Meta Hrovat je lani presenetila s športno upokojitvijo, po nesreči med turnim smučanjem pa je dozorela želja, da vseeno še nadaljuje smučarko kariero. Foto: EPA
Meta Hrovat je lani presenetila s športno upokojitvijo, po nesreči med turnim smučanjem pa je dozorela želja, da vseeno še nadaljuje smučarko kariero. Foto: EPA

Meta Hrovat je lani oktobra nepričakovano končala kariero, a ji vodstvo reprezentanc ni zaprlo vrat ter je bilo ves čas naklonjeno njeni vrnitvi v tekmovalni pogon.

25-letnica iz Kranjske Gore je dopuščala možnost vrnitve, ki so jo zdaj javno potrdili. Pred prekinitvijo tekmovalne kariere je bila najboljša slovenska veleslalomistka, dolgo časa je spadala med najboljšo sedmerico v tej osnovni disciplini alpskega smučanja.

V svetovnem pokalu je Meta Hrovat zbrala 19 uvrstitev med najboljšo deseterico, štirikrat je bila na stopničkah, dvakrat tretja v domači Kranjski Gori (2020, 2021) ter dvakrat tretja v Lenzerheideju (2018, 2021).

Zadnji tekmovalni nastop Gorenjke je bil odstop v drugi vožnji veleslaloma za svetovni pokal 6. marca v Lenzerheideju v Švici. Ob padcu je utrpela poškodbo desnega kolena, neposrečena rehabilitacija je pripeljala do premisleka in odločitve, da je lani oktobra napovedala športno upokojitev.

Sorodna novica "Zdaj, pri 24 letih, nisem prvič pomislila na konec kariere"

Koštomaj po novem odgovoren za smučarke

Upokojitev Mete Hrovat trajala le pol leta

To niso edine spremembe v sestavi reprezentanc za tekmovalno sezono 2023/24, ki jih bo najprej 15. maja pretresal alpski odbor, alpski zbor pa bo potem končno sestavo reprezentanc in finančni načrt dokončno potrjeval 24. maja. Vodstvo reprezentanc se je po koncu sezone, ki je bila ena uspešnejših, odločilo za nekaj rotacij na trenerskih mestih.

Glavni trener ženske ekipe za tehnični disciplini bo po novem Grega Koštomaj, ki je bil doslej vodja moške ekipe za hitri disciplini. Koštomaj bo po novem odgovoren za program Ane Bucik in Andreje Slokar, ki se vrača po poškodbi. V ženski ekipi za slalom in veleslalom bo kot trener še naprej deloval tudi Denis Šteharnik, ki bo skrbel za izvajanje programa Mete Hrovat in Neje Dvornik.

Ženski ekipi za tehnični disciplini se bosta vključevali tudi tekmovalki ekipe evropskega pokala Anja Oplotnik in Nika Tomšič. Za to ekipo bo skrbel Aleš Valenti.

Hrovat izgubila nekaj startnih mest

Sorodna novica Meta Hrovat hvaležna, da je od nesreče "odkorakala zgolj z brazgotinami"

"Ženska ekipa za tehnični disciplini za svetovni pokal bo imela enoten program, kar se tiče treningov. Je pa tako, da se Meta vrača po poškodbi, tudi Slokar se vrača po poškodbi, zato bodo v prvem delu pripravljalnega obdobja do nekje konca julija njihovi programi treninga malo bolj individualni, potem pa bo to ekipa štirih punc. To so že uveljavljene punce v svetovnem pokalu, ki si lahko med seboj zelo dvignejo konkurenčnost, da bodo še boljše," je povedal Slivnik.

Hrovat bo sicer kot poškodovanka izgubila nekaj startnih mest. Oktobra v Söldnu na veleslalomskem uvodu svetovnega pokala pa bo še vedno lahko startala okoli 20. mesta. "Poškodbo kolena je sanirala v celoti, tudi zadnja poškodba ji ne dela težav, kondicijsko pa Meta nikoli ni bila sporna," je še dejal Slivnik.

Marko Vukičević želja SZS-ja

Na novinarski konferenci so potrdili tudi zamenjavo v ekipi Ilke Štuhec, ki deluje po samostojnem programu. Vodja ekipe Štuhec bo še naprej njena mama Darja Črnko, Marko Vukičević, ki se je v pretekli sezoni pridružil ekipi Ilke Štuhec kot trener, v novi sezoni ne bo več del ekipe slovenske smukaške šampionke (zamenjal ga je Natko Zrnčić Dim). Kot je potrdil Slivnik, si želijo, da bi Vukičević kot trener pomagal Koštomaju.

Namesto Koštomaja bo slovenske smukače vodil njegov dosedanji pomočnik in nekdanji smučar Aleš Gorza. Foto: Reuters
Namesto Koštomaja bo slovenske smukače vodil njegov dosedanji pomočnik in nekdanji smučar Aleš Gorza. Foto: Reuters

Gorza novi vodja hitrih disciplin (M)

Za moško ekipo za hitre discipline bo po novem kot glavni trener skrbel nekdanji vrhunski superveleslalomist Aleš Gorza, ki je doslej delal kot trener s Koštomajem, pomočnik Aleša Gorze bo Maj Mlakar, ki bo skrbel tudi za servis smuči Nejca Naraločnika. V ekipi bodo še naprej Miha Hrobat, Martin Čater, Nejc Naraločnik, v ekipo je uvrščen tudi Boštjan Kline, ki pa še ni končal rehabilitacije po poškodbi.

Tudi v novi sezoni bo za program najboljšega slovenskega veleslalomista Žana Kranjca skrbel Klemen Bergant. Vodstvo reprezentance se v to uspešno dvojico, ki je osvojila olimpijsko veleslalomsko srebro, ni odločilo posegati.

Moški ekipi za tehnični disciplini pa se bo iz ženske ekipe pridružil Poljšak, ki bo skrbel za moški slalomski del. Poleg Kranjca sta v tej ekipi tudi Štefan Hadalin in Tijan Marovt.

Moško ekipo za evropski pokal bo vodil Rok Šalej, v njej pa bodo Rok Ažnoh, Anže Gartner in Miha Oserban.