Veliki tekmici in dobri prijateljici - Tina Maze in Anna Fenninger. Dvoboj, ki ga v prihodnji sezoni ne bo več. Foto: EPA
Veliki tekmici in dobri prijateljici - Tina Maze in Anna Fenninger. Dvoboj, ki ga v prihodnji sezoni ne bo več. Foto: EPA

OK, pustila si je priprta vrata z možno vrnitvijo, vendar menim, da je to storila iz ljubezni do smučanja in da ji je bilo težko popolnoma narediti črto.

Jure Košir
Jure Košir: "Ne morite z različnimi scenariji." Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Odmevi na Tinino odločitev o prekinitvi kariere
Tina Maze se je odločila za prekinitev kariere

Avstrijka, s katero se je Tina v epskem obračunu bojevala za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala vse do zadnje tekme, je na Twitterju zapisala: "Želim ti vse najboljše v prihodnosti. Upam, da se spet vidiva, mogoče na tekmi ;). Objem."


Sonja Maze se veseli, da bo zdaj več skupnih trenutkov. "Glede na to, da ni bila veliko doma, je zame lepa stvar to, da bomo zdaj več skupaj. To je dober občutek. Tini pa želim, da se malo spočije in predela stvari v svoji glavi. Kako pa se bo odločila glede nadaljevanja športne poti, pa ne vem. O tem se bo odločila sama, tudi zdaj je odločitve sprejemala sama," je dejala Sonja Maze.


"Njeni uspehi. Tu ni kaj dodati. Spremljali smo jo od njenih začetkov in doživeli tako lepe stvari, da se jih bomo spominjali celo življenje. Nimam pravih besed za vse. Ob vsem pa je ostala sorazmerno zdrava. Tekmovala je tudi z mislijo, da je zdravje na prvem mestu. Veliko je naredila za to. Ni dovolj, da ima dobre osnove, ampak je za to veliko naredila sama, s pomočjo svoje ekipe. Tudi z dobro kondicijo in drugim, kar sodi zraven. Ni sicer brez zdravstvenih težav, ki pa so za navadne smrtnike težje kot zanjo. Toda ni imela večjih poškodb, kar si želi vsak, njej je uspelo," meni Sonja Maze.

Ponosna je tudi na to, da njena hčerka končuje študij. "Zato je njena zgodba še lepša. Zaradi smučanja ni imela veliko časa, kljub temu pa je vztrajna tudi v študiju. Je odločena, da to zaključi, čeprav mogoče v praksi ne bo ostala v pedagoškem poklicu. Ponosna sem nanjo in vem, da bo, kot je treba, zaključila tudi šolanje. Zdaj je doma in se pripravlja za zadnji izpit ter diplomo. Učiti se namesto nje ne moremo, ji pa pomagamo, kot je mogoče, pri drugih stvareh. Ne morem biti bolj ponosna mama."

Mnogi si zastavljajo vprašanje, ali se bo Tina po premoru vrnila in ali bi se lahko po enoletni odsotnosti spet zavihtela med najboljše. Eden najuspešnejših nekdanjih slovenskih smučarjev Jure Košir je na Facebooku zapisal: "Odločitev, ki jo je sporočila, me ni presenetila. Zakonitosti v športu in tudi na splošno v življenju so, da nič ne traja večno. Danes dobivam klice različnih medijev, ki želijo odzive na odločitev. Moj komentar je zelo preprost; v tem trenutku ji je treba še enkrat iskreno čestitati in se spomniti izjemnih dosežkov, ki jih je dosegla. Njeno odločitev sprejeti takšno, kot je, in je ne moriti z različnimi scenariji, kako bo v prihodnje ... OK, pustila si je priprta vrata z možno vrnitvijo, vendar menim, da je to storila iz ljubezni do smučanja in ji je bilo težko popolnoma narediti črto. Z moje strani, Tina zgolj: "Roka, veliko spoštovanje za doseženo in veliko sreče na novih poteh!!"

Predsednik Smučarske zveze Slovenije Jurij Žurej tudi v prihodnosti upa na sodelovanje: "V imenu SZS Tini Maze čestitamo in se ji zahvaljujemo za vse, kar je naredila tako za slovensko smučanje kot za državo nasploh. Njeni rezultati so impresivni. Tini želim, da čim bolje izkoristi to leto in opravi tudi vse, kar si je zastavila za svoje osebne cilje. Prepričan sem, da bomo na SZS našli možnost sodelovanja z njo, ali na belih strminah ali v kakšni drugi obliki. Prepričan sem, da bomo sposobni ustvariti še kakšen skupni projekt. Dve leti, kolikor sem na SZS kot direktor, je bilo sodelovanje z Mazejevo izredno dobro, zato se ji zahvaljujem, in takih športnikov si lahko le želimo."

Nekdanji predsednik Slovenske smučarske zveze Tomaž Lovše pušča možnosti še odprte: "Mogoče pa bomo nekega dne videli Rockyjev comeback? Še bo lepo. Bravo in srečno Tina!"

Da gre za odmevno novico na svetovni ravni, dokazujejo številne objave medijev z vsega sveta. Francoska tiskovna agencija AFP je, denimo, informacijo o Tinini odločitvi objavila kot izredno novico.

OK, pustila si je priprta vrata z možno vrnitvijo, vendar menim, da je to storila iz ljubezni do smučanja in da ji je bilo težko popolnoma narediti črto.

Jure Košir
Odmevi na Tinino odločitev o prekinitvi kariere
Tina Maze se je odločila za prekinitev kariere