Slovenski reprezentantje v hitrih disciplinah (na fotografiji Andrej Šporn) bodo v torek (let iz Gradca) odšli proti Čilu, kjer bodo na snegu do 15. septembra. Foto: SZS
Slovenski reprezentantje v hitrih disciplinah (na fotografiji Andrej Šporn) bodo v torek (let iz Gradca) odšli proti Čilu, kjer bodo na snegu do 15. septembra. Foto: SZS
Mlajši člani reprezentance so se prejšnji teden na snežni trening pripravljali na Obali (na fotografiji Boštjan Kline), obširnejšo reportažo boste lahko prebrali v torek. Foto: Vid Baruca

"Odhod na južno poloblo je nuja, če se želimo kakovostno pripraviti na začetek sezone ter biti vsaj malo konkurenčni drugim, veliko večjim reprezentancam. V Sloveniji in tostran Atlantika nimamo namreč najboljših pogojev za kakovosten smukaški trening. V Čilu je že nemška ekipa, nekaj dni za nami bodo prišli tja tudi Kanadčani, tam so Francozi in tudi že Švicarji s Carlom Janko na čelu. Švicarji so že stopili z mano v stik in povprašali o možnostih, da bi se nam pridružili na treningu," je povedal trener Burkhard Schaffer.

Trening v La Parvi bo ekipa izkoristila tudi za preizkušanje smuči. Andrej Šporn: "Z mano bo odletelo blizu 50 parov smuči. Gre za poglavitni del priprav in želim narediti kakovostno podlago, na kateri bom lahko nato gradil skozi celotno sezono. Na pripravah v Švici sem več poudarka namenil tudi treningu tehničnih disciplin in tehničnega znanja, saj želim visoko posegati tudi v superveleslalomu, upam pa, da bomo lahko v Čilu naredili tudi nekaj dni smukaškega treninga ter dodobra testirali opremo, da bomo lahko izbrali najhitrejše smuči."

Zapestje ne boli več, skeli pa finančna luknja
Šporn, ki je po koncu sezone uspešno prestal operacijo na zapestju, meni, da težave z zdravjem ne bi smele predstavljati večje ovire. "Zapestje mi pri smukaški preži več ne povzroča preglavic, nekoliko zmanjšana gibljivost me le še ovira pri vsakodnevnih opravilih. Če bo zdržal hrbet, ki mi je v prejšnjih sezonah povzročal hujše težave, bo vse povsem v redu."

Šporn je bil med tekmovalnim premorom udeležen tudi v pogovorih z vodstvom zveze glede za tekmovalce še vedno sporne odločitve, da del priprav krijejo iz lastnega žepa. Za Čile bodo tako morali prispevati po 2.000 evrov za letalsko vozovnico, sezona pa naj bi vsakega stala vsega skupaj 5.000 evrov. Še vedno vztraja, da tak način krpanja finančnih lukenj z njihovim prisilnim samoplačništvom ni ustrezen glede na to, da zveza na njihov račun prejme kar lepe zneske, vendar pa tem zapletom v Čilu ne namerava posvečati pozornosti.

V Čilu bo treba predvsem najti pravi material
Najstarejši in najbolj izkušeni član ekipe Tržičan Andrej Jerman je v pretekli sezoni imel kar precejšnje težave z opremo, zlasti v prvem delu sezone so mu nagajale smuči. Upa, da v novi sezoni takšnih težav, ko se mu je večkrat "zažgala" drsna podloga, ne bo več. Sicer pa priprave jemlje za del utečene, poletne rutine. "Ko se bomo sredi septembra vrnili nazaj, bo do prvih smukaških preizkušanj še kar nekaj časa. Bistveno je, da v Čilu dobro razvozimo smuči, najdemo pravi material in smuči, da se v sezoni nato več ne ukvarjaš z opremo in se lahko posvetiš le dvigu forme."

Boštjan Kline, ki je bil s člansko ekipo v Čilu že lani, v La Parvo odhaja kot dvakratni svetovni mladinski prvak v smuku in superveleslalomu. "Članska konkurenca je vsekakor veliko zahtevnejša od mladinske. Želim dobro nastopati tudi na tekmah svetovnega pokala, pri čemer mi takšen trening s takšno ekipo in fanti lahko le pomaga pri preboju." Korak naprej v primerjavi z lansko sezono si želijo tudi preostali trije člani ekipe Rok Perko, Andrej Križaj in Gašper Markič.