Foto:
Foto:
Razočarani Finci so obsedeli na klopi. Foto: EPA
Mats Sundin in Peter Forsberg
Sundin (levo) in Forsberg sta bila v reprezentanci že leta 1994. Foto: EPA

Odločilni gol je po samo 10 sekundah 3. tretjine zabil branilec Detroita Nicklas Lidström, ki je s projektilom z modre črte, nad ramo Niittymakija, razparal finsko mrežo. Res izjemen zadetek.

Srečanje so sicer bolje začeli Finci. Povedli so v 15. minuti, ko je Saku Koivu silovit strel Kimma Timonena z modre črte preusmeril za hrbet Henrika Lundqvista. Finci so izkoristili prednost igralca več na ledu. Večji del prvega dela so imeli rahlo premoč Švedi, vendar si "čistih" priložnosti niso priigrali.

Igralci s tremi kronami na prsih so ob igralcu več izenačili v 25. minuti. Henrik Zetterberg je pridrsal izza finskega gola, nato pa precej s strani presenetil Antera Niittymakija. Devet minut kasneje je bila izključitev (Saku Koivu) znova usodna za Fince, Niittymakija pa je premagal branilec Niklas Kronwall.

A vodstvo Švedov je bilo kratkotrajno, saj sta Jussi in Olli Jokinen lepo izigrala švedsko obrambo, Villeju Peltonenu pa ploščka ni bilo težko potisniti v mrežo za 2:2.

Finale krojili hokejisti Detroita
Po izjemnem golu Lidströma na začetku zadnje tretjine so "levi" neuspešno poskušali izenačiti. V končnici so uprizorili pravo obleganje, a je švedska obramba vzdržala. Finci so tako boleče pokleknili na zadnji stopnici. Pred tem so dobili vseh sedem tekem v Torinu. Še ena zanimivost, vsi trije švedski strelci v Ligi NHL igrajo za Detroit.

"To so moje zadnje olimpijske igre. Poslovil sem se res sanjsko. Gol Lidströma bi morali upodobiti na poštni znamki. Šel bo v zgodovino," je dejal 35-letni kapetan Švedov Mats Sundin, ki je bi pri golu podajalec.

Strelec Lidström pa je dodal: "Plošček sem udaril perfektno in zadel tja, kamor sem želel."

Švedska pošta je leta 1994 zmagoviti gol Petra Forsberga proti Kanadi obeležila s poštno znamko. Bržkone bo enako ovekovečen tudi Lidströmov.

FINALE:
Finska - ŠVEDSKA 2:3 (1:0, 1:2, 0:1)
Koivu 15., Peltonen 36.; Zetterberg 25., Kronwall 34., Lidström 41.