Foto:
Foto:
Nemka Martina Ertl  je v drugi vožnji pridobila tri mesta.
Tina Maze je v življenjski formi. To je dokazala tudi v Mariboru.

21-letna Črnjanka je s štartno številko ena dosegla najhitrejši čas že na prvi progi, v finalu pa je kljub težavi na ciljni prelomnici ubranila minimalno prednost. Drugo mesto je na pohorski strmini osvojila Italijanka Karen Putzer, na zmagovalni oder pa je stopila tudi Nemka Martina Ertl.

Po prvi vožnji sta bili slovenski smučarki najbližje Italijanka Karen Putzer (+0,17) in Finka Tanja Poutiainen (+0,63). Slednja je v finalu izgubila štiri mesta in končala na šestem mestu.

S tem je sicer ubranila vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. V drugo je izvrstno progo presmučala Martina Ertl, ki se je s šestega mesta po prvi vožnji prebila na tretjega in tako prvič po novembru 2003 stopila na zmagovalni oder v veleslalomu. Nekoliko je znova razočarala Švedinja Anja Pärson, ki je branila lansko zmago in končala pod stopničkami na četrtem mestu. Le 21. je bila Hrvatica Janica Kostelič.

21-letna Tina Maze tako nadaljuje izvrstno serijo v letošnji sezoni. Decembra je slavila na veleslalomu v St. Moritzu, na začetku januarja pa je zmagala tudi na generalki pred svetovnim prvenstvom v Santa Catarini. Za nameček je na drugem superveleslalomu sezone v Altenmarktu osvojila tretje mesto. Zadnjo slovensko zmago na Zlati lisici je pred slavjem Črnjanke leta 1994 v slalomu dosegla Urška Horvat, edino slovensko zmago v veleslalomu pa je leta 1990 slavila Mateja Svet.

Tina Maze je po zmagi dejala: "Ni lepšega v alpskem smučanju kot zmaga v Mariboru. Ta zmaga mi največ pomeni. Bila sem zelo sproščena in me dolgo nič ni zmotilo. Vem, da sem dobro pripravljena, zato se ne obremenjujem več toliko, kot prej. Šele dve do tri minute pred tekmo se me je polotila trema, ko pa sem na štartu slišala glasno spodbujanje, je bilo vse veliko lažje. Kar na smeh mi je šlo in z veseljem sem se pognala proti cilju. Spodbuda mi je prišla prav tudi v spodnjem delu proge, ko mi je že zmanjkovalo moči."

Njen trener Janez Slivnik je dodal: "Tina je v drugi vožnji naredila manjšo napako na prelomnici, a je v spodnjem delu v slogu velikih tekmovalk nadoknadila izgubljeno in razveselila ljubitelje smučanja pod Pohorjem."

Ana Drev (37.), Lana Grandovec (44.), Mojca Suhadolc (48.), Andreja Rataj (53.) in Mateja Robnik (59.) se niso uvrstile v drugo vožnjo.

Končni vrstni red:                     
1. T. MAZE SLO 2:16,36
2. K. PUTZER ITA + 0,22
3. M. ERTL NEM 0,93
4. A. PÄRSON ŠVE 1,12
5. N. HOSP AVT 1,22
. J. MANCUSO ZDA 1,22
7. T. POUTIAINEN FIN 1,23
8. A. OTTOSSON ŠVE 1,25
9. L. KILDOW ZDA 1,63
10. A. FORSYTH KAN 1,74
.
Skupni vrstni red (23/35):
1. T. POUTIAINEN FIN 842
2. R. GÖTSCHL AVT 804
3. J. KOSTELIĆ HRV 799
...
9. T. MAZE SLO
.
Vrstni red v veleslalomu (6/8): 
1. T. POUTIAINEN FIN 381
2. A. PÄRSON ŠVE 350
3. T. MAZE SLO 328