Tina Maze bo imela zlasti na sobotnem veleslalomu bučno podporo. Če bo zmagala, si bo že zagotovila mali kristalni globus v veleslalomu. Da je veliki kristalni globus že njen, je bolj kot ne jasno. Foto: EPA
Tina Maze bo imela zlasti na sobotnem veleslalomu bučno podporo. Če bo zmagala, si bo že zagotovila mali kristalni globus v veleslalomu. Da je veliki kristalni globus že njen, je bolj kot ne jasno. Foto: EPA
Mazejeva bo poskušala tako kot Mateja Svet leta 1988 (takrat sicer v Kranjski Gori) dobiti tako veleslalom kot slalom za Zlato lisico. Foto: Marko Madžarac

Maribor je bil v četrtek zavit v snežni metež, organizatorji 49. Zlate lisice pa upajo, da se bodo uresničile zanje ugodne vremenske napovedi, ko za sobotni veleslalom in nedeljski slalom alpskih smučark za svetovni pokal napovedujejo ohladitve in sončno vreme. Kako velik bo smučarski praznik, bo v veliki meri odvisno od Tine Maze. Prav zaradi nje utegne biti na sobotni tekmi celo več kot 20 tisoč gledalcev.

V Dolomitih trenirala na trdi podlagi
Trda podlaga bi Mazejevi zelo ustrezala. V takšnih razmerah je na Pohorju zmagala na Zlati lisici leta 2009. Ta teden je trenirala v Pozze di Fassi, kjer je njen trenerski štab progo polil z vodo, da je bila čim trša. "Na mariborske tekme imam izjemno lepe spomine že iz mladinskih let. Vedno si tudi želim nagraditi občinstvo, ki navija za nas. Zgledovala sem se po Urški Hrovat in Mateji Svet, ki sta dobili skupni seštevek za Zlato lisico. Tudi sama sem si to želela in upam, da bom to tudi uresničila."

Odvisen si le od sebe
"Vsako jutro, ko se pogledam v ogledalo, vidim svojega največjega nasprotnika. Te besede še vedno držijo. Na tekmi sem vedno sama in le od mene je odvisno, kaj bom storila, kako bom stopila na smučko. To ni kontaktni šport, kjer imaš tekmece ob sebi in si odvisen le od sebe. Toda vsako jutro se zahvalim za to, kar sem in za to, kar imam," je Mazejeva strnila misel o tem, kako težko je najti popolno ravnovesje na najvišji svetovni tekmovalni ravni.

Nekoč lisičje krzno, danes zlate broške
Skupna zmagovalka tekmovanja je v prvih letih dobila pravo lisičje krzno, od leta 1995 pa najboljše tri v kombinaciji obeh tekem dobijo posebne zlate broške. Leta 1988, ko je bila tekma v Kranjski Gori, je prva slovenska skupna zmagovalka "lisice" postala Mateja Svet (takrat je dobila tako slalom kot veleslalom), ki je uspeh ponovila leta 1990, leta 1997 pa je bila najboljša še Urška Hrovat.

Druga slovenska adutinja bo Ana Drev
Poleg Tine Maze bodo slovenske barve branile v veleslalomu še Ana Drev, Tina Robnik, Ilka Štuhec, Ana Bucik in zmagovalka internih kvalifikacij. Na slalomu bodo nastopile še Ana Drev, Ula Hafner, Ana Bucik, Katarina Lavtar in Eli Plut. Največja pričakovanja imata Ana Drev, ki si ne obeta zgolj finalne veleslalomske uvrstitve, in Ilka Štuhec, članica domačega Branika, ki želi prekiniti niz uvrstitev tik za prvo trideseterico.

49. Zlata lisica, spored

Petek, 25. 1.
Žrebanje startnih številk za veleslalom, Trg Leona Štuklja, ob 18.15


Sobota, 26. 1.
Veleslalom, 1. vožnja, ob 10.00
(Maze, Drev, Robnik, Bucik, Štuhec, kvalifikantka)
Veleslalom, 2. vožnja, ob 13.15
Razglasitev rezultatov in podelitev nagrad, Trg Leona Štuklja, ob 18.00
Žrebanje startnih številk za slalom, Trg Leona Štuklja, ob 18.15


Nedelja, 27. 1.
Slalom, 1. vožnja, ob 9.15
(Maze, Drev, Bucik, Hafner, Plut, Lavtar)
Slalom, 2. vožnja, ob 12.15

Napoved je dobra, toda ...
Petkov trening na pohorski strmini bo odpadel, saj želijo organizatorji progo ohraniti v čim boljšem stanju. Gorazd Bedrač, vodja tekmovanja, je povedal, da sneg, ki je zapadel v četrtek, sproti odstranjujejo in obenem utrjujejo snežno podlago. Konec tedna pričakujejo sončno in hladnejše vreme. Toda, opominja Bedrač, podobna napoved je bila tudi prejšnji teden. "Pa se potem ni uresničila in so bile temperature višje," je pojasnil Bedrač.

Idealne bi bile nizke temperature
"Vreme nam je v teh januarskih dnevih naklonilo vse, kar je mogoče. Visoke temperature, potem hladnejše vreme, pa dež, danes pa še sneži. Prejšnji teden smo kljub težkim pogojem zagotovili najmanj 40 centimetrov debelo in kompaktno snežno odejo, ki smo jo pozneje utrdili še z injekcijsko desko. Nižje temperature, ki prihajajo, nam dajejo še večje upanje, da bomo pripravili dobro tekmovališče. Vanj smo vbrizgali milijon in 500 tisoč litrov vode, kar ob nižjih temperaturah, ki jih vremenoslovci obetajo, zagotavlja dobro podlago za tekmo. Zapadlo bo nekaj centimetrov snega, toda največ do decimetra. Sneg že odstranjujemo s podlage in mislim, da ne bo težav," je dodal Bedrač.

Brezplačen javni prevoz pod Pohorje
Generalni sekretar organizacijskega komiteja Srečko Vilar je poudaril, da so se prireditelji dobro pripravili na veliko množico gledalcev: "Promet bo pod Pohorjem tekel enosmerno, zagotovili smo dodatne parkirne prostore, tudi ob Kadetnici in dvorani Tabor. Za vse smo zagotovili brezplačen javni prevoz pod Pohorje in bo torej mogoče parkirati kjer koli na urejenih parkirnih mestih po mestu."

Cene vstopnic so že tretje leto nespremenjene, po štiri evre za odrasle in dva za otroke. Prvo dejanje 49. Zlate lisice bo že v petek na Trgu Leona Štuklja, ko bosta ob 18. uri odprtje tekmovanja in žreb startnih številk za veleslalomsko tekmo.