Marcel Hirscher v zadnjih dveh sezonah osvojil skupni seštevek svetovnega pokala. Foto: Reuters
Marcel Hirscher v zadnjih dveh sezonah osvojil skupni seštevek svetovnega pokala. Foto: Reuters
Aksel Lund Svindal
Aksel Lund Svindal bo tudi v letošnji sezoni težko ugnal Hirscherja, saj sta na sporedu le še dve hitri disciplini. Foto: Reuters
Mitja Valenčič v Kranjski Gori
Mitja Valenčič bo zadnjič tekmoval v Kranjski Gori. Foto: Reuters

Marljivi gorenjski prireditelji opravljajo še zadnja dela na poligonu in v ciljni areni tekmovanja, na katerem se bodo za poslednje stopničke pred sklepnim dejanjem sezone v Lenzerheideju merili alpski smučarji v veleslalomu in slalomu.

"Za zdaj gre vse po načrtu. Trenutno 150 sodelavcev postavlja zaščitne ograje ter ciljno areno. Za turiste smo smučišče že zaprli, prehod je mogoč le še prek slalomskega štarta," je dejal vodja tekmovanja Aleš Vidic.

"Kljub pretoplemu vremenu smo trenutno brez skrbi, kajti baza snega, ki je bila narejena že pred desetimi dnevi, je toliko trda, da bo omogočala dobre razmere za tekmovalce. Dobra je tudi vremenska napoved, od danes naprej pričakujemo jasne noči, kar pomeni, da bo podlago še malo stisnilo in se nam obetajo lepe tekme, brez težav bomo lahko izpeljali tudi petkov uradni trening," je napovedal prvi mož tekmovalnega odbora.

Hirscher ima lepo priložnost, da prevzame vodstvo
V ospredju bodo nosilci olimpijskih kolajn, vključno z gospodom veleslalomom Američanom Tedom Ligetyjem in avstrijskim veteranom Mariom Mattom, ki je v Sočiju osvojil slalomsko zlato kolajno. Prav tako pa se bo odvijal tudi boj za veliki kristalni globus. Prednost Aksla Lund Svindala pred drugouvrščenim Marcelom Hirscherjem znaša 77 točk, vitranška statistika pa je bolj v korist Avstrijcu.

Slovenci bodo napadali iz ozadja, v ospredju bosta Žan Kranjec v veleslalomu in poslavljajoči se veteran Mitja Valenčič v slalomu: "Pričakujem, da se bodo naši tekmovalci dobro borili. V Kranjski Gori smo jim omogočili štiri dni treninga na tekmovalnem poligonu, ko so imeli odlične pogoje na takšni podlagi, kot bo na tekmovanju. Upam, da so dobili smučišče v noge ter da bo Kranjec prišel v finale in naredil odmeven rezultat, od našega borca Valenčiča pa, da v slaloma še kaj naredi."

Neugodno, ker je ob istem terminu še Pokljuka
"Vreme bo naklonjeno vsem, ki bi si radi tekmovanje ogledali v živo. Pričakujemo namreč toplo spomladansko vreme, škoda je le, ker bosta v Sloveniji dve vrhunski prireditvi naenkrat, ob pokalu Vitranc še svetovni pokal v biatlonu na Pokljuki in si bomo morali deliti gledalce," je še dejal Vidic.

Ekipa bo znana v petek
Slovenija kot gostiteljica tekmovanja ima v slalomu in veleslalomu na voljo po šest mest. "Imen še ne morem razkriti. Na štart bomo dali najbolj pripravljene tekmovalce, ki bodo sposobni oddirkati na takšnem tekmovanju, zato ni nujno, da bomo zapolnili celotno kvoto. Želim si, da tekmovalci pokažejo svoje najboljše vožnje ravno tu, kjer smo doma in kjer se najboljše počutimo ter najbolj poznamo teren. Čim boljše rezultate pa si želimo doseči tudi zaradi naših navijačev," je dejal glavni trener moških ekip Miha Verdnik, ki bo ekipo izbral v petek.

53. Pokal Vitranc, četrtek, 6. marca:
Prihod ekip in prijava

Petek, 7. marca:
09.30: Prosti trening na tekmovalni progi (Podkoren)
17.00: Sestanek vodij ekip in žrebanje štartnih številk za veleslalom

Sobota, 8. marca:
09.30: Veleslalom, 1. vožnja
12.30: Veleslalom, 2. vožnja

Po tekmovanju:
Razglasitev zmagovalcev (ciljna arena Podkoren)
19.30: Javno žrebanje štartnih številk za slalom pred dvorano Vitranc

Nedelja, 9. marca:
09.30: Slalom, 1. vožnja
12.30: Slalom, 2. vožnja

Po tekmovanju:
Razglasitev zmagovalcev (ciljna arena Podkoren)