Prvenec kot se šika - na 50. slalomu v karieri je Frida Hansdotter s prvencem kariere dobila slalom za 50. zlato lisico. Foto: BoBo
Prvenec kot se šika - na 50. slalomu v karieri je Frida Hansdotter s prvencem kariere dobila slalom za 50. zlato lisico. Foto: BoBo
Tina Maze po odstopu na nedeljskem slalomu v Kranjski Gori za 50. zlato lisico.
Po ponesrečeni prvi vožnji, ko je za vodilno Shiffrinovo zaostala kar za 2,15 sekunde, je sledil še odstop dvoje vratic pred ciljem po neprepričljivem napadu v finalu. Foto: BoBo
Frida Hansdotter v Kranjski Gori na slalomu za 50. zlato lisico
28-letna Frida Hansdotter je po kar osmih 2. mestih končno stopila na najvišjo stopničko v svetovnem pokalu. Foto: EPA
Zmagovalke slaloma v Kranjski Gori za 50. zlato lisico: 2. Marlies Schild, 1. Frida Hansdotter in 2. Bernadette Schild
Sestri Schild sta še drugič v karieri skupaj stopili na oder za zmagovalke svetovnega pokala, zdaj je na vrsti le še dvojna sestrska zmaga. Foto: Reuters
Švedske slalomistke na čelu z zmagovalko Kranjske Gore Frido Hansdotter
Poziranje zmagovitih Švedinj, ki so kljub številnim vrhunskim izidom in tekmovalkam kar štiri leta čakala na novo slalomsko zmago. Foto: Aleš Fevžer
Kranjska Gora
V Podkorenu je ponoči znova snežilo, a so prireditelji s proge v Podkorenu odstranili vseh 20 cm novozapadlega snega. Foto: BoBo
Hansdotterjeva na Zlati lisici do prve zmage
Hansdotterjeva dobila 50. Zlato lisico
Vreme zagrenilo smučarski praznik v Kranjski Gori
Odstop Mazejeve v Kranjski Gori
Ponesrečena 1. vožnja Tine Maze

30-letna Črnjanka se je na prvo progo v Podkorenu podala s številko 6, a je že bilo takoj vidno, da nedelja ni njen dan. Že ob prvem vmesnem času je Mazejeva za vodilno Mikaelo Shiffrin zaostajala več kot sekundo, na drugem vmesnem času slabi dve sekundi, v cilju pa ogromnih 2,15 sekunde, s čimer je bila daleč najpočasnejša med slalomskimi prvokategornicami.

V Soči z odstopom na domači tekmi
V drugo se je v Podkorenu pričakoval popolni napad, a Mazejeva je bila daleč od lanske podobe, ko je v velikem slogu dobila slalom za zlato lisico. Po vrsti napak v spodnjem delu je na koncu najboljša slovenska smučarka odstopila tik pred ciljem in gre tako na olimpijske igre v Sočiju z odstopom na domači tekmi.

"Slalomska forma ni taka, kot bi si želela"
"Ni šlo, danes nisem opravila svojega dela dobro. Nisem bila prava. Težko je bilo smučati. A tudi taki dnevi pridejo. Kranjska mi ni bila nikoli pisana na kožo in mi očitno nikoli ne bo. Maribor je očitno boljši. Forma v slalomu pač ni taka, kot bi si želela. Žal mi je, da včeraj ni bilo tekme, sicer pa čestitke organizatorjem, ker so v takih razmerah pripravili progo. Kljub odstopu čutim eno pozitivnost pred olimpijskimi igrami, veselim se jih, saj vem, da smučam dobro," je dobro razpoložena in nasmejana Mazejeva dejala v ciljni areni za TV Slovenija.

Sestri Schild zasedli levo in desno stopničko
Tina Maze je sicer branila lansko slalomska zmago z 49. zlate lisice v Mariboru. Najhitrejša v prvi vožnji je bila prva favoritinja in tudi vodilna v posebnem slalomskem seštevku Mikaela Shiffrin. Američanka je bila v zahtevnih razmerah razred zase, saj se ji je približala le Švedinja Frida Hansdotter, ki je zaostala 31 stotink.

A v finalu se je zgodba na podkorenski strmini dodobra premešala, saj se je zmehčana proga predrla, kar so najdrznejše izkoristile za vzpon po lestvici. Francozinja Nastasia Noens (4.) in Avstrijka Bernadette Schild (3.) sta izzvali konkurenco in prišli tik pod vrh. Mlajšo Schildovo je za pičlih deset stotink prehitela šele njena starejša in veliko uspešnejša sestra Marlies Schild.

Ko se je že nasmihalo deveto 2. mesto
Od švedske slalomske falange je imela najtrdnejše živce Frida Hansdotter, ki ji je kljub napaki na prelomnici z odličnim zaključkom strmine še uspelo ubraniti pet stotink prednosti pred sestrama Schild. Kazalo je, da se bo ponovila stara zgodba: nova zmaga Shiffrinove in novo že deveto 2. mesto za Hansdotterjevo.

Shiffrinova zapravila lepo prednost
Toda v zahtevnih razmerah se 18-letna Američanka ni znašla in po veliki napaki na sredini proge je izgubila več kot sekundo in na koncu osvojila "šele" 7. mesto. Švedski tabor je izbruhnil od veselja, 28-letnica Vaesterasa pa se je veselila prve zmage za svetovni pokal v karieri, in to na zadnji tekmi za alpske smučarke pred Sočijem. Pri tem je imela simpatična Frida Hansodotter za spremembo tudi srečo s stotinkami, saj je imela pred petouvrščeno rojakinje Marie Pietilae Holmner vsega 29 stotink prednosti.

Tri izrazite favoritinje za slalomsko zlato
"Čudovit občutek je končno zmagati in to v tako težkih razmerah. Presečna sem. Kranjska Gora mi je všeč kljub težavnosti. Pogoji niso bili najboljši za vse, a tako pač je, saj je smučanje šport na prostem. Zdaj grem po tej čudoviti zmagi sproščeno v Soči,"
je po prvi zmagi pripovedovala presrečna Hansdotterjeva, ki ob Shiffrinovi in M. Schild postala šele tretja zmagovalka slaloma v zimi 2013/14.

Prve slalomske točke sezone za Ferkovo
Na štartu je bilo sicer kar 77 smučark, ob Mazejevi je nastopilo še pet Slovenk, med katerimi se je najbolj izkazala Maruša Ferk, ki se je s številko 42 prebila v finale, saj je z zaostankom 2,98 sekunde za Shiffrinovo zasedla 26. mesto, za njo pa je ni prehitela nobena tekmovalka več. Ferkova je v drugo napadla, a sredi proge naredila veliko napako, pri čemer se je z veliko znanja in tudi sreče rešila pred odstopom, zaradi česar je na koncu zasedla zadnje, 26., mesto v finalu. Vseeno so to bile prve letošnje slalomske točke za Ferkovo, ki dviga formo v vseh disciplinah.

Ana Bucik (44.; +4,12) in Katarina Lavtar (50.; +4,55) sta na snežnem rodeu zaostali preveč, medtem ko Eli Plut ni dokončala niti drugega nastopa v svetovnem pokalu, odstopila pa je tudi debitantka Saša Brezovnik.

Jubilejna zlata lisica tokrat na Gorenjskem
Šesti slalom sezone svetovnega pokala je bil edina tekma letošnje jubilejne, 50. zlate lisice. Tradicionalna preizkušnja za alpske smučarke je bila zaradi pomanjkanja snega iz Maribora že pred zadnjim sneženjem preseljena v Kranjsko Goro, kjer pa imajo združeni štajerski in gorenjski prireditelji težave zaradi preveč snega.

Za nedeljski slalom so morali tako iz podkorenske strmine odstraniti 20 cm snega oz. 9 tisoč kubičnih metrov snega, kolikor ga je na Vitrancu zapadlo preko noči. Vseeno se je tekma začela ob predvidenem času.

                   
Končni vrstni red:          
 1. F. HANSDOTTER   ŠVE  1:50,17
 2. M. SCHILD     AVT   +0,05
 3. B. SCHILD     AVT    0,15
 4. N. NOENS      FRA    0,24
 5. M. PIETILÄ HOLMNER ŠVE    0,29
 6. A. SWENN-LARSSON  ŠVE    0,63
 7. M. SHIFFRIN    ZDA    0,72
 8. C. COSTAZZA    ITA    0,76
 9. S. STRACHOVA    ČEŠ    0,80
 . W. HOLDENER    ŠVI    0,80
11. N. HOSP      AVT    0,82
...                 
23. M. HÖFL-RIESCH   NEM    2,25
26. M. FERK      SLO    2,65
                   
Odstop: Maze, Kirchgasser, Zettel  
                   
Vrstni red po 1. vožnji:       
 1. M. SHIFFRIN    ZDA   54,31
 2. F. HANSDOTTER   ŠVE   +0,31
 3. M. PIETILÄ HOLMNER ŠVE    0,63
 4. M. SCHILD     AVT    0,65
 5. A. SWENN LARSSON  ŠVE    0,77
 6. E. MIELZYNSKI   KAN    1,07
 7. K. ZETTEL     AVT    1,15
 8. C. GEIGER     NEM    1,32
 9. M. HÖFL-RIESCH   NEM    1,38
10. D. FEIERBEND    ČEŠ    1,62
11. B. SCHILD     AVT    1,49
19. T. MAZE      SLO    2,15
26. M. FERK      SLO    2,98
44. A. BUCIK      SLO    4,12
50. K. LAVTAR     SLO    4,55
                   
Odstop: Gagnon, Poutiainen, Plut,  
     Brezovnik ...        
                   
                   
SVETOVNI POKAL (Ž)          
                   
SLALOM (6/9)             
                   
 1. M. SHIFFRIN     ZDA    438
 2. F. HANSDOTTER    ŠVE    358
 3. M. SCHILD      AVT    325
 4. M. GAGNON      KAN    206
 5. M. HÖFL RIESCH   NEM    198
 6. M. PIETILÄ HOLMNER ŠVE    196
 7. B. SCHILD      AVT    194
 8. N. LÖSETH      NOR    181
 9. W. HOLDENER     ŠVE    141
10. N. HOSP       AVT    140
...                  
14. T. MAZE       SLO    119
50. M. FERK       SLO     5
                   
                   
SKUPNI VRSTNI RED (24/34)      
                   
 1. M. HÖFL RIESCH   NEM  1.079
 2. T. WEIRATHER    LIE   943
 3. A. FENNINGER    AVT   871
 4. L. GUT       ŠVI   796
 5. T. MAZE       SLO   754
 6. M. SHIFFRIN     ZDA   650
 7. E. GÖRGL      AVT   489
 8. N. HOSP       AVT   467
 9. M. GAGNON      KAN   453
 10. M. PIETILAE-HOLMNER ŠVI   418
 ...                 
 39. I. ŠTUHEC      SLO   129
 52. M. FERK       SLO    92
104. K. LAVTAR      SLO    9
                   Hansdotterjeva na Zlati lisici do prve zmage
Hansdotterjeva dobila 50. Zlato lisico
Vreme zagrenilo smučarski praznik v Kranjski Gori
Odstop Mazejeve v Kranjski Gori
Ponesrečena 1. vožnja Tine Maze