to moramo odpraviti."

V petek je na sporedu ženski šprint, v soboto obe zasledovalni tekmi ter v nedeljo še tekmi s skupinskim štartom.

10 km, šprint (M):                  * 
  1. T. DOLL         NEM   23:22,1 (0)
  2. T. BOE          NOR      +9,4 (0)
  3. Q. FILLON-M.    FRA      11,3 (0)
  4. J.-T. BOE       NOR      14,8 (2)
  5. E. BJOENTEGAARD NOR      15,0 (0)
  6. J. DALE         NOR      26,7 (0)
  7. D. WINDISCH     ITA      28,0 (0)
  8. S. DESTHIEUX    FRA      36,4 (1)
  9. L. HOFER        ITA      37,1 (1)
 10. J. EBERHARD     AVT      40,5 (2)
 ...                                  
 44. K. BAUER        SLO    1:44,7 (1)
 47. R. TRŠAN        SLO    1:50,5 (0)
 50. M. DOVŽAN       SLO    1:56,1 (0)
 84. J. FAK          SLO    2:59,4 (3)
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi  
SKUPNI VRSTNI RED                    
Moški (5/25):                          
 1. J. T. BOE           NOR       254  
 2. T. BOE              NOR       222  
 3. S. DESTHIEUX        FRA       209  
 4. A. LOGINOV          RUS       207  
 5. M. FOURCADE         FRA       191  
 6. Q. FILLON MAILLET   FRA       184  
18. J. FAK              SLO        89  
47. K. BAUER            SLO        23  
61. M. DOVŽAN           SLO         6