Vajdičev cilj v naslednji sezoni: poseganje po najvišjih mestih. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Vajdičev cilj v naslednji sezoni: poseganje po najvišjih mestih. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Slovenci na Sljemenu
Se slovenski smučarji končno prebujajo? Vajeni smo bili brez predstavnikov v finalu, na zadnjih dveh tekmah pa smo imeli tri predstavnike med 30. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Bernard Vajdič
Vajdičev najboljši rezultat to sezono je peto mesto iz Alta Badie. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Mitja Valenčič in Bernard Vajdič
Slovenski smučarji so v letošnji sezoni precej boljše volje. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Bernard Vajdič
Bernard Vajdič končno izkorišča svoje sposobnosti. Foto: EPA

Slalom je nepredvidljiva disciplina, v kateri so odstopi in nihajoči rezultati skoraj obvezni sestavni del. Vajdiču, na katerega tuji trenerji in smučarji že leta opozarjajo, je v letošnji sezoni uspel velik korak naprej.

Kaja Sajovic



Prvič moška tekma na Sljemenu. Kakšen se vam zdi teren in kakšno vzdušje?
Bom kar začel z vzdušjem, za katerega se mi zdi, da je kar na prvem mestu v svetovnem pokalu. Tudi v Schladmingu se čuti prisotnost tistega avstrijskega in je drugačno navijanje. Moram reči, da sem se pred Sljemenom kar malo bal, saj se le pozna rivalstvo na nogometnih tekmah, ki sem ga tudi jaz že nekajkrat doživel, a tukaj je bilo res lepo. Sam teren je enkraten, lahko ste videli, kako malo je bilo potrebno za prodor v finale, 1.38 sekunde, to mislim, da je bilo edinstveno in da se ni še nikdar zgodilo. Proga je bila vrhunsko pripravljena.

Se vam zdi, da slovensko smučanje končno doživlja preporod?
O tem preporodu mislim, da niste našli pravega, da bi vam to lahko odgovoril. Mi smo vedno trkali blizu, se borili, žal smo bili primorani, da se prebijemo iz ozadja, in je prišlo do tega - lahko zdaj vidite, kam; tam, kamor smo napovedali, in tam, kjer sodimo.

Mislite, da so bili slovenski mediji in javnost v zadnjih letih nepravični v svojem kritiziranju vas, smučarjev in jih postavljali pod prevelik pritisk?
Niti ne. Mislim, da takrat, ko ni rezultatov, so pritiski večji, in je to treba razumeti - tudi mi smo to razumeli, smo pa vedeli, da se to ne da drugače razumeti kot z rezultati. Tako da mi smo to naredili, verjetno so tudi novinarji zdaj spremenili mišljenje, glede drugih pa vem, da imamo veliko navijačev po Sloveniji, zdaj pa lahko, da jih imamo še več.

Tekmovalci in trenerji tujih reprezentanc vas pogosto izpostavljajo kot izjemno nadarjenega. Vas frustrira, da ne morete izkoristiti vseh svojih sposobnosti?
To je težko reči. Vsak potrebuje nekako svoj čas, da doseže neke rezultate. Jaz sem letos naredil en velik korak naprej s to stalnostjo, da sem se v bistvu na vsaki tekmi uvrščal okrog 15. mesta. Tega namreč prej ni bilo - sem imel eno do dve hitri vožnji, drugo pa je bilo bolj slabo. Tako da mislim oziroma vem, da me čaka še en korak naprej - to je to, kar si vsi želimo: poseganje po najboljših mestih.

Imate kakšnega smučarskega vzornika, kar se tiče sloga vožnje ali odnosa do smučanja?
Zelo težko bi konkretno izpostavil koga. Imam takšen stil vožnje, ki se ga da primerjati z nekaterimi, ni pa to nekaj divjega, kot vidimo pri tej mlajši generaciji, ki je začela smučati, ampak splača se obdržati svoj način vožnje, zraven pa še kaj dodati, da te to pripelje do boljših rezultatov.

Smučarji ste znani tudi kot ljudje, ki se znajo zabavati. Na kateri postaji svetovnega pokala je žur največji?
Kot tekmovalec o tem težko govorim, kdaj se sicer vidi, da ko smo sproščeni, ko imamo čas, se lahko tudi sami odtrgamo od dela, ampak v samem svetovnem pokalu nimamo te možnosti niti si je ne moremo vzeti, ker nas vedno čaka tekma na koncu. Je pa krasno videti na primer spremljevalce ipd. in mislim, da so to take tekme, kot je Zagreb, Schladming, tudi v Ameriki kje, kjer dopuščajo malce bolj sproščeno vzdušje tudi zraven same tekme.

Kaja Sajovic