Andrea Massi:
Andrea Massi: "Mazejeva je po drugem mestu v svetovnem pokalu dokončno postala izjemna konkurentka vsem, zato verjetno ne bo dobrodošla na treningih na smučiščih, ki so jih zakupile največje alpske nacije." Foto: BoBo
Tina Maze
Tina Maze o pomenu testiranj po sezoni: 'Pravkar sem opravila testiranja, ki jih lani nisem naredila, ker smo menili, da ima serviser vse pod nadzorom. V Portillu sem prišla z daljšimi smučmi in na tehničnih smukih skoraj nisem mogla zaviti in sem smučala le z dvema paroma smuči. Zato nisem imela pravih informacij in zima se ni začela najbolje, težave pa sem imela tudi pozneje. Mislim, da bom letos poleti lahko prav zaradi nedavnih testiranj smuči, vezi in čevljev še bolj napredovala.' Foto: EPA
Mazejeva potegnila črto pod sezono
Obisk bivalnika Lindsey Vonn

S tem bi si namreč pomagali zlasti v ciljnih prostorih tekmovališč. "Sezona se je zame končala včeraj, ko sem opravila zadnja testiranja. Bila je zelo uspešna in naredili smo velik korak naprej. Dobro delo se je začelo že v poletnih mesecih. Rezultati rastejo, kar ne bi mogla narediti brez izjemne ekipe, ki me spremlja zadnja štiri leta. Andrea Massi je nepogrešljiv vodja in organizator, Livio Magoni pa mi je pomagal z nasveti pri samem smučanju, liniji in drugih tehničnih podrobnostih na tekmi," je sezono ocenila druga najboljša smučarka sveta.

Stöcklijeve smuči sodijo med bolj stabilne
Črnjanka je na testiranju preizkusila smuči različnih proizvajalcev, a bo bržkone ostala na Stöckliju: "Testirala sem tudi Rossignol in Dynastar v Veysonnazu. Proga je bila težka in odlično pripravljena za ta čas. Videle so se razlike med smučmi. Stöcklijeve smuči veljajo za ene stabilnejših, kar veliko pomeni. Tudi navajena sem bolj nanje. Nov radij zaradi spremembe pravil zahteva spremembe v tehniki. Sodim, da revolucije ne bo in da bo smučanje mogoče celo malo hitrejše kot doslej. Pogodbe s Stöcklijem še nismo podpisali, vendar smo postali že kot majhna družina in mislim, da bomo ostali skupaj tudi v prihodnje. Lažje bo tudi, ker bo razširil ekipo za hitre discipline."

Velika pomoč v fizioterapevtki Nežki Poljanšek
Čeprav je veleslalom njena paradna disciplina, pa je imela v ravnokar končani sezoni, največ težav ravno v veleslalomu: "Tu imam največ rezerv, slalom je bil dober z izjemno nekaj tekem, kar pa je treba vzeti v zakup zaradi nastopanja v vseh disciplinah. Izjemno pomoč sem imela v fizioterapevtki Nežki Poljanšek, ki mi je pomagala tudi pri zdravljenju starih poškodb, obenem pa tudi s pogovori, ko mi ni šlo, ker je ženska in me včasih bolj razume. Nisem znana kot tekmovalka, ki veliko pada, vendar je bilo v tej sezoni tudi tega več kot običajno, zato je bila Poljanškova še bolj potrebna. Tako sem se v Sočiju zaletela v kamermana, nekaj dni pozneje v Moskvi pa zadela količek na paralelnem slalomu. Na srečo se nisem resneje poškodovala."

Massi: Dosežka se bomo zavedali šele čez leta
Vodja ekipe Andrea Massi je poudaril, da so Tinini dosežki še toliko bolj vredni, ker je proračun njene ekipe bistveno manjši kot tisti, s katerimi razpolagajo preostale najboljše smučarke: "Z najmanjšo ekipo na svetu smo za seboj pustili Nemke, Avstrijke, Italijanke in druge države. Iz države z dvema milijonoma prebivalcev je izšla tekmovalka, ki jo je ugnala le Američanka Lindsey Vonn, ki je izjemna tekmovalka v zgodovinskem pogledu in ima na voljo neprimerno več sredstev. Mislim, da se bomo šele čez leta zavedali, kaj je Mazejeva dosegla. Čestitke gredo tudi ekipi. Magoni bo ostal, če bo imel ustrezne pogoje, kar je odvisno tudi od pogovorov s Smučarsko zvezo Slovenije. Ostal bo, čeprav je imel zaradi preutrujenosti prometno nesrečo, ki nas je prizadela vse. Zato iščemo še eno osebo, ki bi nama pomagala."

Odnosi z zvezo so mirnejši
Kaj pa pogajanja s smučarsko zvezo? V imenu ekipa Tina Maze se z zvezo pogovarja odvetnik Damjan Terpin, ki je prepričan, da gredo pogajanja v pravo smer: "Mazejeva in Massi bosta odšla na dopust veliko mirnejša kot lani, ko je bilo maja in junija veliko stresa in negotovosti."

"Ne morem biti 18 dni na voljo sponzorjem"
A Tina Maze vseeno opozarja, da so spremembe SZS-ja drastične in da nekaterih ne bo mogoče izpolniti: "Pravilnik sem prebrala. Prinaša tako drastične spremembe, da bi se morali pred prejetjem pogovoriti s klubi, ki so vedno odločali o tem. Kot sem obveščena, pa ga klubi niso niti videli. Tako je bil pravilnik sprejet brez obveščanja klubov in tekmovalcev. Morali se bi bolj pogovoriti in jasno povedati, kaj je mogoče in kaj ne. Mnogi očitno niti ne poznajo smučanja in zahtev na najvišji ravni. Sama, ki sem v minuli zimi nastopala v petih disciplinah, tako ne morem biti 18 dni na razpolago sponzorjem. Sem jim več kot hvaležna, da podpirajo mene in druge smučarje, vendar ne morem na ta način zadovoljiti predsednika Tomaža Lovšeta, ki zagotavlja ta sredstva. Ne morem se razdati na štiri konce. Največ šest dni bi lahko našla v svojem urniku za te namene. Pričakujejo pa več in v tem ne pridemo skupaj."

Mazejeva potegnila črto pod sezono
Obisk bivalnika Lindsey Vonn