Vesna Fabjan, bronasta z zadnjih olimpijskih iger, pravi, da je dobra na treningih dobra konkurenca. Foto: Reuters
Vesna Fabjan, bronasta z zadnjih olimpijskih iger, pravi, da je dobra na treningih dobra konkurenca. Foto: Reuters

Prva tekma jih čaka čez tri tedne v Kuusamu na Finske. Ekipa, ki jo sestavlja peterica tekačic in dva tekača, bo odšla na priprave v Skandinavijo, tja, kjer bodo razmere najprimernejše. Na novinarski konferenci so za enega od vrhuncev sezone izpostavili tekme svetovnega pokala v Planici, ki bodo januarja.

"Največ stvari je bilo narejenih pri tekmovalkah in tekmovalcih. Uspešno so trenirali in opravili vse svoje obveznosti do trenažnega procesa, tako da lahko z optimizmom zremo v novo sezono. Moram pa reči, da se ujkvarjamo z resnimi težavami, ki so finančne narave, saj v proračunu manjka nekaj sredstev za izvedbo celotnega programa. Manjkalo jih ne bi nič, če bi lahko pridobili sponzorja, za katerega imamo še prosto mesto. V pogovorih imamo tako pet ali šest kandidatov, da bi to zadevo rešili. V nasprotnem primeru bomo šli s programom naprej v polni meri do Planice, nadalje pa bomo videli, kako se bo zadeva odvijala," pravi predsednik panoge teka na smučeh Janez Vodičar.

Snega tudi v Skandinaviji praktično ni
Simon Jan
, predsednik organizacijskega odbora Planice, je dejal, da so v sredo uspešno opravili tehnični pregled Nordijskega centra, ovir, da 11. decembra ne bi bilo odprtja, tako ni več. Dodal je, da je organizacijski odbor - generalni sekretar, ki je prevzel operativno vodenje, Primož Finžgar, že izkušeni organizator planiških poletov, tekmovalni del bo vodil Uroš Ponikvar, mednarodno priznan strokovnjak - že nekaj mesecev dela s polno paro. "Ura resnice pride s prvimi tekmami, tako da danes težko rečem, kje dejansko smo. A glede na treninge in teste kaže dobro. Nekaj težav s poškodbami je bilo, a v večini primerov lahko govorimo o solidni zgodbi, ki pa jo je treba seveda prenesti na sneg. Trenutnega položaja se malo bojimo, saj je zaradi snega slab," je povedal glavni trener Marko Gracer. Snežna poročila iz Skandinavije so namreč slaba, snega praktično ni.

Gracer za zdaj računa na Boštjana Klavžarja, Miho Šimenca, Vesno Fabjan, Niko Razinger, Anamarijo Lampič in Alenko Čebašek. "Na treningih imamo dobro konkurenco, tako da velikokrat pride do principa "ujemi me, če me lahko", fanta tekmujeta med sabo, dekleta pa za njima. To je dodatna stvar, ki nas žene naprej, vsi s tem napredujemo, kar je pomembno za tekme. Začetek sezone bo precej pomemben, tekme v Planici bodo že januarja, tako da si želimo dobrih rezultatov že decembra. Upam pa, da čim prej dobimo kakovostne razmere za trening, da dobimo prave občutke na snegu," je povedala Fabjanova.