Tekme ne bodo nadomestili. Foto: Reuters
Tekme ne bodo nadomestili. Foto: Reuters
Ligety jezen na organizatorje po odpovedi v Söldnu

Na vremenski postaji blizu ledenika Rettenbach nad Söldnom so v pretekli noči izmerili močan veter s hitrostmi do 120 km/h. V takih razmerah bi bilo tekmo nemogoče izpeljati v varnih okoliščinah, zato je žirija tekmovanja potegnila logičen zaključek.

"Krajevne oblasti, organizacijski odbor in vodstvo tekmovanja so se sestali ob 5.30, da preverijo razmere. Sprva je bilo predvideno, da se glede dokončne odločitve počaka do 6.45, vendar se stanje ni izboljšalo, glede na vremenske napovedi naj bi se še poslabšalo, tako da je bila varnost udeleženih pod vprašajem. Varnost je na prvem mestu, drugega, kot tekmo odpovedati, nam ni preostalo," je povedal direktor moškega dela svetovnega pokala Markus Waldner.

Tekme ne bodo nadomestili. Naslednji moški veleslalom, torej prvi v sezoni, bo na sporedu šele 3. decembra v ameriškem Beaver Creeku, pred tem bodo sezono odprli tekmovalci v hitrih disciplinah s smukoma in superveleslalomoma v Lake Louisu in Beaver Creeku. Svetovni pokal se bo nadaljeval 11. in 12. novembra s slalomskima tekmama v Leviju.

Odpoved moškega veleslaloma je voda na mlin lastniku rekordnih šestih zaporednih velikih kristalnih globusov, Avstrijcu Marcelu Hirscherju, ki je prvi dan priprav staknil poškodbo gležnja in se je odločil, da bo uvodno tekmo izpustil. Po odpovedi söldenske preizkušnje Hirscherjevi izzivalci za skupno zmago niso v prednosti. Ob tem je z odpovedjo najmanj zadovoljen ameriški povratnik po poškodbi Ted Ligety, ki je prek Twitterja izstrelil kar nekaj ostrih kritik na račun FIS-a in avstrijske smučarske zveze. "Zdi se čudno, da v Avstriji odpovedo tekmo ob 6.45, ko je njihov največji zvezdnik začasno odsoten ...," je zapisal. In še: "Že možno, da je vreme grozno, a ko predsednik avstrijske smučarske zveze že nekaj dni vnaprej razlaga ljudem, da bo tekma odpovedana, vse skupaj smrdi."

Lani je v Söldnu zmago slavil Francoz Alexis Pinturault, Hirscher je bil drugi, Nemec Felix Neureuther tretji, četrto mesto pa je zasedel Slovenec Žan Kranjec.

Na startu danes odpovedane preizkušnje je bilo 83 tekmovalcev, med njimi tudi dva Slovenca, Kranjec in Štefan Hadalin, ki tako kot ostali člani karavane nista dobila odgovora o pripravljenosti in veleslalomski formi.

Na sobotnem ženskem veleslalomu je slavila Viktoria Rebensburg, z devetim mestom je presenetila Tina Robnik.

Ligety jezen na organizatorje po odpovedi v Söldnu