Tour de Ski 2010 - osem tekem v desetih dneh na petih različnih prizoriščih. Foto: EPA
Tour de Ski 2010 - osem tekem v desetih dneh na petih različnih prizoriščih. Foto: EPA
Vesna Fabjan
Izredno slabo pripravljena proga v Pragi ni navdušila niti Vesne Fabjan niti Petre Majdič, ki sta sicer imeli najboljši čas v kvalifikacijah, nato pa zasedli 6. in 7. mesto. Foto: Reuters
Petra Majdič
Kako visoko bo tokratni Tour sklenila Petra Majdič, zmagovalka 1. in 3. etape? Foto: EPA

Tour de Ski je pred štirimi leti, ko je ob novem letu stopil v senco ugledne skakalne turneje, napovedoval zares veliko spremembo v svetu teka na smučeh. Nekdanji tekmovalec, Švicar Jorg Capoll, je pred vodilne može smučarske zveze prinesel nekaj novih zamisli. Vprašanje je bilo že tedaj povsem odprto, ali to tek potrebuje ali ne. Ni jih bilo malo, ki so menili, da se je zelo povprečen tekač domislil pravega cirkusa, ki ga bo okostenelo vodstvo mednarodne smučarske družine hitro zavrnilo ali vsaj za nekaj časa postavilo v kot. Toda motili so se.

Tekaški cirkus ali resničnostni šov?
Vodilni možje so kar zažareli, saj so dobro vedeli, da ob prebujanju nekaterih novih disciplin stare lahko preživijo le z novostmi. Cirkus je dobesedno čez noč postal resničnost. In čeprav smo pri tem zelo strogi, je to kar resničnostni šov, ki naj bi privlačil čim več gledalcev. Tudi zelo nedorečena pravila, ki so jih vodstvom reprezentanc prvo leto tolmačili dobesedno med tekmami ali po njih, niso bila nikakršna ovira. Tekmovalci so postajali moderni gladiatorji, še večji pritisk pa je vse skupaj predstavljalo za spremljevalne ekipe.

Sploh za tiste, ki niso bile številčne, kot je, denimo, še vedno tudi slovenska spremljevalna zasedba. Pogosto slišimo tudi tekmovalce, da gre pravzaprav za Tour de Servis, saj spremljevalci niti enkrat v sezoni še zdaleč nimajo tako zahtevnega dela, kot ga imajo na novoletni tekaški turneji.

S tekme na trening in nazaj na tekmo
Tekmovalci, z njimi pa tudi vsi, ki jih spremljajo, so vse skupaj bili primorani sprejeti. Zanimivo ob tem razmišlja tudi Petra Majdič, ki pravi, da je ona tekačica na smučeh z vsem srcem in tisto, kar je na njeni poti v celotni sezoni, je enostavno treba opraviti. Treningi so namenjeni premagovanju prog, ki so na koledarju, in posledično tudi nasprotnic, ki se na njih pojavljajo. Vsako zmrdovanje ob tem je neproduktivno in čim prej se take stvari odmislijo, bolje je za tekmovalca.

Gledalcev ob progi pa od nikoder
Zagotovo je res tako. Za nas navadne smrtnike morda povsem nepojmljivo, toda svet vrhunskega športa je neizprosen. Ob vsem tem se tudi prireditelji ne trudijo pretirano. Tudi gledalci ne prihajajo trumoma ob proge. Celotni Tour de Ski zagotovo v vseh štirih sezonah ne bo zbral toliko gledalcev, kot jih je zgolj prvo oblačenje belega dresa madridskih galaktikov Cristiana Ronalda.

Vabljiv nagradni sklad, a le za najboljše
In to so znova zgolj dejstva, ki jih je treba sprejeti, vsak ima pravico do izbire na začetku. Da o zaslužkih niti ne govorimo. Ob vsem pa je pri tem še veliko takih, ki menijo, da gre na Tour de Skiju za prevelike nagrade. Celotna karavana bo v nedeljo razdelila le kakih 750.000 evrov in zagotovo bo vsak zaslužek krvavo prigaran. In ne pozabite, samo za najboljše. Drugim ostane kaka točka in nova možnost čez leto dni.