Matej Tušak je uspešno sodeloval s številnimi slovenskimi športniki. Foto: www.alesfevzer.com
Matej Tušak je uspešno sodeloval s številnimi slovenskimi športniki. Foto: www.alesfevzer.com

Še preden se je odločil za študij psihologije, je 52-letni Tušak deloval že v praksi. Ukvarjal se je z mladimi skakalci Triglava in dobro pozna problematiko tega športa.

Opozoril je na vpliv socialnih omrežij, saj je 20-letni Zajc v petek kritiko zapisal na Instagramu.

"Podobnih sporov je bilo v vseh športnih disciplinah že zelo veliko. Ena posebna stvar, ki se je zdaj zgodila, so socialna omrežja. To je zdaj nova dimenzija vsega skupaj."

Tušak je poudaril, da se Zajc ni odvzel primerno, a se je danes nato opravičil. "Starši svoje otroke (mlade športnike) zaupajo klubom in tudi Smučarski zvezi. Zaupajo jim jih ne le v trenažni proces, ampak tudi v vzgojni proces. Če hočemo otroke vzgajati, moramo imeti ukrepe - pohvalo in tudi kazen. Reakcija Smučarske zveze je bila pravilna. Potrebujemo trenerja, ki ima avtoriteto. Če se na koncu izkaže, da izidi niso bili pravi, bo stroka poiskala drugo rešitev."

"Reakcija tekmovalca ni bila primerna. V trenutku, ko mlad tekmovalec ne izpolni svojih pričakovanj, nato v afektu reče marsikaj, kar potem obžaluje. Pozitivno je, da se je opravičil. Videl je, da način komuniciranja ni bil pravi. Želel bi si, da bi to predstavljalo osnovo za nadaljevanje njegove športne kariere tudi že v letošnji sezoni."

Konflikt Katanca in Zahoviča je bil še posebej boleč
Celoten zaplet je primerjal z afero "Šmarna gora", ko je moral Zlatko Zahović zapustiti Južno Korejo po sporu s Srečkom Katancem na vetovnem prvenstvu leta 2002.

"Trenutno je bilo vse skupaj mogoče rešiti le na tak način. Spomnimo se konflikta Katanca in Zahoviča na svetovnem prvenstvu. To je bilo še posebej boleče, ker je nato popolnoma razpadla slovenska reprezentanca. Konflikti so vedno pristoni, ko so čustva velika. To se dogaja na velikih tekmovanjih. Kadar je razočaranje prisotno, pride do konfliktov. Če smo zadovoljni z uspehi, so čustva prijetna in jih vsi radi delimo. Konflikte je treba reševati v zakulisju. Obstaja še veliko drugih poti, ki niso bili izkoriščene. Športnik je večkrat spodbujen s strani staršev, da naredi kakšno napačno reakcijo. Starši mladega športnika zaupajo trenerjem. Strokovnjakom je treba dati avtoriteto. Zagotovo so bolj kompetentni, da bodo našli pravo rešitev."

Roglič se je pri skokih naučil discipline in premagovanja ovir
Tušak je navedel tudi primer Primoža Rogliča, ki je želel postati vrhunski smučarski skakalec, a je po padcu v Planici končal prvo kariero in se posvetil kolesarstvu. Postal je najboljši kolesar sveta, dvakratni zmagovalec Dirke po Španiji ...

"Primož Roglič je več kot polovico kariere šel skozi generacije skakalcev v Smučarski zvezi Slovenije. Večino stvari se je naučil tam. Vzgoje in discipline, pa tudi premagovanja ovir in frustracij."

"Smučarski skoki so izjemno težka disciplina. Športniki velikokrat trenirajo največ v življenju, a nimajo prave forme. Pogosto tudi najboljšim trenerjem ne uspe."

Šport smo do zdaj dojemali kot izrazito pozitiven
Epidemija je v letošnjem letu povzročila ogromne težave, tudi spoštljiva komunikacija je postala težava.

"V epidemiji so ljudje pozabili na spoštljivo komuniciranje. Šport smo do zdaj dojemali kot izrazito pozitiven. Redkokdaj smo se kregali. Zdaj je treba preseči meje. Nekdo se postavi na stran trenerja, spet drugi na stran tekmovalca in potem se ljudje med seboj obkladamo. S takim delovanjem dajemo slab vzor našim športnikom. Starši bi morali podpirati naše trenerje in skupaj bi morali najti pot do uspeha."

Tušak: Reakcija Zajca ni bila primerna