Benjamin Raich se je okitil še z drugim zlatom. Foto: EPA
Benjamin Raich se je okitil še z drugim zlatom. Foto: EPA
Teja Gregorin
Teja Gregorin je nastope končala z 19. mestom. Foto: EPA
Clara Hughes
Hughesova je prvič postala olimpijska prvakinja. Foto: EPA
Apolo Anton Ohno
Apolo Anton Ohno po veliki zmagi na 500 metrov. Foto: EPA

Finale sta si priborila le Drago Grubelnik (13.) in Bernard Vajdič (19.), ki sta v drugi vožnji pridobila nekaj mest. Mitja Valenčič in Aleš Gorza sta odstopila. Slavil je Avstrijec Benjamin Raich. Zmagovalec prvih petih letošnjih slalomov in domači up Giorgio Rocca je pristal v snegu že v prvi vožnji.

Novi medalji Björndalena in Dislove
Biatlonci so svoje nastope v Torinu končali s prvima tekmama s skupinskim štartom na olimpijskih igrah. Edina Slovenka na štartu Teja Gregorin je končala na 19. mestu. Zlato je nekoliko presenetljivo osvojila Švedinja Anna Carin Olofsson, ki je še pred štirimi leti v Salt Lake Cityju nastopala kot tekačica. Kolajne sta si priborili še Nemki Kati Wilhelm in Uschi Disl.

V moški tekmi je nemško dominacijo v biatlonu potrdil Michael Greis in s tretjo zlato medaljo postal eden junakov iger. Na drugem mestu je končal Poljak Tomasz Sikora, na tretjem pa Norvežan Ole Einar Björndalen, ki je prišel do devetega odličja na ZOI-jih. Enako je v ženski konkurenci uspelo Dislovi.

Zmagovit zadnji krog Hughesove
Kandska hitrostna drsalka Clara Hughes je dobila preizkušnjo na 5.000 m. Do zlata je prišla po odličnem zadnjem krogu, v katerem si je priborila sekundo naskoka pred Nemko Claudio Pechstein. Tretja je bila še ena Kanadčanka Cindy Klassen. 33-letna Hughesova je bila v Torinu že srebrna na zasledovalni tekmi, poleg tega pa ima dve bronasti kolesarski medalji iz Atlante. Pechsteinova je zbirko kolajn povečala na 9. Prvo je osvojila že leta 1992 v Albertvillu.

Lange kot Hoppe v Sarajevu
Nemška prva posadka (Andre Lange, Rene Hoppe, Kevin Huske in Martin Putze) je slavila v bobu štirisedu in ubranila naslov iz Salt Lake Cityja. Lange je zmagal že v dvosedu in postal prvi tekmovalec z dvema zlatima medaljama z enih iger po Wolfgangu Hoppeju leta 1984. Drugi so bili Rusi, tretji pa Švicarji.

Ohno presenetil, An pa se je vseeno zadnji smejal
V hitrostnem drsanju na kratkih progah so podelili še zadnje tri komplete medalj. V moški preizkušnji na 500 metrov je presenetljivo zmagal Američan Apolo Anton Ohno, saj je boljši na daljših progah. Vodil je od štarta do cilja. Južnokorejec Hjun Su An je bil tretji in tako v Torinu ni zmagal prav v vseh disciplinah.

Obliž na rano si je prilepil hitro, saj je čez dobre pol ure slavil s štafeto na 5.000 metrov. Potem ko so se Korejci in Kanadčani večkrat izmenjali v vodstvu, je bil An v cilju močnejši od Mathieua Turcotta.

Njegova rojakinja Sun Ju Jin je zlatu s 1.500 metrov dodala zmago na 1.000 metrov. Kitajka Meng Vang, ki je slavila na 500 metrov, je bila srebrna, branilka naslova Jang Jang pa se je morala zadovoljiti z bronom.

To odličje so si z zmago proti Rusiji s 3:0 priigrali tudi češki hokejisti.