Zmagovita norveška četverica, Marte Olsbu Roeiseland, Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Boe in Vetle Sjaastad Christiansen. Foto: EPA
Zmagovita norveška četverica, Marte Olsbu Roeiseland, Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Boe in Vetle Sjaastad Christiansen. Foto: EPA

Slovenijo bi morali zastopati Polona Klemenčič, Lea Einfalt, Klemen Bauer in Miha Dovžan. A na progi sta bili samo tekmovalki, ki sta si hitro nabrali velik zaostanek zaradi preveč zgrešenih strelov (skupno 4 + 12), tako da so Einfaltovo, ko so jo tekmice ujele za krog, ustavili še pred drugo menjavo oziroma še pred zadnjim krogom, ki bi ga morala odteči. Na koncu je skromna slovenska predstava zadoščala le za 25. mesto v konkurenci 26 ekip, za slovensko je končala le Romunija.

Najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak, ki se vrača po bolezni, moči varčuje za sobotni moški sprint. Selektor Uroš Velepec v ženski konkurenci ni imel težkega dela, saj je v ekipo uvrstil obe tekmovalki, ki sta na voljo. Urška Poje po bolezni še okreva in bo zanesljivo nastopila le na ženski štafeti, pa tudi Nina Zadravec se bo ekipi pridružila pozneje, saj še tekmuje na tekmah nižjega ranga. Fak po dvomesečni odsotnosti zaradi bolezni torej še pili formo. Rok Tršan in Mitja Drinovec bosta priložnost dobila v prihodnjih dneh.

Norvežani do zlata v mešani štafeti, Slovenci predzadnji

"Zgodilo se je to, česar smo se najbolj bali, da dekleti ne bosta odnesla `celih pet´. Pričakovali smo namreč, da bo Polona oddelala svoj nastop brez napake, morda s kakšno popravo in da bo potem Lea imela prostor tudi za morebiten kazenski krog. Na žalost se je zgodilo to, da je šla Polona že na prvem streljanju v kazenski krog in zaostala za vsemi, potem pa je bilo le še vprašanje časa, kdaj nas bodo ujeli. Dejstvo je, da sta še mladi, da vadita v okviru mladinske reprezentance, tukaj pa je nivo tekmovanja zelo visok. Vse štafete so tudi nastopile z najmočnejšo postavo, kar se včasih na tekmah svetovnega pokala ne naredi. Meni je zelo žal, da se je to naredilo kar se je, a upam, da bosta to čimprej pozabili, saj imata že v petek nov štart in bo ponovno treba iti v boj," je nastop ocenil Velepec.

Norveška SP začela z zlato medaljo
Zlato v mešanih parih so si priborili Marte Olsbu Roeiseland, Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Boe in Vetle Sjaastad Christiansen, ki so na koncu za 13,1 sekunde ugnali Nemce Vanesso Hinz, Denise Herrmann, Arnda Peifferja in Benedikta Dolla, tretji pa so bili z minuto in devetimi sekundami zaostanka Italijani Lisa Vittozzi, Dorothea Wierer, Lukas Hofer in Dominik Windisch.

Boe je odlično opravil svoje delo, razliko, ki jo je napravil najboljši biatlonec v tej sezoni, pa je Christiansen zanesljivo zadržal. Za stopničkami – prve tri ekipe so imele na strelišču sedem, devet in 14 poprav – so ostali četrti Rusi (+ 1:32,4), peti domačini Švedi in šesti Čehi, ki so kot zadnji zaostali manj kot dve minuti.

Nemci brez bolne zvezdnice Dahlmeierjeve
Biatlonska zvezdnica Laura Dahlmeier zaradi bolezni ni nastopila. Nosilko dveh zlatih odličij z olimpijskih iger v Pjongčangu in sedmih kolajn najžlahtnejšega leska s svetovnih prvenstev je v štafetni postavi Nemčije zamenjala Herrmannova.

Zanimiveje s slovenskega stališča bo v nadaljevanju SP-ja, kjer po biatlonski posebnosti tekme vseeno štejejo za svetovni pokal. Konec tedna tekmovalce in tekmovalke čakata oba sprinta in zasledovalni tekmi. V prihodnjem tednu bodo na sporedu posamični tekmi, štafeti in tekmi s skupinskim startom, premiero pa bo na letošnjem SP-ju doživela tekma mešanih parov, ki bo na sporedu prihodnji četrtek.

Mešana štafeta:                   * **  
  1. NORVEŠKA          1:17,41,4 (0+7) 
     Roiseland/Eckhoff/J. T. Boe/Chris-
     tiansen                           
  2. NEMČIJA               +13,1 (0+9) 
     Hinz/Herrmann/Peiffer,Doll        
  3. ITALIJA              1:09,6 (0+14)
     Vittozzi/Wierer/Hofer/Windisch    
  4. RUSIJA               1:32,4 (0+8) 
  5. ŠVEDSKA              1:35,3 (0+10)
  6. ČEŠKA                1:51,3 (0+3) 
  7. UKRAJINA             2:27,2 (0+10)
  8. FRANCIJA             2:41,2 (0+15)
 ...                                   
 25. SLOVENIJA ***               (4+12)
   * - kazenski krogi; ** - poprave     
   *** - predčasen konec v 2. predaji    

Spored:

Petek, 8. marca, ob 16.15:

Se bo Koukalova še kdaj vrnila v biatlonsko karavano?

Šprint (Ž), 7,5 km

Sobota, 9. marca, ob 16.30:
Šprint (M), 10 km

Nedelja, 10. marca, ob 13.45:
Zasledovalna tekma (Ž), 12,5 km

Ob 16.30:
Zasledovalna tekma (M), 15 km

Torek, 12. marca, ob 15.30:
Posamična tekma (Ž), 15 km

Sreda, 13. marca, ob 16.10:
Posamična tekma (M), 20 km

Fak: Treba je zmanjšati število tekem, saj nočem biti povprečen

Četrtek, 14. marca, ob 17.10:
Mešana štafeta dvojic

Sobota, 16. marca, ob 13.15:
Štafeta (Ž), 4 x 6 km

Ob 16.30:
Štafeta (M), 4 x 7,5 km

Nedelja, 17. marca, ob 13.15:
Skupinski štart (Ž), 12,5 km

Ob 16.00:
Skupinski štart (M), 15 km