Giorgio di Centa je postal tekaški kralj iger v Torinu. Foto: EPA
Giorgio di Centa je postal tekaški kralj iger v Torinu. Foto: EPA
V zadnjiih 200 metrov je priteklo skupaj več kot deset tekačev. Foto: EPA
Zsolt Antal
Za edini skok med tekmo je poskrbel Zsolt Antal (št. 62), ki je med 23. in 28. kilometrom sam tekel v ospredju. Romun je bil na koncu 46. Foto: EPA

33-letni Italijan je bil v Torinu zlat že s štafeto. Na posameznih tekmah se ga je pogosto držala smola. Že pred štirimi leti je bil v Salt Lake Cityju četrti na zasledovalni tekmi. Enako uvrstitev je v isti disciplini osvojil tudi letos, ko je za odličjem zaostal le za sekundo in pol.

Konec stare vladavine
Brat nekdanje olimpijske šampionke Manuele Di Centa je postal prvi smučarski tekač, ki je dobil najbolj prestižno disciplino na olimpijskih igrah ter ne prihaja iz Skandinavije ali področja nekdanje Sovjetske zveze.

Po več kot dveh urah teka sta imela v ciljnem šprintu v boju za odličje največ moči še Rusa Jevgenij Dementijev in Mikhail Botwinov. Slednji je bron osvojil v avstrijskem dresu. Oba sta zaostala manj kot za sekundo, kar je najmanjša razlika v zgodovini olimpijskih iger v najdaljši tekaški preizkušnji.

Brodar vse do konca med najboljšimi
V kraljevski disciplini se je več kot solidno znašel Nejc Brodar, ki je vse do zadnjega vzpona tekel v skupini 33 tekmovalcev, na koncu pa osvojil 31. mesto. Jože Mehle je bil 55.

Kje so Norvežani?
Še enkrat več so razočarali Norvežani. Njihov najboljši tekač Tord Asle Gjerland je končal na 15. mestu, Frode Estil je bil 28., Tor Arne Hetland (33.) in Jan Egil Andresen (41.) pa sta zaostala celo za Brodarjem. Nič kaj bolje se ni godilo vodilnemu v svetovnem pokalu Nemcu Tobiasu Angererju, ki je bil 24.

Norvežani so bili nekoč kralji tega napornega športa, iz Torina pa se vračajo le z dvema srebroma. Nič bolj uspešne niso bile ženske, ki so osvojile eno srebro in en bron.

Giorgio Di Centa: "Nisem bil favorit, a vedno tečem na zmago. V zaključnem šprintu me ponavadi kdo prehiti, danes pa za seboj nisem slišal nikogar. 300 metrov pred ciljem sem spoznal, da so noge močne in se odločil, da grem do konca."

Mikhail Botwinov: "Vse do ciljne črte nisem vedel, če mi bo uspelo. Nisem vajen, da v šprintu premagujem mlajše tekače. Zaradi vročine en teden nisem treniral, v zadnjih dneh pa sem dobil novo moč. V Pragelato sem iz Obertauerna prispel šele v petek. Še dobro, da sem od daleč spremljal dopinški škandal, tako sem prihrani veliko energije!"

50 km prosto, skupinski štart:         
 1. G. DI CENTA       ITA    2:06:11,8 
 2. J. DEMENTIJEV     RUS         +0,8 
 3. M. BOTVINOV       AVT          0,9 
 4. E. JONNIER        FRA          1,7 
 5. P. PILLER COTTRER ITA          2,2 
 6. A. SÖDERGREN      ŠVE          2,3 
 7. M. KOUKAL         ČEŠ          3,1 
 8. J. MAGAL          ČEŠ          3,3 
 9. V. VITTOZ         FRA          4,6 
10. M. FREDRIKSSON    ŠVE          5,3 
...                                    
31. N. BRODAR         SLO       1:12,7 
55. J. MEHLE          SLO       7:25,3