Svindal intenzivno razmišlja o vrnitvi v svetovni pokal. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Svindal intenzivno razmišlja o vrnitvi v svetovni pokal. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Aksel Lund Svindal po padcu v Beaver Creeku
Svindal je bil po padcu nekaj časa v nezavesti, prejel je močan udarec v čeljust, imel pa je tudi hudo poškodbo trebušne votline. Foto: Reuters
Aksel Lund Svindal
Kisel nasmešek za gručo fotoreporterjev v Kitzu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Aksel Lund Svindal
Aksel Lund Svindal
Svindala so na konferenci sprejeli toplo in vidno občudojoče - tako novinarji kot tudi njegovi tekmeci. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Aksel Lund Svindal
25-letnik ima nekaj tehtnih predlogov za zmanjšanje poškodb v svetovnem pokalu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Svindal v akciji - Norvežan je eden redkih, ki je zmagal v skoraj vseh disciplinah - manjka mu le še slalomska. Foto: EPA
Aksel Lund Svindal v Kitzu
Aksel s svojimi reprezentančnimi kolegi med spremljanjem tekem v Kitzbühlu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Aksel Lund Svindal
Svindal že trenira svoj fotogenični nasmešek. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Visokorasli norveški tekmovalec je bil še pred slabima dvema mesecema prvi favorit za ponovno slavje v skupnem seštevku, a hud padec na smukaškem treningu v Beaver Creeku je 25-letnega naslednika vsestranskih smučarskih mojstrov iz dežele losov Lasseja Kjusa in Kjetila Andreja Aamodta namesto na zmagovalne odre položil v bolniško posteljo in končal njegovo sezono.

Prvič smo ga novinarji lahko spet videli pretekli konec tedna v Kitzbühlu, kjer se je vidno oslabljen in 15 kilogramov lažji Svindal udeležil tiskovne konference svojega opremljevalca smuči Atomica. Postavni Norvežan si je prišel ogledat nastop svojih kolegov na legendarnem Streifu, ob tem pa si vzel več kot le vljudnostni čas za pogovor s predstavniki sedme sile.

Največji uspehi Aksla Lunda Svindala:

- veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku v sezoni 2006/2007,
- mala kristalna globusa v veleslalomu (2007) in superveleslalomu (2006),
- 9 zmag v svetovnem pokalu - v vseh disciplinah razen slalomu,
- dvakratni svetovni prvak (smuk, veleslalom - Are 2007) in podprvak v kombinaciji (Bormio 2005).

Od vaše nesreče je minilo mesec in pol. Kako se zdaj spominjate tistega usodnega skoka?
Stvar je taka, da je bil tisto res velik skok. Mislil sem, da se bom odlepil od proge kake pet metrov kasneje, kot sem se, tako da, ko sem hotel biti v položaju za odriv, sem bil že v zraku in nisem mogel več narediti nič. Moral bi tudi imeti boljše ravnotežje pri odrivu. Poleg tega je bil velik dejavnik pri vsem tudi to, da sem bil na tej točki najhitrejši od vseh tekmovalcev.

Ste si že ogledali svoj padec na posnetku?
Ne prav podrobno - če mislite, ali sem prevrtaval in ga gledal v počasnem posnetku, to ne. Bil pa sem na kar nekaj pogovornih oddajah in tam ga veselo vrtijo.

Čigav padec je bil hujši - vaš v Beaverju ali tisti Hermanna Maierja na olimpijskih igrah v Naganu?
Mislim, da je bil Hermannov zagotovo bolj spektakularen - že zaradi enkratnega kota kamere (smeh). Žal moram za svoj padec reči, da ga kamere niso ujele. Tako da je bil za gledalce hujši Hermannov padec, glede na posledice, ki jih je pustil, pa moj. V zgodovini svetovnega pokala je sicer kar nekaj spektakularnih padcev, a osebno se nekako ne želim boriti za mesto med njimi (smeh).

Mislite, da bo ta nesreča zdaj vplivala na vašo raven strahu pri smučanju v bodoče?
Upam, da to ne bo problem. Morda me bo drugo leto na progi ptic roparic na istem skoku malce strah, ampak mislim, da sem doživel prav tako hud padec pred dvema letoma na kameljih grbinah v Val Gardeni, vendar sem imel srečo in utrpel le nekaj prask, pa sem bil lani potem v Val Gardeni najvišje do zdaj, tako da mislim, da to ne bi smel biti problem. Resnično upam, da ne bo.

Ste imeli v času okrevanja veliko podpore vaših sotekmovalcev?
Oh, ja, v bolnico v Vailu so prišli skoraj vsi in skoraj iz vsake ekipe, ali pa so vsaj poslali šopek in voščila. Pa tudi kasneje, ko so že nadaljevali s svetovnim pokalom, so se spomnili name. Didier Cuche mi je denimo le dve uri po svoji zmagi v Val Gardeni že poslal SMS, kar pomeni, da mislijo name tudi, ko jim gre dobro.

Pred poškodbo ste bili v vrhunski formi. Vas kaj potre, ko gledate tekme po televiziji, vedoč, da bi jih verjetno lahko zmagovali?
Pravzaprav sem bil še pred kratkim tako daleč od tega, da bi lahko tekmoval, da gledanje tekme po TV-ju sploh ni bil problem. Mislim, da bi bilo huje, če bi imel, denimo, le manjšo poškodbo kolena, tako pa sem fizično tako oddaljen od vsega, da mi to ne povzroča težav.

Kaj ste počeli ta mesec in pol od nesreče?
Najprej nisem mogel početi kaj dosti, potem, ko sem lahko vstal, pa sem začel z razmigavanjem, začel sem pospešeno jesti in se truditi pridobiti nazaj nekaj kilogramov ... Bil sem tudi pri zobozdravniku zaradi polomljenih zob in pri plastičnemu kirurgu zaradi zlomljenega nosu - bil je zlomljen na treh mestih (pokaže na svoj že zaceljen nos) - ja, ja zdravniki so delo odlično opravili!

Lahko poveste, kdaj mislite, da boste spet prišli v vrhunsko smučarsko formo?
Ne vem, ampak iz spoštovanja do športa - ker vem, kako težko je priti na to raven - in tudi iz spoštovanja do mojih sotekmovalcev, vem, da je potreben čas. In če bi rekel, da bom nazaj v dveh tednih in da bom spet na isti ravni kot prej, bi ali lagal ali pa bi imel zelo malo znanja o tem, koliko časa je potrebno.

Je kaj možnosti, da poskusite že to sezono?
Takole bom rekel: če začnem smučati in gredo stvari zelo dobro, bi mi bilo zelo težko se ne vrniti. Ampak bom vseeno počakal, da dosežem formo, s katero bom enakovreden najboljšim, in se ne bom vrnil takrat, ko bi moral že na uvrstitev v drugo vožnjo gledati kot na uspeh. Poleg tega imam pred seboj še leta tekmovanj na najvišji ravni, tako da bi bilo škoda to zavreči zaradi prehitre vrnitve.

Kdaj se boste torej prvič zopet postavili na smučke?
Mislim, smučal bi lahko že zdajle, a obstaja velika razlika med turistično vožnjo in vožnjo na polno. Smučal bom, ko bo trenutek pravi, sem pa pripravljen, da spet stopim na smuči.

To sezono smo bili priča že izredno velikemu številu poškodb. Kako zmanjšati to črno statistiko?
Težko je reči, kaj lahko narediš, da bo manj poškodb, ker gre le za tvegan šport in vedno bomo priča padcem; treba pa je premisliti, kako bi se tekmovalci ob padcih manj poškodovali. Denimo, ko gledam po TV-ju tekmo v Val Gardeni, se mi zdi izjemno zanimiva, a padcev skoraj ni oz. se tekmovalci pri njih večinoma ne poškodujejo, ker ne padejo tako močno. Treba bi bilo torej gledati v to smer - zanimive, a razmeroma varne proge. Saj pred TV-ji nihče ne opazi, ali greš 120 ali 150 km/h, opazi pa se, koliko je "akcije". Tveganje poškodbe pa je pri 150 km/h že precej večje kot pri 120 km/h. Enako je pri skokih - naj pustijo velike skoke, saj so zanimivi za gledalce, a naj ima tekmovalec manjšo hitrost pri vstopu nanje. Ne vem, nimam vseh odgovorov, a opažam, da je čedalje več poškodb tudi na veleslalomih, ker jih delajo čedalje hitrejše - glavni vzrok pa ni le napredek v tehnični opremi, ampak tudi postavitve in priprava prog.

Boj za veliki kristalni globus se je razplamtel. Kakšne so vaše napovedi?
Saj ste videli prejšnjo sezono - ljudje so najprej govorili, da je Benni (Raich, op. a.) tako daleč zadaj, da nima nobene možnosti, ampak potem je bil vse do zadnje tekme v vodstvu in če ne bi jaz zmagal trikrat zapored, bi globus odnesel on. Tako, da ... V bistvu je točno tako, kot sem napovedal na začetku sezone: v boju bodo isti fantje kot lani, no, jaz pač ne, ampak Bode, Cuche in Benni, potem pa sta tu še mlada švicarska izzivalca Berthod in Albrecht.

In na koga stavite vi?
Rekel bi, da na Bennija. Zaradi njegovih izkušenj. Ampak bomo videli, če ga lahko ogrozita Bode in Cuche, ki pa morata nujno zmagovati v hitrih disciplinah, sicer bo Raicha težko sklatiti. Bomo videli.

Kaja Sajovic