Lani je bila Zlata lisica v Kranjski Gori, tako v veleslalomu kot v slalomu pa je zmagala Mikaela Shiffrin. Najboljša slovenska uvrstitev je bilo sedmo mesto Tine Robnik v veleslalomu. Foto: www.alesfevzer.com
Lani je bila Zlata lisica v Kranjski Gori, tako v veleslalomu kot v slalomu pa je zmagala Mikaela Shiffrin. Najboljša slovenska uvrstitev je bilo sedmo mesto Tine Robnik v veleslalomu. Foto: www.alesfevzer.com
Ni še znano, ali bo na Zlati lisici (na veleslalomu) nastopila tudi Ilka Štuhec, ali pa bo takrat z mislimi že povsem pri svetovnem prvenstvu.

Organizatorji Zlate lisice se pripravljajo na 55. izvedbo tekmovanja. Veleslalomska tekma bo v petek (1. februarja), slalomska dan pozneje, v nedeljo pa mora smučarska karavana že kreniti proti prizorišču svetovnega prvenstva v Areju. Generalni sekretar organizacijskega odbora Srečko Vilar pravi, da mariborska tekma tudi letos ostaja del Kluba 5, ki povezuje največje in najbolj tradicionalne tekme svetovnega pokala.

Misli organizatorjev so kot vsako leto znova usmerjene v napovedi vremenoslovcev, saj si ne želijo, da bi tekmo spet morali seliti v Kranjsko Goro. Tudi zato imajo na Mariborskem Pohorju nov sistem zasneževanja. Prav danes Snežni stadion odpirajo za rekreativne smučarje, želja organizatorjev in Smučarske zveze pa je, da bi v tednu pred snežno kontrolo (ta bo 23. januarja) tako ženska kot moška smučarska reprezentanca lahko v Mariboru opravili nekaj treningov.

Kakšno je trenutno stanje na progi? Srečko Vilar: "Res je, da je trenutno odjuga, res pa je tudi, da imamo relativno dobro zasneženo progo, zato lahko pozitivno gledamo vse skupaj in smo skoraj prepričani, da bomo tekmo gledali pod Pohorjem."

Na Zlato lisico je prijavljenih že 111 tekmovalk iz 23 držav. Seveda bodo nastopile prav vse najboljše, saj bosta to zadnji tekmi pred svetovnim prvenstvom. Organizatorji si zelo želijo, da bi vsaj na veleslalomu nastopila tudi Ilka Štuhec: "Upajmo, da se pokaže občinstvu. Verjamem, da ji bo program to dovoljeval," pravi Vilar.

Smuk v St. Antonu, ki bi moral biti ta konec tedna, a so ga zaradi preobilice snega (tako kot tudi superveleslalom) odpovedali, bo v Cortini d'Ampezzo, in sicer 18. januarja. Na progi Tofana bo tako naslednji teden trojni program, saj sta v soboto in nedeljo, 19. in 20. januarja, tam že načrtovani dve tekmi v hitrih disciplinah, smuk in superveleslalom.

Letošnji proračun tekme je v okviru petletnega povprečja in znaša 1,1 milijona evrov, pri čemer bodo 70 odstotkov stroškov pokrili po zaslugi mednarodnih marketinških pogodb in televizijskih pravic, 30 odstotkov pa organizacijski komite, ki deluje v okviru Alpskega smučarskega kluba Branik, zagotavlja preko svojih pokroviteljev.

Tudi tokrat bodo organizatorji pripravili privlačno javno žrebanje štartnih številk na Trgu Leona Štuklja, za glasbo bosta poskrbeli skupini Šank rock in Prismojeni profesorji bluesa.