Robi Kranjec je v Vikersundu postavil nov slovenski rekord - 232 metrov. Foto: EPA
Robi Kranjec je v Vikersundu postavil nov slovenski rekord - 232 metrov. Foto: EPA
Robert Kranjec
To sezono skače na Fischerjevih smučeh in potrebuje še nekaj časa, da se jih povsem navadi. Foto: MMC RTV SLO
Peter Prevc in Robert Kranjec
S Petrom Prevcem sta lani zelo uspešno nastopala na olimpijskih igrah in tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu lahko prav od njiju pričakujemo največ. Foto: STA
Kranjec še stotič čez 200 m

Kranjec je na 23. mestu tudi v tej zimi najvišje uvrščeni slovenski skakalec v svetovnem pokalu. Pretekli konec tedna je v Vikersundu osvojil 9. in 19. mesto in postavil nov slovenski rekord, 232 metrov. Po dnevu premora ga danes čaka trening na stadionu s kondicijskim trenerjem Matjažem Polakom, v sredo pa bo že odšel na priprave v Ramsauu. Na svetovnem prvenstvu, ki bo od 22. februarja do 6. marca v Oslu, se bo poskušal čim bolj približati svojemu šestemu mestu iz leta 2003 v Val di Fiemmeju.

Ste zadovoljni z dosežki v Vikersundu?
Z rezultati sem zadovoljen, čeprav bi bilo lahko bolje, po drugi strani pa bi lahko na nedeljski tekmi v tistih razmerah ostal brez finala.

Tik preden ste nastopili v prvi seriji, so znižali nalet. Vas je to zelo zmotilo?
V bistvu ne. Moraš se zbrati in potegniti največ iz danih razmer. Če bi bilo mirno ozračje, bi priletel 20 cm višje in bi šel čez mejo 200 metrov, tako pa sem se 'zataknil'. Od zadaj sem imel veter 1,5 m/s. Tisti, ki so skakali za menoj, so vsi štirje izpadli, pa so na lestvici uvrščeni višje od mene.

Kakšna je prenovljena naprava v Vikersundu in kako bi jo primerjali s planiško?
Skakalnica je zelo lepa. Res so se potrudili, da dobijo svetovni rekord, in vse se jim je ujelo. Privoščim jim, veliko vlagajo v ta šport. Na trenutke pa je lahko letalnica zahtevna. Če je zaletišče nizko in je na hrbtišču slab veter, je težko. V nasprotju s Planico se leti veliko nižje, tako da imaš nenehno stik s podlago. V Planici ob vsakem skoku doživiš malo adrenalina, ker letiš res visoko, v Vikersundu pa ne. Ker letiš tako nizko, je lahko zelo zahrbtna. Na tekmi je bilo, na primer, konstantno mirno, potem se je veter obrnil od zadaj in je ob nizki hitrosti nekaj dobrih tekmovalcev izpadlo. Treba bo še dodelati nekaj stvari.

Blizu je bila tudi meja 250 metrov ...
Morda bi se še dalo skočiti dva ali tri metre dlje. Ko je bil dosežen rekord, je bila hitrost 101 km/h, na tekmi 97. Če bi se na mizo pripeljal s 97 km/h in tako nizko letel ter imel spodaj super pogoje, bi se morda res dalo leteti 250 metrov.

Lani ste osvojili mali globus za skupno zmago v poletih. Letos lovorike ne boste ubranili, najbrž pa ni razloga za razočaranje, kajne?
Ne, ne. Imam precej neugodno štartno številko. Moraš biti med prvimi desetimi, da lahko prideš zraven, tako pa višje od šestega mesta že skoraj ne moreš. Če skočiš daleč, žirija zniža nalet, najboljši pa so v takšni formi, da bodo tudi ob slabšem skoku potem avtomatično pred teboj.

Torej niste ravno navdušeni nad novimi pravili?
Po eni strani so v redu, ni pa še vse dodelano. Sploh za velikanko se mi zdi, da izračuni niso pravi.

Skakalci ves čas iščete prave občutke. Ste jih končno našli?
To sezono sem imel res nihanja ... Ne smeš se prepustiti malodušju sredi sezone. Malce sem se lovil s kombinezoni. Nisem našel materiala, da bi začutil kombinezon v zraku. Če sem super skakal, je bilo v redu, če so mi pošle moči, pa nisem tega čutil, tako da sem se lovil. Trenutno mi gre v redu, imam dobre občutke, upam, da bom v teh dneh še dvignil raven. Da bi pa na svetovnem prvenstvu meril na medalje, pa zelo težko, vodilni so premočni.

Pred sezono ste zamenjali smuči. Ste zadovoljni s Fischerjem?
Vse je super, ni pa to tako enostavno, da bom dal le smuči na nogo in bom kar letel. Še vedno je treba dobro skakati. Dobivam pa smuči, kot si jih želim. Dobro razumejo, kaj morajo narediti, vendar se moram tudi jaz navaditi na smuči. Razumljivo je, da se prvo sezono še malo privajaš.

Ko ste bili sredi sezone v krizi, niste odšli na tekme celinskega pokala. Zakaj si niste na ta način krepili samozavesti?
Resda sem prejšnjo sezono skakal v celinskem pokalu, ampak to je bilo tudi zaradi obveznosti, ne zaradi dvigovanja samozavesti. V Velenje sem moral zaradi pokroviteljev, v Kranj zaradi kluba, moral sem narediti tudi kvoto za še enega skakalca v svetovnem pokalu. Razlika je velika. Zdaj so prišli trije naši skakalci iz evropskega v svetovni pokal, pa jih je izdala trema in niso prišli zraven. Čim v svetovnem pokalu malo "kiksneš", se ne prebiješ niti skozi kvalifikacije.

Si boste šli v teh dneh napolnit energijo k Branetu Skubicu?
Gotovo. Najbrž grem že danes zvečer do njega, ker gremo v sredo že v Ramsauu za tri dni na 90-m skakalnico.

To je verjetno terapija z gongi, s katero vam napolni energijo?
Odvisno. Najprej me pregleda, potem se odloči glede na to, kaj začuti.

Kranjec še stotič čez 200 m