Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Postopek odkupa sicer še poteka, čedajska banka pa je medtem na deželno in evropsko sodišče vložila pritožbo zaradi domnevno nezakonitega prevzema.

Čedajska banka CiviBank je imela v preteklih letih uspešno rast in se lani preoblikovala v delniško družbo. Dogovor o partnerskem sodelovanju z južnotirolsko Sparkasse je nepričakovano prerasel v prevzem, ki ga v Čedadu zaradi zavrnitve predlogov o ohranitvi avtonomije razumejo kot sovražnega, pove član uprave Livio Semolič: "Mi smo želeli konkretna formalna zagotovila, da ostane banka povezana s teritorijem in da se odločitve sprejemajo tukaj, ne pa v Bocnu."

Čedajska banka ima približno 500 slovenskih delničarjev, dvojezični poslovalnici v Trstu in Gorici ter tradicionalno slovenskega predstavnika v upravnem odboru. V Bocnu zagotavljajo, da bodo avtonomijo in jezikovne posebnosti banke spoštovali.

"CiviBank bo imela zadostno avtonomijo. Običajne administrativne odločitve bo lahko sprejemala samostojno. Zgolj strateške odločitve bodo tiste, ki bodo v prihodnje morale biti usklajene z največjim delničarjem," je povedal direktor Sparkasse Nicola Calabro.

Banka Sparkasse je pred dnevi že presegla 56-odstotni delež kapitala banke CiviBank, odkup delnic pa poteka do 6. maja. V Slovenskem deželnem gospodarskem združenju bocenski banki zaupajo in prevzem vidijo kot priložnost za razvoj domače banke.

"Z njimi sem imel zelo dober občutek, moram biti pošten, tudi ker so kot banka prisotni, kjer imajo nemško večino, italijansko in ladinsko manjšino," je povedal Robert Frandolič iz Slovenskega deželnega gospodarskega združenja.

V CiviBank upajo, da bo s pritožbami na upravno in evropsko sodišče zamrznili postopek prevzema, a je to težko pričakovati, saj so v Bocnu že dobili zeleno luč tudi od Evropske centralne banke. Skupščina bo novo upravo potrjevala konec meseca, Slovence bi po novem zastopala Lidia Glavina, med drugim nekdanja predsednica uprave SDH-ja.