Zlata lisica ima zadnja leta obilico vremenskih težav s prirejanjem tekem, kar pa po eni strani ni presenetljivo, saj je Maribor z naskokom najnižje ležeče prizorišče tekem svetovnega pokala. Foto: BoBo
Zlata lisica ima zadnja leta obilico vremenskih težav s prirejanjem tekem, kar pa po eni strani ni presenetljivo, saj je Maribor z naskokom najnižje ležeče prizorišče tekem svetovnega pokala. Foto: BoBo
Pohorje ob Zlati lisici
Za sobotni veleslalom napovedujejo sončno vreme s temperaturami okoli 10 stopinj Celzija, a v nedeljo bi lahko slalom ogrozilo dež. Foto: BoBo

Dela na Pohorju so v polnem teku in potekajo pod strokovnim vodstvom izumitelja injekcijske deske Christiana Steinbacha iz Kitzbühla.

"Vremenska napoved je dobra, čeprav bo čez dan toplo. Glavno je, da bodo noči jasne, na ta način bomo obdržali debelino snežne podlage, ki bo hkrati ostala trda," je pred pestrim dogajanjem prihajajoči konec tedna na Pohorju dejal vodja tekmovanja za 51. Zlato lisico Gorazd Bedrač.

Dva dni za utrditev celotne proge
Ker pa ničesar noče prepustiti slučaju, je od začetka tedna v Mariboru tudi največji strokovnjak za pripravo tekmovalnih prog na svetu Avstrijec Christian Steinbach, ki z nasveti pomaga številnim organizatorjem tekem svetovnega pokala. Pod njegovim strokovnim vodstvom so mariborski organizatorji v ponedeljek s pomočjo injekcijske deske že vbrizgali vodo (500 kubičnih metrov) v sneg na spodnjem delu proge, v torek pa bodo enako naredili še na zgornjem delu veleslaloma.

Enakovredne razmere tudi za višje številke
Steinbachova metoda vbrizgavanja vode v sneg poteka s posebno desko z nekaj tisoč majhnimi luknjicami. Tako se poveča gostota snega, s 350 na 580 kilogramov na kubični meter, tako da je proga zelo trda, vendar sneg vseeno ni pomrznjen in leden (teža ledu je sicer 900 kilogramov na kubični meter). Trda, ne poledenela proga, omogoča tudi tekmovalkam z višjimi startnimi številkami dokaj enakovredne tekmovalne razmere, hkrati je tudi bolj varna, saj med vratci ne nastajajo luknje.

Gorazd Bedrač je ob tem dodal: "Hkrati pa z injekcijskim vbrizgavanjem vode snežna podlaga ostaja trda tudi v toplem vremenu, saj na površini snega ni vode, ki bi se topila. Na ta način bo snežna podlaga ostala kakovostna do konca tedna."

Na pomoč tudi prireditelji Vitranca
Pomembno bo tudi delo na progi med obema tekmama, sobotnim veleslalomom in nedeljskim slalomom. Ker je na tako trdi progi v toplem vremenu - v nedeljo lahko celo dežuje - zelo pomembno glajenje proge s smučmi po vsaki tekmovalki, bodo Mariborčanom na pomoč priskočili tudi Kranjskogorčani. Konec tedna bo ekipi Andreja Rečnika, vodji proge, tako pomagalo tudi trideset smučarjev drsalcev pokala Vitranc, ki to delo opravljajo na moških tekmah za svetovni pokal v Podkorenu.