V Planici se vsako leto zbere največ navijačev v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
V Planici se vsako leto zbere največ navijačev v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
V petek bo v Planici posamična tekma, v soboto ekipna in v nedeljo še finale najboljših 30 skakalcev sezone. Foto: EPA

Prva večja zgostitev prometa se pojavi na izhodu iz avtoceste na Hrušici, od koder vodi proti Planici regionalna cesta. Druga zgostitev je v Ratečah, kjer je odcep za edino cesto do Planice, vključno s parkirnimi površinami.

Na vlaku prostora za 800 ljudi
Novost je prevoz z vlakom, ki bo v soboto in nedeljo za polovično ceno vozil iz Ljubljane do Jesenic. Od tu bodo obiskovalce na prizorišče brezplačno peljali avtobusi. Posebni vlak bo iz Ljubljane odpeljal ob 6.25, odhod iz Planice pa bo ob 15.00. Pozor, na vlaku je prostora le za 800 ljudi. "Kdor se namerava odpraviti z vlakom, naj prej rezervira, da ne bo zjutraj prišel na železniško postajo in šele takrat preveril, ali je prosto. Lahko se zgodi, da bo vlak razprodan," opozarja vodja tekmovanja Jelko Gros.

Okoliški prebivalci peš ali z avtobusi
Tiste, ki živijo v krajih blizu Planice, organizatorji vabijo, da naj na prizorišče pridejo peš, seveda ne po cesti, ampak po označenih peš poteh. "Če ne zmorete peš, potem na avtobus," pozivajo organizatorji, ki so poskrbeli za krožne prevoze med Kranjsko Goro in Planico. Da ne bo preveč pešcev na cesti, bodo organizatorji poskrbeli za krožne avtobusne prevoze od Kranjske Gore do Planice, ki pa znajo biti dolgi, zato pozivajo k strpnosti.

Kje parkirati?
Parkirne površine zunaj Planice bodo oddaljene od 1,2 pa do največ 6 km, na kar morajo obiskovalci računati pri odhodu od doma. Med drugim bo parkiranje omogočeno v Ratečah ob robu regionalne ceste iz smeri državne meje proti začasnemu krožišču v Ratečah ter v Zelencih. Osebni avtomobili bodo lahko parkirali na celotni trasi kolesarske ceste iz smeri Kranjske Gore in proti Ratečam ter v Podkorenu in Kranjski Gori. Skupne zmogljivosti parkirnih površin so za od 280 do 320 avtobusov in za okoli 5.000 osebnih vozil.

Vstopnice od 3 do 40 evrov
Še cene vstopnic. Za stojišča so od petka do nedelje na voljo za 20 evrov, za otroke od 7 do 15 let pa po 3 evre z izjemo nedelje, ko imajo otroci prost vstop. Za tribune je cena 35 in 40 evrov. Otroci do šestega leta starosti imajo vse dni prost vstop.

Petek:
13:00 Zabavni program - Fantje s Praprotna
14:15 Poskusna serija
15:15 Prva serija
16:15 Finalna serija
17:00 Slovesna razglasitev rezultatov
17:15 Zabavni program - Makao Band

Sobota, ekipna tekma:
09:00 Poskusna serija
10:00 Prva serija
11:00 Finalna serija
12:00 Slovesna razglasitev rezultatov
12:10 Zabavni program - Nude
20:00 Žreb štartnih številk pred dvorano Vitranc v KG - Program

Nedelja:
09:00 Poskusna serija
10:00 Prva serija
11:00 Finalna serija
12:00 Slovesna razglasitev rezultatov
12:10 Zabavni program - Atomik Harmonik