Natalija Matvejeva in Julija Belorukova sta se veselili zmage na ekipnem šprintu. Foto: EPA
Natalija Matvejeva in Julija Belorukova sta se veselili zmage na ekipnem šprintu. Foto: EPA

V finalu sta Rusinji Julija Belorukova in Natalija Matvejeva za štiri stotinke ugnali Švedinji Ido Ingemarsdotter in Hanno Falk, tretji sta bili Norvežanki Astrid Uhrenholdt Jacobsen in Maiken Caspersen Falla, ki sta zaostali 11 stotink. Slovenki sta zaostali 11,3 sekunde.

"Lahko rečem, da nama je nastop dobro uspel. Vesela sem, da sem šla na tekmo, čeprav imam grozne težave s suhim kašljem, dobila sem astmo, ki jo po navadi dobim v suhem mrzlem vremenu. To me je precej izmučilo, forma pa je bila dobra in sem zelo vesela, da sva z Ano pokazali dobre nastope," je dejala Višnarjeva.

Zadovoljna je bila tudi Lampičeva: "Danes je bila zelo v redu tekma, tudi počutila sem se dobro. Zjutraj sicer nisem bila povsem prepričana, a se je vse dobro izšlo. Drugi štart je bil odličen, zelo vesela pa sem, da sem na koncu premagala še dve."

Slovenki sta v finalu izboljšali svoj dosežek še za 23 sekund. "V prvem delu so se vse 'šparale', ker sta odpadli samo dve in ni bilo strahu, da ne bi šli naprej. V finalu pa pač greš, kot greš. Ko je tekma, se ne oziraš na tekmice, če si boljši, greš naprej. Ne smeš se pustiti," je o boju z bolj uveljavljenimi tekmicami dejala mlada slovenska tekačica.

Prosen in Dolar brez finala
V moški konkurenci sta na Južnem Tirolskem nastopila tudi Luka Prosen in Miha Dolar, ki pa se v konkurenci 23 ekip iz svoje polfinalne skupine nista prebila v finale. V polfinalu sta bila na koncu v svoji skupini deveta, v finalu pa je nastopilo 15 ekip.

Zmaga za Kanadčana
Pri moških sta v finalu slavila Kanadčana Len Valjas in Alex Harvey, ki sta za 53 stotink prehitela Šveda Karl-Johana Westberga in Oskarja Svenssona, 65 stotink pa sta zaostala Italijana Dietmar Noeckler in Federico Pellegrino.

Quebec prevzel finale svetovnega pokala
Mednarodna smučarska zveza je sporočila, da bo finale letošnje sezone svetovnega pokala smučarjev tekačev v Quebecu. Kanadčani so tekmovanje dobili po tem, ko so se mu zaradi pritiska FIS-a po McLarnovem poročilu o dopinških škandalih v tej državi odpovedali Rusi.

Finale bi morali gostiti Rusi, ki pa so, podobno kot že nekaj biatlonskih tekmovanj, izgubili pravico do izvedbe oziroma so jim jo krovne zveze odvzele. FIS je nadomestnega gostitelja po večtedenskih pogovorih našel v Kanadi, sporočil pa je, da so bili v igri še trije drugi kandidati, ni pa razkril imen.

Finale svetovnega pokala v smučarskem teku bo v Kanadi potekal med 17. in 19. marcem, v ženski in moški konkurenci pa bodo izvedli po en šprint in dve tekmi na razdalji. Podroben urnik bodo sporočili pozneje.

Ekipni šprint (Ž):                     
 1. RUSIJA 1                  18:00,96 
    Belorukova/Matvejeva               
 2. ŠVEDSKA 1                    +0,04 
 3. NORVEŠKA 1                    0,11 
 4. NEMČIJA 1                     0,47 
 5. FINSKA 1                      5,16 
 6. NORVEŠKA 2                   10,46 
 7. ŠVEDSKA 2                    10,95 
 8. SLOVENIJA                    11,28 
    Višnar/Lampič

Ekipni šprint (M):                     
 1. KANADA                    16:02,11 
    Valjas/Harvey                      
 2. ŠVEDSKA 1                    +0,53 
 3. ITALIJA 1                     0,65 
 4. NORVEŠKA 2                    1,12 
 Brez finala:                          
    SLOVENIJA 
    Prosen/Dolar