Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Arhiv

S-prehodi 120 letnica planinskega društva Trst

22. 4. 2024

Slovensko planinsko društvo Trst praznuje 120 let svojega obstoja. Je najstarejše športno-kulturno društvo na Tržaškem s 370 člani. V studiu bosta z nami njegova predsednica in kulturna delavka Marinka Pertot in openska alpinistka Irina Goruppi. Vabljeni k ogledu

S-prehodi Evropska prestolnica kulture GO 2025

15. 4. 2024

Manj kot leto dni nas loči do začetka projekta Evropska prestolnica kulture. Časti naziv bo pripadal Gorici in Novi Gorici. Z umetniškim vodjo Stojanom Pelkom bomo razkrili nekaj programskih novosti in razmišljanj. Z Vido Rucli iz Kolektiva Robida pa se bomo pogovarjali o prostorih in skupnostih ob meji.

S-prehodi Ksenija Dobrila in Walter Bandelj, predsednika krovnih organizacij Slovencev v Italiji

8. 4. 2024

K2: Usoda slovenske narodne skupnosti v Italiji sloni na ramenih šol. Leto 2024 prinaša s seboj veliko izzivov in še nerešenih vprašanj. O tem v oddaji s predsednico Slovenske kulturno gospodarske zveze Ksenijo Dobrila in predsednikom Sveta slovenskih organizacij Walterjem Bandljem.

S-prehodi Andreja Kalc, književna prevajalka in lektorica

1. 4. 2024

Zakaj izrazi zamejec, manjšinec, za mejo ali tostran meje izpričujejo pogled matične države na Slovence in Slovenke v sosednjih državah? Z nami bo Andreja Kalc s Slovenskega raziskovalnega inštituta v Trstu SLORI. S književno prevajalko in lektorico se bomo pogovarjali o uporabnih vidikih različnih jezikovnih praks. Vabljeni k ogledu.

S-prehodi Rožnarce in cvetličarstvo na Proseku in Kontovelu

25. 3. 2024

Razstava »Rožnarce in cvetličarstvo na Proseku in Kontovelu« je ljubeč poklon večkrat pozabljenemu stoletnemu poklicu. O tem s Sašo Ban in Ksenijo Majovski. Pričakujemo vas v S-prehodih.

S-prehodi Andrej Šik, direktor Slovenskega deželnega gospodarskega združenja

18. 3. 2024

Kakšne so težave v gospodarstvu? Ali so pozitivne perspektive le utopično sanjarjenje? O tem z Andrejem Šikom direktorjem Slovenskega deželnega gospodarskega združenja.

S-prehodi Damijan Terpin, predsednik stranke Slovenska skupnost

11. 3. 2024

Stranka slovenske manjšine v Italiji Slovenska skupnost je najstarejša stranka v deželi Furlaniji-Julijski krajini. Obstaja že več kot 50 let. Njen novi predsednik je postal Damijan Terpin. Kakšna je njegova vizija stranke v časih politične negotovosti?

S-prehodi Društvo za socialno promocijo KRU.T

4. 3. 2024

Krožek KRU.T nudi podporo za izboljšanje kakovosti življenja predvsem starejšemu prebivalstvu. O tem v oddaji s predsednico Mirno Viola in podpredsednico Pierino Furlan.

S-prehodi Vodnik po Gorici

26. 2. 2024

Kakšni so slovenski obrazi Gorice in kako se prepletajo različne jezikovno etnične stvarnosti? To nam razkriva vodnik izdan pri goriški Zvezi slovenskih kulturnih društev. Z nami bodo zaslužni za izdajo priročnika, ki ga bodo predstavili v luči prihajajočega EPK. Vabljeni k ogledu.

S-prehodi dr. Simon Ošlak-Gerasimov, profesor, publicist, novinar

19. 2. 2024

Z nami bo avtor knjige Slovenski Gradec dr. Simon Ošlak-Gerasimov, profesor, publicist, novinar in dopisnik za ORF v Gradcu. Ali se dovolj zavedamo vloge, ki jo ima mesto za slovensko kulturo in jezik? Osvetlili bomo stoletja dolgo politično in kulturno povezanosti med slovensko in avstrijsko zgodovino. Bodite z nami.

S-prehodi Helena Pertot, izvedenka harmokromije

12. 2. 2024

Barve definirajo naše razpoloženje, harmokromija je veda, ki barve analizira. O tem v oddaji s strokovnjakinjo za barvno svetovanje Heleno Pertot. Pričakujemo vas v S-prehodih.

S-prehodi dr. Janko Malle, podpredsednik Slovenske prosvetne zveze v Celovcu

5. 2. 2024

Kakšni so izzivi Slovencev čez našo severno mejo? Ali lahko govorimo o skupnem kulturnem prostoru? O tem z dr. Jankom Mallejem, podpredsednikom Slovenske prosvetne zveze v Celovcu. Vabljeni k ogledu.

S-prehodi S-prehodi

29. 1. 2024

Za te, ki ne poznajo natančno tržaške ulice, palače, zgodbe in običaje je na voljo prenovljena izdaja vodnika Kako lep je Trst, ki Trst predstavlja skozi oči slovenskih Tržačanov. O tem v naslednji oddaji z avtoricama Eriko Bezin in Poljanko Dolhar.

S-prehodi S-prehodi

22. 1. 2024

Kakšno vlogo in pomen imajo manjšinski mediji? Na kakšen način se torej spreminja manjšinska medijska krajina? Z nami bo Atilla Pisnjak, odgovorni urednik Pomurskega madžarskega radia. Vabljeni k ogledu.

S-prehodi dr. Boris Jesih, predsednik Slovenske izseljenske matice

15. 1. 2024

Z nami predsednik Slovenske izseljenske matice dr. Boris Jesih. Združenje deluje neprekinjeno že od leta 1951 in je znano predvsem po dobrih odnosih z izseljenci, katerih ključno pomaga pri ohranjanju in učenju slovenskega jezika in kulturnega izročila.

S-prehodi dr. Barbara Baloh, avtorica monografije Slovenščina v vrtcih

8. 1. 2024

V Narodnem domu v Trstu so uspešno predstavili znanstveno monografijo Slovenščina v vrtcu: Poučevanje in učenje jezika v vrtcih s slovenskim učnim jezikom v Italiji. V oddaji gostimo soavtorico monografije dr.Barbaro Baloh.

S-prehodi David Kranzelbinder, zgodovinar

25. 12. 2023

Z nami je zgodovinar in kustos David Kranzelbinder. Je umetniški vodja Pavlove hiše, ki združuje okoli 2200 Štajerskih Slovencev. Pavlova hiša je duša in gonilna sila slovenskega gibanja na avstrijskem Štajerskem.

S-prehodi Nova ekipa revije Galeb

18. 12. 2023

Mladinska revija Galeb predstavlja vse od svojega nastanka leta 1954 nezamenljivo oporo pri širjenju slovenskega jezika in kulture med pripadniki mlajše generacije Slovencev v Italiji. V jubilejnem sedemdesetem letniku med male bralce in bralke prihaja v novi, osveženi podobi. Prenovljeni Galeb nam v oddaji predstavljajo glavna urednica Galeba pisateljica Maša Ogrizek, ilustratorka Vesna Benedetič in likovni urednik, oblikovalec in stripar Ivan Mitrevski.

S-prehodi Narodni dom pri sv. Ivanu v Trstu

11. 12. 2023

Slovenska kultura živi v Narodnih domovih, ponovno odprtje Narodnega doma pri sv. Ivanu v Trstu je zato zgodovinski dosežek. O tem s koordinatorjem obnove doma Liviom Semoličem. Pričakujemo vas v S-prehodih.

S-prehodi dr. Asta Vrečko, ministrica za kulturo

4. 12. 2023

Prav odnos med narodno manjšino in njeno matično državo ali še bolj odnos matične države do narodne manjšine je pomemben dejavnik njihovega obstoja in položaja. Na to se pogosto pozablja, ko se govori o ohranjanju slovenske jezikovne in kulturne identitete manjšinskega prebivalstva, ki obkroža slovensko državo. Sodobna kulturna politika mora biti participativna in inkluzivna ter temeljiti na medresorskem povezovanju, verjame dr. Asta Vrečko, ministrica za kulturo, ki jo danes gostimo v studiu. Že pred nastopom funkcije je poudarila, da se bo zavzemala za decentralizacijo kulture in spodbujala kulturno izmenjavo z zamejci.

Stran 1 od 18
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov