Rok Marguč nadaljuje zbiranjem medalj na svetovnih prvenstvih. Foto: EPA
Rok Marguč nadaljuje zbiranjem medalj na svetovnih prvenstvih. Foto: EPA
Marguč presenetil z bronasto kolajno
Marguč osvojil že četrto odličje na SP-jih
Rok Marguč bronast v paralelnem slalomu
Žan Košir izpadel v četrtfinalu

o v paralelnem slalomu deskarjev na svetovnem prvenstvu v Lachtalu v Avstriji. Žan Košir je pot končal v četrtfinalu.

Branilec naslova Marguč je v malem finalu za 59 stotink ugnal Italijansa Aarona Marcha in si prideskal že četrto medaljo na svetovnih prvenstvih. S prejšnjih svetovnih prvenstev ima zlato, srebro in bron. 28-letni Celjan je na poti do polfinala izločil štirikratnega svetovnega prvaka Benjamina Karla (29 stotink), nato pa še njegovega avstrijskega rojaka Lukasa Mathiesa (1,4 sekunde). V polfinalu je moral priznati premoč poznejšemu svetovnemu prvaku Italijanu Rolandu Fischnallerju (40) in mu na simboličen način predal krono.

"Res ne vem, ali sem čudežen deček ali kaj. Preprosto ne razumem, kako se mi uspe tako osredotočiti na tekme svetovnega prvenstva, medtem ko mi na svetovnem pokalu to ne uspe. Že kvalifikacije so pokazale, da sem sposoben velikih stvari, čeprav 11. mesto tega ni napovedovalo. A že v kvalifikacijskih vožnjah sem imel odlične dele, tako da sem si privozil potrebno samozavest. Sam izid kvalifikacij pa k sreči tokrat ni bil pomemben, saj si v izločilnih bojih zaradi odlično pripravljene snežne podlage lahko napredoval tako z rdeče kot modre proge," je po novem uspehu v karieri povedal Marguč.

Na slalomu bo Marguč povsem sproščen
"Tega dvoboja sem se bal. Avstrijci so tu trenirali, mi nismo smeli, poleg tega pa je Karl vedno neugoden tekmec. Če ima svoj dan, ga je zelo težko premagati. Me je pa tudi zmedlo, da je izbral modro progo, ki naj bi bila počasnejša. In od nosilcev je edini izpadel, potem ko me njegova odločitev ni vrgla s tira. Takrat sem vedel, če dobim ta dvoboj, sem lahko zelo visoko,"
je o zmagi nad Karlom povedal Marguč. O dvoboju s Fischnallerjem pa dodal: "V vratca sem nepotrebno šel preveč neposredno, zato sem izgubil hitrost. Drugače bi najbrž Italijana premagal, tako pa sem se moral zadovoljiti z bojem za tretje mesto. Prav pred tem dvobojem z Italijanom Aaronom Marchom pa sem bil najbolj živčen. Dvoboji za četrto mesto mi nikoli niso šli najbolje, zato sem čutil ogromen pritisk. Na srečo se je vse izšlo, kot sem si želel, po slalomskih težavah v sezoni je to tretje mesto kot zlato. Jutri bom na veleslalomu povsem sproščen, užival bom, zato bom tudi nevaren."

Košir je bil v osmini finala boljši od Nemca Daniela Weisa, v četrtfinalu pa ga je premagal poznejši finalist Rus Andrej Soboljev, ki je bil hitrejši za 51 stotink. Na četrti letošnji tekmi je tako Košir prvič ostal brez uvrstitve v finale. Dobitnik dveh medalj na lanskih olimpijskih igrah v Sočiju je na koncu zasedel peto mesto.
Kazen za ne najbolj pameten nastop
Košir se je v izločilne boje uvrstil z najboljšim časom kvalifikacij. Marguč je bil 11. Prepočasni za uvrstitev med najboljših 16 so bili Jure Hafner (22.), Tim Mastnak (28.) in Jernej Demšar (37). Že dopoldne je izpadla tudi edina slovenska predstavnica Gloria Kotnik (24). V ženski konkurenci je naslov osvojila Čehinja Ester Ledecka, na odru za zmagovalke sta stali še dve Avstrijki, Julia Dujmovits in Marion Kreiner.

"Vodstvo po kvalifikacijah ne zagotavlja ničesar. V zelo pomembnem trenutku sem storil manjšo napako, v tistem zavoju sem presegel svoje zmožnosti. Moj nastop ni bil najbolj pameten in taktičen, za kar sem bil kaznovan. Glede na svoje počutje v zadnjem času pa sem s svojim nastopom zadovoljen. Zamudil sem sicer eno priložnost, toda ni konec vsega. Jutri je paralelni veleslalom in treba je iti od začetka. Najprej ponoviti kvalifikacije, nato pa biti nekoliko bolj fokusiran na vožnje," je optimističen ostal Košir.

V petek bo v Lachtalu še paralelni veleslalom. Slovenijo bodo zastopali Kotnikova, Marguč, Košir, Mastnak in pa nekdanji svetovni prvak Rok Flander, ki je danes počival, a kot sam pravi, ne po svoji volji.

Marguč presenetil z bronasto kolajno
Marguč osvojil že četrto odličje na SP-jih
Rok Marguč bronast v paralelnem slalomu
Žan Košir izpadel v četrtfinalu