Se bo našel denar za organizacijo univerzijade? Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Se bo našel denar za organizacijo univerzijade? Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Še vedno številne negotovosti glede univerzijade
Vogrinec in Saintrond o problematiki univerzijade
Kakšna bo usoda univerzijade?

"Če do 18. februarja nakažemo, da so se našle rešitve in če bo nova vlada naklonjena projektu, potem je še upanje," je povedal Tone Vogrinec, prvi mož organizacijskega odbora univerzijade. Na sestanku z ministrom za šolstvo in šport Igorjem Lukšičem je bilo opaziti nekaj več optimizma. Veliko bo odvisno od ponedeljkove seje mestnega sveta v Mariboru, kjer bodo morali potrdili svoj finančni vložek, tudi državi naj bi uspelo zagotoviti potrebni delež. Vogrinec: "Župan Maribora vztraja, da se 30 odstotkov sredstev, ki jih prispeva država, računa na prvotni projekt, ki je bil bistveno višji. Država mora torej zagotoviti bistveno več sredstev."

Generalni sekretar FISU-ja Eric Saintrond upa, da bodo težave do 18. februarja, ko bo FISU preveril napredek, res odpravljene. V isti sapi omenja tudi tožbo, kar pa bo drago za Maribor in Slovenijo.

Organizatorji univerzijade morajo najkasneje do sredine februarja pripraviti nadomestni načrt, če sredstev za izgradnjo potrebne infrastrukture ne bo. Fisu je že pristal na selitev smučarskih skokov in nordijske kombinacije v Planico, če pa bo zaradi pomanjkanja denarja potrebna še kaka selitev, pa se lahko iz Maribora drugam prestavi še kako tekmovanje.

"Nihče si ne sme, ne more in ne želi privoščiti odpovedi. To bi bila preprosto prevelika sramota. Je pa resnica, da so se zaradi vsesplošne gospodarske krize razmere predvsem na finančnem področju precej spremenile. Upam, da bomo stopili skupaj in uspeli zbrati sredstva za izvedbo tekmovanja. Današnji pogovori so bili uspešni, ostajamo optimistični in ne mečemo puške v koruzo" je še dodal Vogrinec.

Proračun se je od leta 2008, ko je Slovenija dobila univerzijado, skrčil na 30 milijonov evrov, od tega je 15 milijonov namenjenih organizaciji, 15 pa gradnji infrastrukture.

Še vedno številne negotovosti glede univerzijade
Vogrinec in Saintrond o problematiki univerzijade
Kakšna bo usoda univerzijade?