Teja Gregorin je bila pred dvema letoma srebrna na posamični tekmi. Foto: Reuters
Teja Gregorin je bila pred dvema letoma srebrna na posamični tekmi. Foto: Reuters
Tarjei Bö
Tarjei Bö trenutno vodi v svetovnem pokalu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Po odpovedi Jakova Faka zaradi ozebline na desnem kazalcu so cilji mešane štafete nekoliko nižji, a brez dvoma je želja izboljšati uvrstitev iz Pjeongčanga. Visoko merijo slovenski biatlonci tudi v drugih disciplinah. "Naš osnovni cilj je ena uvrstitev do petega mesta in dve do desetega. Seveda pa si vsi želimo medaljo," je pred odhodom v Sibirijo, kraj s 70.000 prebivalci skoraj 2.000 kilometrov vzhodno od Moskve, povedal vodja slovenskih reprezentanc Matej Oblak.

V Južni Koreji je s srebrom na posamični tekmi presenetila Teja Gregorin. Slednja je priznala, da ji proge v Hanti Mansijsku ležijo, enako velja za druge slovenske tekmovalce. Peto mesto Tomasa Globočnika na posamični tekmi, deveto mesto Marka Dolenca v zasledovanju ter peto mesto Janeza Ožbolta, Tomasa Globočnika, Janeza Mariča in Marka Dolenca v štafeti so najboljše slovenske moške uvrstitve na dozdajšnjih SP-jih, dosežene pa so bile na prvenstvu leta 2003 prav v Hanti Mansijsku.

Največ pričakujejo Nemci in Norvežani
Favoriti na letošnjem prvenstvu prihajajo iz znanih taborov. Nemci napovedujejo najmanj šest medalj, njihovi glavni orožji sta mlada Magdalena Neuner in izkušena Andrea Henkel. Na medalje računa tudi kopica ruskih tekmovalk, pa Finka Kaisa Mäkärainen, Švedinji Helena Eckholm in Anna Carin Zidek, Norvežanka Tora Berger, Belorusinja Darja Domračeva in druge, ki so letos posegale najvišje v svetovnem pokalu.

V moški konkurenci so v vlogi favoritov predvsem Norvežani - Emil Hegle Svendsen in Tarjei Boe, pa Francoz Martin Fourcade in drugi ... Zanimiv bo tudi nastop najuspešnejšega biatlonca vseh časov Norvežana Oleja Einarja Björndalena, ki je v svetovnem pokalu trenutno na 11. mestu, a ne skriva, da si želi še povečati zbirko 34 medalj s svetovnih prvenstev, med katerimi je 14 zlatih. Skupaj so Norvežani letos na 19 tekmah svetovnega pokala dosegli kar 11 zmag. Najboljši so bili Norvežani že na zadnjem prvenstvu, ko so osvojili osem medalj, štiri zlate. Tri posamične zmage so takrat pripadle prav Björndalenu.
SPORED PRVENSTVA
Ta teden:
Četrtek ob 12.30:

Mešana štafeta, 2 x 6 + 2 x 7,5 km

Sobota ob 10.00:
Šprint (M), 10 km

Ob 14.00:

Šprint (Ž), 7,5 km

Nedelja ob 10.00:
Zasledovalno (M), 12,5 km

Ob 13.15:

Zasledovalno (Ž), 10 km
Naslednji teden:

Torek ob 13.15:
Individualno (M), 20 km

Sreda ob 13.15:
Individualno (Ž), 15 km

Petek ob 14.00:
Štafeta (M), 4 x 7,5 km

Sobota ob 12.30:
Skupinski štart (Ž), 12,5 km

Ob 14.30:

Skupinski štart (M), 15 km

Nedelja ob 11.00:
Štafeta (Ž), 4 x 6 km