Ko je Tina Maze prišla v cilj superveleslalomske tekme, ji ni bilo jasno, kako si je lahko nabrala takšen zaostanek. Pozneje so čas le popravili, verjetno pa so jo še vedno okradli za kakšne pol sekunde. Foto: EPA
Ko je Tina Maze prišla v cilj superveleslalomske tekme, ji ni bilo jasno, kako si je lahko nabrala takšen zaostanek. Pozneje so čas le popravili, verjetno pa so jo še vedno okradli za kakšne pol sekunde. Foto: EPA
Ob odprtju svetovnega prvenstva je kazalo, da bo to prvenstvo presežkov, vendar so si prireditelji privoščili preveč spodrsljajev. Foto: EPA

Dejstvo je, da časomerilci delajo napake, s čimer je svetovno prvenstvo v alpskem smučanju postavljeno pod vprašaj.

Zaplet s Tino Maze
Prve težave so se pokazale že na prvi tekmi, najhujša napaka pa se je v ženskem superveleslalomu zgodila prav ob vožnji Tine Maze. Izmerili so ji povsem napačen čas in ji nekaj minut po prihodu v cilj registrirali drugega. Ta je bil izmerjen s pomožnimi urami, ki naj bi bile natančne. A večkratna videoanaliza je pokazala, da bi Tina morala imeti za okoli pol sekunde boljši rezultat.

Pritožba na FIS
Trener Tine Maze Andrea Massi je že takoj po superveleslalomu spoznal, da je šlo za napako in je želel ukrepati. Tina bi bila s časom, ki ga je najverjetneje resnično dosegla, uvrščena okoli petega mesta, kar je bistveno bolje kot enajsto. Slovenska reprezentanca zdaj natančno zbira vse podatke in bo, če bo prepričana o svojem prav, v roku tridesetih dni vložila uradno pritožbo na FIS.

Dvom o rezultatih
Pred leti so imeli zaplet s časi na nočnem slalomu v Schladmingu. Predsednik avstrijske smučarske zveze Peter Schröcksnadel je takrat dejal, da je v alpskem smučanju le ena stvar, ki mora držati kot pribita. In to so časi. Če ne moreš verjeti le enemu, so pod vprašajem vsi. Na kocki so namreč zelo velike zadeve, o njih pa odločajo stotinke.

Hublot prvič meri čase
Nemci so v želji, da bi čim bolje iztržili svetovno prvenstvo, iskali podjetje, ki bo za merjenje časov in s tem veliko promocijo, plačalo največ. Namesto da bi se zadovoljili s tistim, kar je ponudil Longines, ki v svetovnem pokalu zdaj to počne že nekaj časa, so iskali naprej. Največ denarja je ponudil Hublot, ki v tej vlogi nastopa prvič. Najel je drugo podjetje za merjenje časov, kar se je po vseh napakah izkazalo za strel v koleno.

Rešitve ni na vidiku
Žal kaže, da v prihodnjih dneh stvarem niti ne bodo prišli do dna, saj so pred moškim smukom sporočili, da so težave odpravili, pa vseeno ni bilo vse tako, kot mora biti. Redno je manjkal en vmesni čas, pa tudi zaostanki so bili pri nekaterih spet napačni. Očitno merilci časov ne najdejo napake v sistemu in je posledično tudi niso sposobni odpraviti.

Za škandal potrebna velika nacija
Dokler Tina Maze ni zadovoljna s svojim časom v superveleslalomu, to ne zanima nikogar. Zadevo sem omenil številnim tujim novinarjem, pa se niso prav posebej razburjali. Očitno mora priti do zapleta pri kakšni veliki smučarski naciji oz. pri kakšnem velikem imenu. Če bi recimo Didier Cuche ali Michael Walchhofer izrazila svoje prepričanje o napačnem času, bi na vseh televizijah večkrat analizirali vožnje in ustvarili dodaten pritisk na organizatorja in posledično na FIS.

Nemci niso več Nemci
Pričakovali smo odlično organizirano prvenstvo, pa smo za zdaj dobili farso na snegu. Edina tolažba nam je lahko, da je Tina Maze osvojila srebrno medaljo v kombinaciji. Sicer pa je tudi iztek smukov prekratek in tam lahko pride do poškodb, neurejeni so parkirni prostori za akreditirana vozila. Na nekaterih komentatorskih mestih ne deluje medmrežje, čeprav je bilo naročeno in plačano. To so le nekatere stvari, zaradi katerih bo to prvenstvo slabo. In to preseneča, ker so Nemci dve leti prej dobro izpeljali mladinsko svetovno prvenstvo in lani finale svetovnega pokala. Toda na glavnem izpitu so padli.