Maze in Massi je bila zmagovita kombinacija, ki dobro deluje zasebno še zdaj, a v odnosu   smučarka in trener je bilo veliko isker in elektrike, kot pravi Korošica. Foto: BoBo
Maze in Massi je bila zmagovita kombinacija, ki dobro deluje zasebno še zdaj, a v odnosu smučarka in trener je bilo veliko isker in elektrike, kot pravi Korošica. Foto: BoBo

Najbolj nemogoča tekmovalka je seveda ona sama. Tina Maze ne beži od priznanja, da je bilo z njo težko delati. Tudi medijem in novinarjem ni bilo lahko med njeno profesionalno kariero, a to je bil le delček tega, s čimer se je morala spoprijemati njena ekipa, ki jo je vodil Andrea Massi.

Ker je bilo preveč elektrike, sta se pogovarjala prek medijev

"Zdaj sem v obdobju, ko imam bistveno več časa, da lahko vse to, kar sem predtem počela, povem. Prej sem pač delala, trenirala in tekmovala in govorjenja je bilo bistveno manj. Hvala Bogu sem imela kakšen intervju v cilju, da sem tam povedala to, kar mislim. Velikokrat so bili to zame zelo pomembni trenutki. Mediji so bili zame kot nekakšen pogovor v ekipi, zato ker sem sama prebrala to, kar je rekel Andrea, Andrea pa je prebral to, kar sem rekla jaz, in smo vsaj malo vedeli, pri čem smo, ker neposredno je bilo včasih preveč elektrike vmes," je v smehu priznala, da je med kariero zlasti ciljne pogovore z novinarji izkoriščala za sporočila svojemu trenerju in vodji Team to aMaze.

Sorodna novica Tina Maze: "Šport je kot umetnost. Še pomembnejši, saj je temelj vsega."

Pokojni Vito Divac skoraj že prepričal Massija

Ko je na začetku leta 2017 izdala biografski roman "Jaz. Tina.", sta Maze in Massi na novinarski konferenci dejala, da sta mogoče skupaj izpeljala dva treninga, da se nista skregala. Vendar to ni bila ovira za njuno osebno zvezo.

Bomo mogoče kdaj dočakali nadaljevanje knjige, ki sta jo z Vitom Divcem spisala kot zmes njenih dnevniških zapisov in biografskih beležk novinarja, ki jo je spremljal celotno kariero.

Sorodna novica Umrl dolgoletni novinar Dela Vito Divac

"Knjiga? Glejte, če bom imela čas. Toliko izkušenj, toliko zgodb je, da se lahko napiše tudi deset knjig. Predvsem bi si želela, da bi jo napisal Andrea. To bi bilo lepo in zanimivo, vem, da bi pisal o meni v knjigi, ampak potem je vprašanje, kako bi to izpadlo. Verjetno bom najbolj nemogoča tekmovalka, ki jo je poznal," je zasebno željo izdala smučarska šampionka, ko si je ob obisku nordijskega SP-ja v Planici in Sporto konference ob koncu vzela še dodaten čas za sedmo silo.

"Ogromno stvari je, ki so zanimive za naslednje generacije. Žal že pokojni Vito Divac ga je prepričeval. Skoraj sta že začeli pisati, potem se je pa zgodila ta tragedija. Andrea pa ne vem, ali bo zmogel sam. A bi moral, ker ima toliko znanja, hkrati pa ima tudi tisto, česar ne moreš napisati v knjigo – instinkt. Občutek, ko vidi eno stvar, česar pa se ne moreš naučiti," je pojasnila Tina Maze, da glavne Massijeve vrline ne bi mogli prenesti v knjigo.

V svoji karieri sem dejansko čutila, da ni vse v redu v glavi, in sem šla čez to, in mogoče so bile sezone, ko lahko rečem, da sem bila poškodovana, pa nisem bila poškodovana navzven, ampak tu notri, verjetno.

Tina Maze

Kot komentatorke je ni strah napak

Zdaj kot strokovna komentatorka na Eurosportu mora še naprej vneto spremljati alpsko smučanje, hkrati pa je prestopila na drugo stran mikrofona, kar pojasni tudi njeno zdaj odprto in sproščeno držo, ki je slovenski mediji niso bili vajeni med njeno profesionalno kariero.

"Nobenega izobraževanja ni bilo. Ljudje imajo radi spontanost, da si, kar si, in si upaš, četudi kaj zgrešiš. Saj je še bolj 'fajn', če kaj narobe rečeš, si takoj na Instagramu," je o svoji novinarski vlogi povedala Korošica, ki se kot izpraševalka zaveda, da ji tekmovalke več zaupajo zaradi statusa upokojene šampionke.

"Imajo veliko spoštovanje, tudi sama ga imam do njih. Drugače je, ko govoriš z osebo, ki je vse to že preživela. Dobro je, da vem, kdaj so punce spočite in da ne delam intervjuja dan pred tekmo. Lahko greš v širše dimenzije, vsaj sama kot tekmovalka ne bi šla z nekom, ki tega ni delal," je pojasnila svojo glavno vlogo in prednost pri delu.

Vancouver 2010 je bil prelomnica, kjer je z olimpijskima medaljama potrdila pravilnost odločitve o samostojni ekipi, s katero se je iz zapravljenega talenta preobrazila v najboljšo smučarko na svetu. Foto: EPA
Vancouver 2010 je bil prelomnica, kjer je z olimpijskima medaljama potrdila pravilnost odločitve o samostojni ekipi, s katero se je iz zapravljenega talenta preobrazila v najboljšo smučarko na svetu. Foto: EPA

Težave v sezonah, ko ni blestela

Skozi uspešno kariero, v kateri je nabrala 26 zmag v svetovnem pokalu, veliki kristalni globus in štiri naslove svetovne ter dva olimpijske prvakinje, jo je spremljal vtis, da je ena izmed redkih vrhunskih alpskih smučark, ki ni nikoli imela hujše poškodbe.

"Res sem jih imela malo. Samo kakšno poškodbo sem imela v glavi, ampak tista se ne vidi," je bila odkrita Tina Maze in takoj nadaljevala z obrazložitvijo. "Mikaela Shiffrin je zanimivo povedala: ko se zgodi ena boleča stvar, kot se je njej zgodila tragedija, je to dolg in zahteven proces. Res ne morem svojega življenja primerjati s tem, kar je doletelo njo. Hvala Bogu nisem doživela tega. Ampak vseeno, ko se te ena stvar mentalno tako dotakne, je proces. Ni tako kot takrat, ko si zlomiš roko ali nogo. Mikaela je lepo povedala: nimaš učbenika, kako to pozdraviti. Poškodbe v glavi se ne vidijo, ampak so mogoče."

"V svoji karieri sem dejansko čutila, da ni vse v redu v glavi, in sem šla čez to, in mogoče so to bile sezone, ko lahko rečem, da sem bila poškodovana, pa nisem bila poškodovana navzven, ampak poškodovana tu, verjetno," pri tem pa je s prstom pokazala na glavo.

Najpomembnejši trenutek v karieri in kdaj se je najbolj zabavala?

Ob udeležbi na Sporto konferenci v Planici je dobila dve klasični vprašanji za športnika, na kateri pa je zdaj z razdalje lahko podala tehtna in obširna odgovora.

Najpomembnejši trenutek v karieri?
"V Vancouvru 2010 sem nosila zastavo Slovenije, kar je bil zame najpomembnejši trenutek v karieri. Prevzela sem odgovornost, od mene so pričakovali, da sem dobra voditeljica. Na slovesnosti ob odprtju, ko sem nosila zastavo, sem čutila ogromno breme. Bila sem stoodstotna, da se bom izkazala po najboljših močeh. Da sem osvojila dve srebrni medalji v Vancouvru, je bil nekaj izjemnega in bila sem počaščena, da mi je to uspelo kot nosilki zastave. Hvaležna sem Andrei, ker je kot Italijan prenesel in me naučil tega ponosa na svojo državo, deželo in svojo zastavo. Sama tega prej nisem imela. Ni to šala."


Kdaj si se najbolj zabavala med kariero?
"Pozimi 2012/13 med rekordno sezono, ki je bila hkrati tudi najbolj zabavna. Bila je izredno dolga, tekmovala sem prav na vseh tekmah. Takrat smo naredili to mojo pesem, to mi je dajalo moči, ko so mi jo vrteli v cilju, ko sem jo zaslišala na poti ali kje drugje.

Težave so bile po koncu tiste sezone. Skozi kariero nikoli nisem mogla ostati na tako visoki ravni, kot je to uspevalo Marcelu Hirscherju ali zdaj Mikaeli Shiffrin. Smučanje je zabavno. Težava je poiskati dobro ekipo. V smučanju si nenehno na poti. Če imaš dobre ljudi okoli sebe, je to lahko kot družina."