Vse je bilo tako kot nekoč: transparenti, jugoslovanska zastava in tekma ob 13. uri z Bojanom Križajem, Borisom Strelom, Juretom Frankom ... Še pomnite tiste čase? Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Vse je bilo tako kot nekoč: transparenti, jugoslovanska zastava in tekma ob 13. uri z Bojanom Križajem, Borisom Strelom, Juretom Frankom ... Še pomnite tiste čase? Foto: MMC RTV SLO/T. O.
S staro opremo in s smučmi, dolgimi več kot dva metra, so se slovenski junaki belih strmin spet pomerili na veleslalomski tekmi, na kateri je, mimogrede, zmagal imitator Pirmina Zurbriggna. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Slovensko alpsko smučanje je v 80. letih doživelo uspehe, ki so sprožili evforijo med navijači. Začelo se je z zmago Bojana Križaja v Wengnu leta 1980, dve leti pozneje pa sta Boris Strel in Bojan Križaj osvojila medalji svetovnega prvenstva. Prav 30-letnica Schladminga je bila rdeča nit letošnjega Retro festa na Krvavcu, na katerem je bilo vse tako, kot je bilo nekoč. Celo oprema - Toper je posebej za to priložnost našim "junakom planinskega čaja" izdelal oblačila z obveznim grbom jugoslovanske reprezentance, Elan pa je priskrbel smuči, ki so zaradi nove karving tehnike na smučarskih sejmih že nekaj let nezaželene.

Jure Franko pa kar - naravnost
Poseben čar so dali prireditvi smučarji, ki smo jih Slovenci povzdignili v mitske junake. Na Krvavec so nasmejani prišli Bojan Križaj, Boris Strel, Jure Franko, Tomaž Čižman, trener Filip Gartner, nekdanji direktor alpskih reprezentanc Tone Vogrinec in tudi Jure Košir, ki je največje uspehe doživljal v 90. letih. Vsi so sodelovali na tekmi legend in se prepričali, kako težko je bilo smučati s "sulicami". Le Jure Franko se ni obremenjeval z zavijanjem in je ubral svojo pot - naravnost. Srebrni olimpijec iz Sarajeva je namreč zgrešil vsa vrata in kar v smukaški preži odhitel proti cilju.

Rifle izžrebal nagrade akcije Podarim-dobim

Za še bolj pristno doživetje tistih časov, ko so se v Sloveniji tovarne ustavile, kadar je bila smučarska tekma med tednom, so prireditelji Retro festivala zavrteli posnetke radijskih prenosov Francija Pavšerja, obudili pa so tudi akcijo Podarim-dobim. Nagrade (ni bila ravno Marles hiša, ampak smuči, očala, smučarske karte ...) je seveda izžrebal Janez Hočevar Rifle, ki je s seboj prinesel tudi nepozabni šal. V sončnem pomladanskem dnevu so se vsi zabavali, ob tem pa se spomnili tudi pokojnih prijateljev, ki so sodelovali v smučarski pravljici: Roka Petroviča, Jožeta Kuralta in Tomaža Cerkovnika.

Pognala sta slovenski smučarski voz in ostala prijatelja: Bojan Križaj in Tone Vogrinec. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Retro fest je bil lepa priložnost za srečanje starih znancev in obujanje spominov. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Organizator prireditve, znani smučarski demonstrator Sandi Murovec Muri, v pogovoru s Tonetom Vogrincem in s kartico Podarim-dobim. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Eden izmed obiskovalcev je imel na sebi številko, s katero je njegov kolega nastopal na olimpijskih igrah v Sarajevu, in sicer v paraskiju. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Lari, dolgoletni sodelavec SZS-ja, je od kdo ve kod privlekel plakat srebrnega Jureta Franka. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Preden je Mateja Svet začela zmagovati, so slovenskemu ženskemu smučanju pot k vrhu utirale Anja Zavadlav, Bojana Dornik, Andreja Leskovšek in tudi Metka Jerman, ki je prišla na Krvavec. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Filip Gartner, ki je bil v času prvih slovenskih uspehov odgovorni trener reprezentance, v pogovoru z Juretom Koširjem. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
K legendarnemu Juretu Franku se je stisnila Maruša Ferk. Levo novinar Dela Vito Divac. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Na Krvavcu smo videli celo Alberta Tombo, Ingemarja Stenmarka in Pirmina Zurbriggna. Seveda je šlo za imitatorje legend. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
V vlogo Ingemarja Stenmarka se je odlično vživel Sandi Murovec - Muri. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Janez Hočevar - Rifle je izžrebal nagrade v akciji Podarim-dobim. Ena kartica je stala le en evro. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Znani smučarski delavec Janez Šter je obujal spomine na Val d'Isere 1979, ko so bili na veleslalomski tekmi svetovnega pokala trije Slovenci med najboljšimi petimi. Križaj je bil drugi, Strel četrti in Kuralt peti. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Boris Strel je "Pirminu Zurbriggnu" podpisal knjigo Bele arene. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Udeležence Retro festa so objemala tudi "Bondova dekleta". Foto: MMC RTV SLO/T. O.