Alenka Čebašek je pritekla do najboljše uvrstitve v karieri. Foto: EPA
Alenka Čebašek je pritekla do najboljše uvrstitve v karieri. Foto: EPA
Odličen nastop Čebaškove na šprintu v Dresdnu

V Dresdnu so na 1,2 km dolgi progi ob reki Labi dekleta tekla prvič, potem ko je bil prej mestni šprint v Nemčiji več let na sporedu v Düsseldorfu. Alenka Čebašek je bila v kvalifikacijah najboljša sedma, z zaostankom 1,53 sekunde za zmagovalko Hanno Falk. Deveta je bila Nika Razinger, tik za njo je končala izkušena Katja Višnar. Zanesljivo se je v izločilne boje prebila tudi Vesna Fabjan, ki je zasedla 21. mesto.

V nadaljevanju sta se v polfinale tekme na Saškem prebili Fabjanova in Čebaškova, medtem ko je bil četrtfinale zadnje dejanje za Razingarjevo in Čebaškovo, ki sta osvojili 22. in 23. mesto. V polfinalu je bila blizu sklepni tekmi Čebaškova, ki je bila kot tretja v svoji skupini prepočasna, da bi se med šesterico zavihtela po času, in končala je na sedmem mestu. Izkušena Fabjanova ni imela možnosti za finale, bila je 12.

"V kvalifikacijah sem bila dobra kot običajno, nato pa mi je res šlo. Smuči so bile dobre, proga je bila ravninska in mislim, da sem se malo tudi pobrala po manjši krizi, in res sem lahko vesela današnjega rezultata. Popraviti moram še start, kjer sem slaba, nato pa iščem položaj za naprej. V četrtfinalu mi je danes na srečo uspelo," je po tekmi povedala Čebaškova, ki je dosegla tudi najboljšo uvrstitev v karieri in priznala, da je imela tudi kanček sreče.

"Vesela sem, da je počutje vse boljše, a polfinale še ni bil na ravni, na kateri bi moral biti. Svetla točka pa je, da gre z zdravjem vse boljše, a v taki konkurenci vedno odločajo podrobnosti in malo mi je zmanjkalo. Zelo pomemben je start, z dobrimi smučmi pa se nato lahko kaj nadoknadi. Moram priznati, da smo danes pred tekmo iskali težišče na smučeh, na žalost pa je bil občutek najslabši prav v polfinalu. Skušala sem se postaviti zadaj in privarčevati nekaj energije za finiš, a ni bilo prave hitrosti, da bi storila ta korak naprej," je dodala Fabjanova.

Lampič in Šimenc prvič v izločilnih bojih
Prvič sta se v izločilne boje prebila Janez Lampič in Miha Šimenc, ki sta bila v kvalifikacijah 12. in 24. Tekmovanje sta v kvalifikacijah končala Luka Prosen na 36. in in Miha Dolar na 58. mestu. Oba Slovenca sta se nato poslovila v četrtfinalu, Lampič je bil na koncu 21., Šimenc pa 23. "Lepo je videti, da sem zraven. Na žalost imam še vedno poškodovan gleženj, a sem se potrudil. Počutil sem se dobro in vesel sem bil, da sem zdržal do konca," je po tekmi povedal Lampič.

V ženski konkurenci je slavila Falkova pred rojakinjo Majo Dahlquist in Američanko Sophie Caldwell. V moški je Pellegrino presenetljivo premagal Norvežana Johannesa Klaeba in Francoza Lucasa Chanavata, ki sta stopila na nižji stopnički zmagovalnega odra. V nedeljo bosta v Dresdnu še obe ekipni tekmi, predvsem Šimenc in Lampič bosta lovila olimpijsko normo, karavana smučarjev tekačev pa se bo nato prihodnji teden preselila v Planico.

Šprint, prosto (Ž):          
 1. H. FALK      ŠVE  2:11,02
 2. M. DAHLQVIST    ŠVE   +0,23
 3. S. CALDWELL    ZDA    0,30
...                  
 7. A. ČEBAŠEK     SLO      
 12. V. FABJAN     SLO      
 22. N. RAZINGER    SLO      
 23. K. VIŠNAR     SLO      

Šprint, prosto (M):          
 1. F. PELLEGRINO   ITA  1:52,77
 2. J. KLAEBO     NOR   +0,18
 3. L. CHAVANT     FRA    0,98
...                  
 21. J. LAMPIČ     SLO      
 23. M. ŠIMENC     SLO      
 36. L. PROSEN     SLO      
 58. M. DOLAR      SLO

SKUPNI VRSTNI RED          
Ženske (18/30):            
 1. H. WENG      NOR   1.154 
 2. I. F. OESTBERG   NOR   1.087 
 3. J. DIGGINS     ZDA    776 
 4. K. PARMAKOSKI   FIN    713 
 5. T. STADLOBER    AVT    637 
 52. A. ČEBAŠEK     SLO     45 
 53. A. LAMPIČ     SLO     45 
 58. K. VIŠNAR     SLO     39 
 60. V. FABJAN     SLO     36 
 85. N. RAZINGER    SLO     9 

Moški (19/30):             
 1. M.-J. SUNDBY    NOR    875 
 2. J.-H. KLAEBO    NOR    832 
 3. D. COLOGNA     ŠVI    807 
 4. A. HARVEY     KAN    780 
 5. A. BOLŠUNOV    RUS    710 
 99. J. LAMPIČ     SLO     10 
101. M. ŠIMENC     SLO     8  
Odličen nastop Čebaškove na šprintu v Dresdnu