Tim Mastnak, zmagovalec veleslalomske preizkušnje v Secret Gardnu na Kitajskem. Foto: www.alesfevzer.com
Tim Mastnak, zmagovalec veleslalomske preizkušnje v Secret Gardnu na Kitajskem. Foto: www.alesfevzer.com

28-letni Celjan, svetovni veleslalomski podprvak, je na kitajskem prizorišču deskal fantastično. Že v kvalifikacijah je dosegel četrti najboljši čas, svoje predstave je nato le še stopnjeval. Tekmeci na njegovo deskanje zlasti v zgornjem delu niso imeli pravega odgovora, Mastnak si je že pri prvem merjenju vmesnega časa nabral zajetno prednost, ki jo je nato ohranil do ciljne črte.

Deskar Tim Mastnak zmagal na Kitajskem
Le še 20 točk od vrha

V skupnem seštevku za svetovni pokal je Tim Mastnak še bolj natopil prednost vodilnega Avstrijca Andreasa Prommeggerja (3.096 točk), za katerim zdaj zaostaja le še za 20 točk. Žan Košir je 11. (2.236 točk), Rok Marguč 22. (1.300), Črt Ikovic pa 66. (32).

To je bila zanj tretja zmaga v svetovnem pokalu, druga letos in prva po veleslalomski preizkušnji v Carezzi v Italiji.

Košir izpadel v osmini finala
V izločilne boje šestega letošnjega paralelnega veleslaloma za svetovni pokal sta se uvrstila dva Slovenca, Tim Mastnak in Žan Košir. Mastnak se je v četrtfinale uvrstil prek Bolgara Radoslava Jankova (‒0,12), Košir se je pomeril s Kanadčanom Jaseyjem Jayem Andersonom, ki je po zaslugi dobrega deskanja v spodnjem delu slavil za štiri stotinke sekunde.

Za polfinale ugnal Koširjevega tekmeca
V četrtfinalu je Mastnak odpravil Koširjevega krvnika iz osmine finala Andersona. Že v zgornjem delu si je prideskal 34 stotink prednosti, ta je s popolnimi zavoji vztrajno rasla, na koncu je ciljno črto prečkal slabo sekundo pred nasprotnikom (‒0,94) in se uvrstil v polfinale.

Tim Mastnak

Rojen: 31. januarja 1991
Prebivališče: Celje
Višina: 177 cm
Teža: 77 kg
Poklic: študent
Hobiji: spremljanje športa in ukvarjanje z njim
Klub: Sport Klub M-Celje
Trener: Robert Mastnak
Nekdanji trener: Izidor Šušteršič



Največji uspehi:

Olimpijske igre, 2018: 16. mesto (Pjongčang)
Svetovno prvenstvo, 2019: 2. mesto (Park City)
Mladinsko svetovno prvenstvo, 2011: 1. mesto (Valmalenco)
Svetovni pokal: trikrat 1. mesto (Scuol, Carezza, Secret Garden)

Tudi Nemec Baumeister moral priznati premoč
Za veliki finale, njegov drugi v letošnji sezoni, je moral streti odpor Nemca Stefana Baumeistra. Velik del naloge je opravil že v odlično odpeljanem zgornjem delu, kjer si je nabral dve desetinki prednosti, v srednjem delu je storil manjšo napako, a je v zadnjem delu strmine vseeno storil dovolj in se s prednostjo 18 stotink sekunde uvrstil v finale, kamor se je z zmago nad Poljakom Oskarjem Kwiatkowskim uvrstil tudi Rus Andrej Soboljev, drugi najboljši iz kvalifikacij.

Na koncu "padel" še Rus
Ker je imel Soboljev boljši čas kvalifikacij, je izbiral progo za finale. Izbral je rdečo progo, kar so bile dobre novice za 28-letnega Celjana, ki mu je modra proga precej bolj ustrezala. Tudi v finalu je zgornji del odpeljal brezhibno, imel je 14 stotink sekunde prednosti, ta se je v srednjem delu skoraj podvojila, vprašanja o zmagovalcu in dobitniku zlatega odličja ni bilo več!

To serijo zmag si zdaj želim nadaljevati. Lepo je, da sem, mislim, da edini zmagovalec dveh tekem letos in občutek v veleslalomu je zelo dober. Veselim se že naslednjih tekem.

Tim Mastnak

Mastnak presenečen nad fantastičnimi progami
"To serijo zmag si zdaj želim nadaljevati. Lepo je, da sem, mislim, da edini zmagovalec dveh tekem letos in občutek v veleslalomu je zelo dober. Veselim se že naslednjih tekem. Že ob prihodu na prizorišče prihodnjih olimpijskih iger v Secret Gardnu sem bil pozitivno presenečen, ker so proge res fantastične. Prelomnici me spominjata na progo v olimpijskem Pjongčangu, le naklonina je nekoliko drugačna ... Kitajci se res intenzivno pripravljajo na olimpijske igre in verjamem, da bo do takrat prizorišče nared," je po zmagi dejal presrečni Mastnak.

Ledecka spet brez zmage
V ženski konkurenci Slovenija ni imela predstavnice, Glorii Kotnik se ni uspelo uvrstiti v izločilne boje (22. mesto). Za presenečenje je poskrbela Nemka Ramona Theresia Hofmeister, ki je v finalu ugnala favoritinjo, Čehinjo Ester Ledecko. Olimpijska zmagovalka v superveleslalomu je tako že na drugi tekmi zapored ostala brez zmage. Tretje mesto je osvojila še ena Nemka, Selina Jörg, ki je v malem finalu strla odpor Poljakinje Aleksandre Krol.

V nedeljo se bodo deskarji in deskarke na istem prizorišču pomerili še na tekmi paralelnega slaloma.

Finalni nastop Mastnaka v Secret Gardnu

Deskanje na snegu, Secret Garden (M):

Deskanje na snegu, Secret Garden (Ž):