Za zmagovalni oder je bilo treba zelo natančno streljati. Le Kaisa Mäkäräinen se je nanj prebila kljub enemu zgrešenemu strelu. Foto: Reuters
Za zmagovalni oder je bilo treba zelo natančno streljati. Le Kaisa Mäkäräinen se je nanj prebila kljub enemu zgrešenemu strelu. Foto: Reuters
Teja Gregorin
Ni šlo po njenih željah: Teja Gregorin je ob hitrem teku pokrila 17 izmed 20 tarč, kar je bilo premalo za tako želene stopničke za zmagovalce. Foto: Črt Slavec
Kaisa Mäkäräinen
Kaisa Mäkäräinen je bila manj kot dve sekundi od zmage. Vseeno je v skupnem seštevku svetovnega pokala na več kot 50 točk povečala prednost pred Heleno Ekholm, ki je osvojila le 24. mesto. Foto: Reuters
Le Gregorinova izpolnila pričakovanja
Gregorinova deveta, biatlonci razočarali

strelskem polomu slovenskih biatloncev je vtis prvega dne tekmovanja na Pokljuki popravila Teja Gregorin, ki je osvojila 9. mesto.

Do sedme zmage kariere se je na 15-km preizkušnji z brezhibnim streljanjem (na posamični tekmi je prvič podrla vseh 20 tarč) prebila Norvežanka Tora Berger. Druga je bila vodilna v svetovnem pokalu Finka Kaisa Mäkäräinen z le 1,8 sekunde zaostanka, tretja pa Francozinja Marie Laure Brunet.
"Vesela sem, da smo v ženskem taboru popravile nekoliko slabši nastop moške ekipe," je povedala Bergerjeva. "Na progi sem imela občutek, da sem tekla počasi. Fantje so imeli dopoldne veliko težav, zato sem se na strelišču še bolj osredotočila kot sicer. Žal sem na zadnjem vzponu naletela na počasnejšo skupino, ki je nisem mogla prehiteti, in mogoče sem prav tam izgubila nekaj dragocenega časa, ki me je ločil od zmage," je z grenkim priokusom razglabljala Mäkäräinenova, vodilna v svetovnem pokalu.

Tri napake so bile preveč za zmagovalni oder
Gregorinova je s štartno številko 1 na prvem strelišču zadela vseh pet tarč, stoje pa je zgrešila 7. in 8. strel. Na zadnjem streljanju je 30-letna Ihančanka še enkrat grešila. "Štartala sem neobremenjeno in bi lahko bolje izkoristila številko ena. Tekaški nastop je bil odličen, dobro sem se počutila na progi. Na strelišču je bilo preveč napak stoje. Ne morem biti zadovoljna. V soboto se bo treba v šprintu še bolj zbrati."

Do točk še Kamničanka
V skupnem seštevku svetovnega pokala je Teja Gregorin sedma. Andreja Mali je s slabšim tekom (pravi, da ji je težave spet delala nadmorska višina) osvojila 36. mesto, Tadeja Brankovič-Likozar pa je bila s 73. mestom (imela je kar sedem zgrešenih strelov) daleč od točk svetovnega pokala. Uvodni dan je bilo na Rudnem polju 2.000 gledalcev.

"Na tej dolgi progi je treba odlično streljati. Škoda, da je Gregorinova dvakrat zgrešila v ležečem položaju. Če bi le enkrat manj, bi bila na zmagovalnem odru. Tudi deveto mesto pa je odličen uspeh. V soboto bomo skušali na šprintu pokazati še več. Malijeva je odlično streljala, mogoče malo preveč časa zapravila tam in ima tudi nekaj rezerv v pripravi smuči. Tadeja Barankovič Likozar pa je preveč zgrešila v ležečem položaju, da bi bila lahko boljša," je ocenil slovenski trener Tomaš Kos.

V soboto šprinta, v nedeljo mešane štafete
Petek bo na Pokljuki dan, namenjen treningom, v soboto bo ob 11.15 šprint za moške in ob 14. uri za ženske, v nedeljo pa ob 12.15 tekma mešanih štafet. Na Pokljuki nastopa 120 tekmovalk in 137 tekmovalcev iz 32 držav.


Posamično na 15 km (Ž): *
1. T. BERGER NOR 42:47,0 (0)
2. K. MÄKÄRÄINEN FIN +1,8 (1)
3. M. L. BRUNET FRA 35,3 (0)
4. V. SEMERENKO UKR 40,1 (1)
5. O. ZAJCEVA RUS 2:10,2 (2)
6. M. LEBEDEVA KAZ 2:03,1 (0)
7. A. C. ZIDEK ŠVE 2:18,3 (2)
8. M. NEUNER NEM 2:27,6 (4)
9. T. GREGORIN SLO 2:28,3 (3)
10. S. SLEPCOVA RUS 2:30,0 (2)
...
36. A. MALI SLO 4:44,1 (2)
73. T. BRANKOVIČ L. SLO 8:41,7 (7)
* - zgrešeni streli/kazenske minute

Ženske (6/26):
1. K. MÄKÄRÄINEN FIN 306 točk
2. H. EKHOLM ŠVE 253
3. A.-C. ZIDEK ŠVE 240
5. M.-L. BRUNET FRA 223
4. D. DOMRAČEVA BLR 213
7. T. GREGORIN SLO 198
...
24. A. MALI SLO 89

Le Gregorinova izpolnila pričakovanja
Gregorinova deveta, biatlonci razočarali