Dvakrat je Dawid Kubacki dobil poletno veliko nagrado. Zdaj pa je vse boljši tudi pozimi. Trenutno je aktualni svetovni prvak in zmagovalec novoletne turneje. Foto: EPA
Dvakrat je Dawid Kubacki dobil poletno veliko nagrado. Zdaj pa je vse boljši tudi pozimi. Trenutno je aktualni svetovni prvak in zmagovalec novoletne turneje. Foto: EPA

Tretjič v zadnjih štirih letih je pod skakalnico Paula Ausserleitnerja slavil Poljak. Dvakrat zapored je to uspelo Stochu – drugič s pokrom zmag –, pred tem pa je skupni zmagovalec tradicionalno prvega vrhunca zime iz države, kjer najboljši skakalci postanejo zvezdniki, enkrat postal le še Malysz. Zdaj je ob imenih teh dve legendarnih skakalcev – Stoch mu je v izteku prvi skočil v objem, kmalu zatem pa mu je čestital še Malysz – zapisan tudi 29-letni Kubacki. "Sem slišal pred tekmo, v kakšno družbo lahko pridem (smeh, op. a.). Res je lepo, da na neki način postaneš del zgodovine. Mislim, da trenutno še ne morem oziroma ne znam opisati vsega. Polno je še čustev in po nekaj dneh, ko bom lahko zbral misli, se bom zavedal, kaj se je zgodilo," je na novinarski konferenci povedal navdušenec nad letenjem, ki dela tudi izpit za pilota.

Pred turnejo, ki že dolgo ni bila tako napeta, saj so bili do zadnje tekme v igri za skupno zmago štirje, še zdaleč ni veljal za favorita. Namreč v Oberstdorf je na prvo postajo prišel kot 15. skakalec svetovnega pokala. Do tedaj je bila njega najboljša uvrstitev peto mesto v Nižnem Tagilu, ob tem se je le še enkrat zavihtel med deseterico, na zadnji tekmi pred nemško-avstrijsko turnejo pa je v Engelbergu ostal celo brez točk. Toda pot k velikemu uspehu je začel tlakovati s tretjim mestom pod Senčno goro. Na najnižjo stopničko je skočil tudi na novega leta dan v Garmischu. Odlično je stopnjeval skoke in sledilo je drugo mesto v Innsbrucku. Na Bergislu je pred dvema letoma, ko je nato turnejo končal na četrtem mestu, takrat zapravil oder za zmagovalce, ko je bil 18. (na drugih tekmah je bil 5., 3. in 2.), tokrat pa je na Tirolskem prevzel vodstvo na turneji. V Bischofshofnu je napravil še korak naprej, bil v obeh serijah najboljši in z drugo zmago v svetovnem pokalu potrdil zlatega orla.

Sorodna novica Po skoraj treh letih finale z vsemi tremi brati Prevc

"Res sem vesel, kako se je razpletlo. Res smo na novinarski konferenci v Innsbrucku dejali, da sledi zmaga v Bischofshofnu, če se tako stopnjuje, a zavedal sem se, da moram ostati povsem osredotočen na vsako malenkost. Od želja se ne da skakati daleč," je dejal nov tekmovalec, ki je poskrbel za poljsko skakalno evforijo, in dodal: "Ko v roke primeš zlatega orla, hitro začnejo boleti roke, saj je res težak. Ampak ta teža predstavlja velik užitek. Občutek po tako dobro opravljenem delu je res lep. Sijajno je biti na vrhu tako velikega tekmovanja in nisem si mogel predstavljati, da bi bil ta dan lahko lepši."

Zlati orel Kubackemu, P. Prevc peti

"Zavedam se, da moji skoki niso bili popolni. Veliko je bilo skokov, ki bi lahko bili boljši, prav tako bi lahko bili boljši doskoki. Na splošno pa sem zelo zadovoljen s tem, kar sem prikazal. Še posebej, ker v zadnjem delu sezone pred božičem moje skakanje ni bilo prav dobro. V Oberstdorfu sem potem začel vrhunsko. S tretjim mestom sem bil zelo zadovoljen. Nadaljeval sem v takem ritmu, ves čas pa sem se zavedal, da moram biti popolnoma osredotočen na vse, kar moram narediti na skakalnici. Moja forma ni bila tako stabilna pred turnejo in zato sem moral trdo delati iz dneva v dan, da so skoki ostali na visoki ravni," je potek turneje opisal skakalec iz Nowyga Targa, ki je približno 20 kilometrov oddaljen od Zakopan, od koder prihaja tudi Dawidov klub Wisla.

Kubacki ni veljal za velikega upa poljskih skokov. V svetovnem pokalu je debitiral leta 2009 na domači skakalnici v Zakopanah. Dolgo časa je potreboval, da je začel skakati med svetovno elito. To mu je uspelo s prihodom Stefana Horngacherja na čelo poljske reprezentance. Avstrijski trener je poskrbel za preporod in iz Poljakov, ki so prej imeli le močnega posameznika v Stochu, naredil izvrstno ekipo. V sezoni 2016/17 je Dawid zasedel skupno 19. mesto. Leto zatem, ko je zimo zaznamoval Stoch, je bil že deveti, lani pa je končal na petem mestu. V lanski zimi je prvič zmagal v svetovnem pokalu, ko se je na najvišjo stopničko zavihtel v Predazzu, kjer se bodo skakalci merili konec tega tedna, največji uspeh do letošnje novoletne turneje pa je bila zlata medalja na srednji skakalnici na lanskem svetovnem prvenstvu v Seefeldu, ko je do naslova skočil s 27. mesta po prvi seriji. Zdaj je skakalec, ki je prve uspehe dosegel na poletni veliki nagradi, poskrbel za prvo veliko lovoriko novega trenerja Michala Doležala.

Malysz je dejal, da je ravno s tem zlatom Dawid postal psihično močnejši, da je mentalno dozorel, pa je dodal tudi Stoch. Kot je povedal Kubacki, ki redno dela tudi s psihologom, je pred finalom v Bischofshofnu ostal miren in se zavedal, da mora osredotočen biti vse do zadnjega: "Po prvi seriji sem bil zadovoljen s prikazanim. Vesel sem bil rezultata, saj sem vedel, da sem povečal razliko pred zasledovalci, toda še vedno sem bil osredotočen na delo, ki ga moram opraviti na skakalnici. Zavedal sem se, da je v smučarskih skokih mogoče vse in da je treba ostati osredotočen do konca. Do zadnjega skoka in pregleda opreme po tem ne moreš biti o ničemer povsem prepričan. Seveda sem bil po zadnjem skoku zelo vesel, proslavljal sem z moštvenimi kolegi, saj verjamem v ves naš štab in ekipo. Prepričan sem bil, da je dres, ki so mi ga pripravili dober in v skladu s predpisi. Proslavljal sem, a uradno se tekma konča po pregledu opreme."

Kubackemu uspel izjemen podvig