Ob slovesu se mu je Smučarska zveza Slovenije zahvalila s posebno štartno številko. Uradno slovo sledi na tekmi za Pokal Vitranc v Kranjski Gori. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Ob slovesu se mu je Smučarska zveza Slovenije zahvalila s posebno štartno številko. Uradno slovo sledi na tekmi za Pokal Vitranc v Kranjski Gori. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Jerman po veliki zmagi v Bormiu
Jerman drvel po Stelviu
Zmagovalna vožnja Andreja Jermana v Bormiu

"Dve znamenji sta mi dali misliti, da je čas za slovo. Tik pred treningom smuka v Wengnu se mi je zataknilo koleno in sem komaj lahko štartal, na tekmi pa sem skoraj padel. Ženi sem povedal, da se bom po letošnjem Kitzbühelu dokončno odločil, ali bom nadaljeval do Sočija, toda po padcu v Kitzbühelu je bilo dvomov konec," je na novinarski konferenci povedal 34-letni Tržičan.

Poškodbe so zaznamovale njegovo kariero
"S poškodbami se je začelo v Kitzbühelu (leta 1999, je padel na treningu, op. a.) in tam se je končalo. Poškodbe so zaznamovale mojo kariero, ampak kar te ne zlomi, te okrepi. So pa poškodbe pustile madež na mojem telesu. Toda volja me je vedno vlekla naprej," je še povedal Jerman, ki je na prvem treningu smuka pred letošnjim Kitzbühelom padel in so ga morali s helikopterjem prepeljali v bolnišnico. Na najtežji progi na svetu je Jerman doživel grenko izkušnjo že na začetku svoje kariere, ko še ni imel točk svetovnega pokala

Želel je kar sam popraviti okovje
Padca na letošnjem treningu smuka v Kitzbühelu se zaradi pretresa možganov skorajda ne spominja. "Le malo se spomnim. Vem, da je okovje razpadlo in sem spraševal, ali ima kdo 'šraufenciger', da ga bom spet sestavil. Pozneje nisem vedel, ali sem v Wengnu ali v Kitzbühelu. Spomnim se le, da sem vsem naročil, naj ženi sporočijo, da je z menoj vse OK. V spominu imam luknje. Nisem, recimo, vedel, da sem šel najprej v bolnišnico v St. Johann."

Perko malce zajokal, ko je izvedel za Jerryjevo slovo
Na novinarski konferenci so bili tudi njegovi moštveni kolegi, ki so kar malce šokirani, da so "izgubili" svojega vodjo. "Če ga ne bi bilo od začetka našega sodelovanja v svetovnem pokalu zraven, bi bili vsi izgubljeni. Bil je naš vodja, dokler nismo toliko odrasli, da smo znali razmišljati s svojo glavo," je povedal Rok Perko, ki mu je bil Jerman mentor od njegovega 19. leta. Ko je izvedel, da Jerman končuje kariero, je po licu spolzela tudi kakšna solza.

Vsi želijo, da še naprej pomaga reprezentanci
"Bili smo kot družina. Zelo smo bili povezani, vse težave smo preživeli in šli le močnejši naprej. Andrej, upam, da ostaneš zraven v ekipi, ker daš lahko še veliko slovenski smučariji," je dodal Andrej Šporn. Smučarska zveza Slovenije se bo od Andreja Jermana uradno poslovila na tekmi za pokal Vitranca v Kranjski Gori.

Spoštujejo ga tudi starejše legende
Tudi Jure Košir je z izbranimi besedami govoril o smučarju, s katerim je treniral ob koncu svoje kariere. "Zmaga v smuku se je nam zdela znanstvena fantastika. Njemu ni uspela le ena, ampak dve. Zapisan bo kot pionir največjih slovenskih uspehov v hitrih disciplinah. Če vemo, koliko so mu nagajale tudi poškodbe, je vse skupaj še več vredno. Lahko mu le čestitam."

Jerman po veliki zmagi v Bormiu
Jerman drvel po Stelviu
Zmagovalna vožnja Andreja Jermana v Bormiu