Jakov Fak ima Novo Mesto v lepem spominu že s svetovnega prvenstva pred dvema letoma, ko je v šprintu osvojil bronasto kolajno. Foto: EPA
Jakov Fak ima Novo Mesto v lepem spominu že s svetovnega prvenstva pred dvema letoma, ko je v šprintu osvojil bronasto kolajno. Foto: EPA
Jakov Fak
Fak je na strelišču zadel vseh deset strelov. Foto: EPA
Teja Gregorin
Teja Gregorin je ostala brez točk svetovnega pokala. Foto: Sloki
Jakov Fak končno ustrelil ničlo in zmagal
Pogovor z Jakovom Fakom po zmagi na Češkem
Podelitev: Fak petič stopil na najvišjo stopničko

Za slovenski biatlon je to deveta zmaga v svetovnem pokalu. Ob Faku ima tri zmage še Andreja Grašič, eno pa Janez Marič.
Jakov je zadel vseh 10 strelov in bil izjemno hiter v teku. 12,8 sekunde je na drugem mestu zaostal Nemec Simon Schempp, prav tako nezgrešljiv na strelišču, tretje mesto pa je zasedel Francoz Jean Guillaume Beatrix s 26 sekundami zaostanka. Tudi on je pokril vseh 10 tarč.
"Vzdušje je bilo odlično in prav vesel sem, da so Čehi tukaj naredili takšno prizorišče, zbrali toliko ljudi in da lahko tukaj tekmujemo. Zame je to neke vrste druga domača tekma, saj je od tu moj trener Tomaš Kos, ki mi za Nove Mesto vedno da dobre nasvete," je po zmagi pred razprodanim biatlonskim stadionom in 35.000 gledalci povedal Fak.
Najboljši slovenski biatlonec bo tako imel zelo lepo izhodišče tudi na nedeljski zasledovalni tekmi, kamor se je zanesljivo uvrstil tudi Klemen Bauer. Ta je z zaostankom 1:17,4 in enim kazenskim krogom zasedel 24. mesto. Marič je bil 65. (+2:39,7/2), mladi Rok Tršan pa mesto za njim (2:42,5/2).

Spretno se je izognil padcu
Fak je bil po prvem streljanju še četrti za Francozom Martinom Fourcadom, Norvežanom Johannesom Tignesom Boejem in Nemcem Erikom Lesserjem, 15 tekmovalcev pa je za njim zaostajalo manj kot 10 sekund.

27-letnik je brez napake opravil tudi drugi strelski postanek, tekmeci, hitri v smučini, pa so z izjemo Schemppa grešili. Sledil je še en nevaren trenutek za Faka, ko je na enem zadnjih spustov tekmec pred njim padel, a ga je Jakov mojstrsko obšel.
"Že pred ovinkom sem vedel, da bo tukaj izredno nevarno, saj je bila na zavoju ledena plošča. Prav zato sem mu pustil nekaj prednosti in pokazalo se je, da je bilo to pomembno in lahko sem se mu izognil," je dogodek opisal Fak.

Najhitrejši v teku
Schempp je po zadnjem streljanju zaostajal dobre štiri sekunde in razliko do naslednjega vmesnega časa več kot prepolovil. A očitno je v želji po novi zmagi prehitro izgubil moč, saj je razlika do konca narasla za več kot deset sekund in Fak se je prvič v sezoni prebil na mesto, ki si ga želi na vsaki tekmi. Zmago je na koncu potrdila tudi statistika, saj je tekmovalec iz Mrkopalja dosegel najboljši izid v smučini.
"V cilju sem bil zelo samozavesten. V bistvu sem tekmo spremljal do Šipulina, nato videl, da je na vmesnem času zadaj 11 sekund, in vedel, da iz tega ne bo nič. Schempp pa je v tem času prišel v cilj in takrat je bil jasno, da sem zmagal. Spet sem dobil potrdilo, da se trdo delo nekje nekoč vidi. To zmago sem res težko čakal," je še dejal Fak, ki je že pred prihodom polovice tekmecev v cilj vedel, da bo stal na najvišji stopnički zmagovalnega odra.

Skromen dosežek Gregorinove
Teja Gregorin
je na tekmi deklet zasedla 41. mesto. Prvič v karieri je zmagala Nemka Laura Dahlmeier.
Za dvojno nemško zmago je na Moravskem z drugim mestom poskrbela Franziska Hildebrand, tretja pa je bila na veselje znova velikega števila domačih navijačev Čehinja Veronika Vitkova.

Gregorinova je tako kot na petkovi preizkušnji mešanih štafet, na kateri je bila Slovenija osma, na prvem strelskem nastopu pokrila vse tarče, a na drugem zgrešila dva strela, kar ji je onemogočila vrhunsko uvrstitev. Najboljša slovenska biatlonka je precej izgubila tudi v teku in po nastopu povedala: "Trenutno je stanje takšno, da moram zadeti vseh deset tarč, če želim poseči med prvih petnajst. Težko je iti na tekmo, če vidiš, da ne moreš teči tako, ne vem pa, kaj je vzrok. O tem se bomo pogovorili pozneje, ta tekma pa je bila takšna, kot so bile tudi nekatere druge letos. Ne dvomim vase, tudi danes bi bila mogoča ničla. Na poziciji sem stala kot pribita, a so se pojavile čisto nepotrebne napake. Koncentracija očitno ni bila taka, kot bi morala biti in za to lahko krivim samo sebe. Mogoče je razlog za zgrešene strele to, da veš, da moraš vse zadeti, če hočeš priti vsaj malo višje. Mogoče o tem ne bi razmišljala, če bi bila tekaška forma boljša. A tako je, enkrat ustreliš ničlo, enkrat pa zgrešiš. Jutri je nov dan in upam, da bom veliko bolj uspešna, vsaj strelsko. Tekaška forma pa je, kakršna je, čez noč se je ne bo dalo dvigniti, upam pa, da se bo to zgodilo v nadaljevanju sezone."

Nastopili sta še dve Slovenki. Anja Eržen je bila 54. in se je uvrstila na zasledovalno tekmo, 68. pa je bila Andreja Mali, ki je bila po prvem streljanju, ko je zadela vse strele, 19., nato pa v stoje zgrešila vseh pet. Najboljši strelski nastop je uspel Erženovi, ki je enkrat morala v kazenski krog, zgrešila je stoje.

Šprint (M), 10 km (trenutno):    * 
 1. J. FAK       SLO 24:09,9 (0)
 2. S. SCHEMPP     NEM  +12,8 (0)
 3. J. G. BEATRIX   FRA   26,0 (0)
 4. M. FOURCADE    FRA   26,3 (1)
 5. M. ŠLESINGR    ČEŠ   26,7 (0)
 6. A. ŠIPULIN     RUS   29,5 (0)
 7. N. SMITH      KAN   37,7 (0)
 8. S. SEMENOV     UKR   40,9 (0)
 9. A. PEIFFER     NEM   42,3 (1)
10. J. T. BOE     NOR   43,5 (2)
...                  
24. K. BAUER      SLO  1:17,4 (1)
                   
 * - zgrešeni streli/kazenski krogi
Šprint (Ž), 7,5 km:         *  
 1. L. DAHLMEIER   NEM 21:33,4 (0)
 2. F. HILDEBRAND   NEM   +1,0 (0)
 3. V. VITKOVA    ČEŠ   13,9 (1)
 4. D. DOMRAČEVA   BLR   23,0 (2)
 5. M. D. HABERT   FRA   26,9 (2)
 6. Va. SEMERENKO   UKR   28,8 (1)
 7. K. MÄKÄRÄINEN   FIN   30,5 (3)
 8. C. VARCIN     FRA   44,4 (0)
 9. S. DUNKLEE    ZDA   46,3 (1)
 10. A. BESCOND    FRA   46,5 (0)
 ...                  
 41. T. GREGORIN    SLO  1:52,0 (2)
 54. A. ERŽEN     SLO  2:33,0 (2)
 68. A. MALI      SLO  3:13,7 (5)
                    
 * - zgrešeni streli/kazenski krogi
 
Svetovni pokal 
 
Moški (15/25):            
 1. M. FOURCADE    FRA     615
 2. S. SCHEMPP     NEM     603
 3. A. ŠIPULIN     RUS     573
 4. J. FAK       SLO     523
 5. E. H. SVENDSEN   NOR     452
...                 
40. K. BAUER      SLO     111
 
Ženske (15/25):           
 1. K. MÄKÄRÄINEN   FIN     696
 2. D. DOMRAČEVA    BLR     663
 3. Va. SEMERENKO   UKR     547
 4. V. VITKOVA     ČEŠ     522
 5. F. HILDEBRAND   NEM     504
19. T. GREGORIN    SLO     267
60. A. MALI      SLO     27
Jakov Fak končno ustrelil ničlo in zmagal
Pogovor z Jakovom Fakom po zmagi na Češkem
Podelitev: Fak petič stopil na najvišjo stopničko