Takole naj bi bil že leta 2013 videti Nordijski center Planica, katerega gradnjo in vsebino vodi Zavod Planica pod vodstvom Jelka Grosa. Foto: MSŠ
Takole naj bi bil že leta 2013 videti Nordijski center Planica, katerega gradnjo in vsebino vodi Zavod Planica pod vodstvom Jelka Grosa. Foto: MSŠ
Bloudek-Rožmanova skakalnica
Druga plat Planice: zrušena Bloudek-Rožmanova skakalnica, ki se je podrla že daljnega 16. decembra 2001. Ali bo ob 10-letnici že mogoč prvi skok na novi napravi? Foto: MMC RTV SLO
Sedežnica v Planici
Lansko odprtje nove in nujno potrebne sedežnice je bilo prvo znamenje, da se obljube v Planici počasi le izpolnjujejo. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Igor Lukšič, minister za šolstvo in šport
Uvodno predstavitev NC Planica je opravil minister za šolstvo Igor Lukšič. MSŠ je že pod njegovim predhodnikom Milanom Zverom začelo koordinirati delo pri prenovi in zasnovi Nordijskega centra Planica. Foto: MMC RTV SLO
V Planici imajo velike načrte za prihodnost
Planiški praznik je pred vrati

Z modernim centrom za nordijske smučarske športe bo Slovenija dobila možnosti, da organizira tudi svetovno prvenstvo, zato bo SZS že do 1. maja letos vložil kandidaturo za pripravo nordijskega SP-ja 2017.

Vrhunec tedna - poleti pod Poncami
Po sredinem preizkusu letalnice bo Planica konec tedna gostila tradicionalni finale svetovnega pokala v smučarskih skokih. Na velikanki bratov Gorišek bodo v četrtek treningi in kvalifikacije, od petka do nedelje pa tri tekme. Najprej v petek popoldne posamična, nato v soboto ekipna in v nedeljo obračun najboljših skakalcev sezone.

Najprej skakalnice, nato tekaški stadion
V zadnjih dveh letih so na območju predvidenega NC Planica odkupili 80-odstotkov zemljišč. S pomočjo sprejetega zakona o Planici pa upajo, da se bodo preostali postopki pravočasno končali. Za letos je predvidena gradnja Bloudkove skakalnice še z dvema manjšima skakalnicama, skupno bo v sklopu centrov sedem različno velikih skakalnic.

Tekaški stadion s progami se bo začel graditi prihodnje leto. Večino investicijskih sredstev sta država in občina pridobili prek evropskih razvojnih skladov. Lani je bila kot prva večja novost v zadnjem desetletju odprta sodobna sedežnica, ki je tekmovalcem olajšala dostop do letalnice.

Združitev dveh projektov v enega
"Naredili smo nekaj korakov naprej. V zadnjih letih smo pospešeno odkupovali zemljišča, zgradili žičnico, obnovili doskočišče velikanke. Opravili smo arhitekturni natečaj, dva projekta, krajinskega in za razporeditev objektov smo združili in prepričani smo, da smo prišli do dobre rešitve. Sprejeli smo zakon o Planici in ustanovili Zavod Planica," je korake pri obnovi v lanskem in letošnjem letu strnil minister za šolstvo in šport Igor Lukšič.

V boj proti Lahtiju in Zakopanam
Kotizacija za vložitev uradne kandidature pri FIS-u znaša 150 tisoč švicarskih frankov, posebna komisija Mednarodne smučarske zveze pa bo prizorišča obiskala že letos poleti. FIS lahko kandidaturo sprejme ali zavrne do konca oktobra 2011, o prireditelju pa se bo odločalo na kongresu FIS-a maja 2012, ki bo v Južni Koreji. Med napovedanimi tekmeci za SP 2017 sta že finski Lahti in poljske Zakopane.

"V kandidaturo se je potrebno podati zelo resno, ker bodo kandidati zelo močni. Zakopane, kjer je prvenstvo enkrat že bilo, kandidirajo že četrtič ali petič zapored, v Lahtiju so pripravili že nekaj prvenstev in tudi oni kandidirajo že nekajkrat zapored," je dejal Janez Kocijančič, predsednik OKS-a in član izvršnega odbora FIS-a.

Ob objektih nujna še nova infrastruktura
Župan Kranjske Gore Jure Žerjav je dejal, da bo do kandidature precej objektov že zgrajenih in prav nova infrastruktura bo ob dodatnem učinku zaradi promocije v tujini in tudi zaslužku lokalnega okolja pomembno vplivala na razvoj kraja. Zakon o Planici je pospešil tudi urejanje lastništva. Po besedah Jelka Grosa, direktorja Zavoda Planica in vodje tekmovanja, morajo odkupiti še zemljišča od okrog 60 posameznikov, vse skupaj pa predstavlja 20 odstotkov celotne površine.

Avtorsko skupino, ki je zasnovala NC Planica, združujejo tri projektantske skupine:
- zasnova skakalnic in spremljajočih objektov - ABIRO;
- zasnova osrednjega objekta za smučarske teke in servisnih objektov centra - biro STVAR;
- krajinska arhitektura in zunanja ureditev - studio AKKA.

Skupini svetuje trojica strokovnih sodelavcev:
- Klemen Kobal, za olimpijske, mladinske in otroške skakalnice;
- Janez Gorišek, za letalnico;
- Uroš Ponikvar, za tekaški center.



V Planici imajo velike načrte za prihodnost
Planiški praznik je pred vrati