Slovenske skakalke so gladko osvojile zlato medaljo. Foto: MMC RTV SLO
Slovenske skakalke so gladko osvojile zlato medaljo. Foto: MMC RTV SLO

Že pred finalnim nastopom Tine Erzar (torej po sedmih nastopih od osmih) so imele Slovenke kar 106,7 točke prednosti pred Japonsko, tako da je bilo jasno, da bo v deževni Planici znova zadonela Zdravljica. 16-letna Tina Erzar, ki je v sredo postala svetovna prvakinja, ni kalkulirala, opravila je odličen skok, bila je edina, ki je presegla 100-metrsko znamko (100,5 m), s tem pa potrdila veliko prevlado Slovenk.

Slovenska skakalke več kot 110 točk pred tekmicami na ekipni tekmi v Planici

Bodlaj: Ponavadi, ko pričakuješ, gre lahko kaj narobe.
"Občutki so fenomenalni, z ekipo je res lepo stati na najvišji stopnički. Res smo pričakovali, a ponavadi, ko pričakuješ, gre lahko kaj narobe. Vsem štirim so uspeli dobri skoki in res smo ponosni, da nam je to uspelo," je poudarila Taja Bodlaj.

"Ni bilo težko ostati miren. Vedela sem, da so punce sposobne tega, da bodo one naredile tisto razliko. Morala sem le sproščeno skočiti. To mi je uspelo v drugem skoku, v prvem niti ne. Pritiska ni bilo veliko, ker sem vedela, da so punce v bistvu že vse naredile," je dodala Erzar.

Druga je bila Japonska (-114,6), tretja Nemčija (-120,4), sledijo pa Avstrija (-137,6), Švica, Italija, Norveška in Poljska.

Na startni listi je bilo 13 reprezentanc, zaradi rezultatov na posamični tekmi pa je bila Slovenija v vlogi velike favoritinje. Že s skokom Ajde Košnjek so varovanke Stena Baloha prevzele vodstvo in brez kakšne večje napake samo višale prednost. Po prvi seriji je imela Slovenija 51,6 točke prednosti pred prvo zasledovalko Nemčijo, tretja Japonska pa je zaostajala dobrih 59 točk.

To je tretja medalja za Slovenijo na letošnjem mladinskem svetovnem prvenstvu, druga zlata.

V soboto sledi moška ekipna tekma mladinskega SP-ja, prenos po 16.30 na MMC TV.

Izjemna predstava mladih slovenskih skakalk v Planici
DALJAVE SLOVENKPrva serijaFinalna serija
Ajda KOŠNJEK88,0 m88,5 m
Jerica JESENKO91,5 m90,5 m
Taja BODLAJ95,0 m98,5 m
Tina ERZAR94,0 m100,5
Takole je Tia Malovrh po diskvalifikaciji sredi tekaške preizkušnje nordijsko kombinacijo mladinskega svetovnega prvenstva končala v snegu. Foto: MMC RTV SLO
Takole je Tia Malovrh po diskvalifikaciji sredi tekaške preizkušnje nordijsko kombinacijo mladinskega svetovnega prvenstva končala v snegu. Foto: MMC RTV SLO

Tii Malovrh boj za zlato preprečil prehiter štart
Na tekmi nordijskih kombinatork je bila Tia Malovrh na lepi poti do velikega uspeha – morda celo zlatega odličja –, nato pa je bila v tekaškem delu diskvalificirana. Prvakinja je postala Finka Minja Korhonen.

Po skakalnem delu nordijske kombinacije v ženski konkurenci je vodila Norvežanka Ingrid Laate, ki je pristala pri 90,5 m. Druga je bila Tia Malovrh, ki je pristala pri natanko 90 m in je imela pred tekaško preizkušnjo zgolj dve sekundi zaostanka. Teka se je lotila pogumno, po četrtini tekme je vodila, nabrala si je nekaj sekund prednosti pred Ingrid Laate, nato pa je tik pred polovico tekme zaradi diskvalifikacije odstopila. Bila je besna kot ris, a krivila je lahko zgolj sebe: prehitro je namreč štartala.

Na koncu je smetano pobrala Finka Minja Korhonen, ki je bila za sekundo in pol hitrejša od Američanke Alexe Brabec, tretja je bila Loh (+11,0). Slovensko čast je z 21. mestom reševala Kobentar (+2:17,6), Sušnik je bila 28. (3:48,8).

Ponesrečen nastop Tie Malovrh v kombinaciji

Moško preizkušnjo je dobil Avstrijec Paul Walcher, drugi je bil s 17 sekundami zaostanka Nemec Tristan Sommerfeldt, tretji pa z 20 sekundami zaostanka Norvežan Jens Dahlseide Kvamme.

Slovenci so se zvrstili med 31. in 38. mestom. Urban Zajec je bil z zaostankom štirih minut in 39 sekund 31., Lovro Percl Seručnik 35., Anže Brecl 36. in Aljaž Janhar 38.

Zala Zupan je bila najvišje uvrščena Slovenka na tekmi v smučarskem teku na 10 km. Foto: EPA
Zala Zupan je bila najvišje uvrščena Slovenka na tekmi v smučarskem teku na 10 km. Foto: EPA

Šveda pobrala zlati odličji
Mladinsko tekaško preizkušnjo na 10 km je dobila Švedinja Evelina Crusell, ki je za osem sekund in pol ugnala Gino del Rio iz Andore, tretja je bila Norvežanka Anniken Sand (+23,4). Od Slovenk se je najbolje odrezala Zala Zupan, ki je bila 51., za zmagovalko je zaostala dobre štiri minute (+4:06,8). Mesto za njo se je uvrstila Lucija Medja (+4:12,4), Tia Janežič je bila 54. (+4:22,9), Živa Melihen pa 55. (+4:33,2).

Tudi v moški konkurenci je zlato romalo na Švedsko, zagotovil si ga je Alvar Myhlback, ki je za 10 km potreboval 23 minut in 6 sekund. Za dobrih 52 sekund je bil hitrejši od drugouvrščenega Isaia Näffa iz Švice, tretji je bil Norvežan Mons Melbye (+56,8). Najvišje uvrščen Slovenec je bil Bor Petrovič, bil je 48. (+3:23,6). Jaka Marinko je bil 78. (+6:06,7).