Janez Janša je bil slavnostni govornik v Ormožu. Foto: Ministrstvo za obrambo/Twitter
Janez Janša je bil slavnostni govornik v Ormožu. Foto: Ministrstvo za obrambo/Twitter

Dogajanje v Ormožu je primerjal z bitko med Špartanci in Perzijci pri Termopilah pred skoraj 2500 leti in dodal, da so v Ormožu pred 30 leti dosegli več kot Špartanci, so sporočili z Ukoma. Če je 300 Špartancev ustavilo stotisočglavo perzijsko vojsko, so v Ormožu ubranili most, ki je simboliziral takrat novo mejo nove države. "Sovražni tanki so prišli naokrog prek Središča ob Dravi, ampak tudi v tem primeru ste Ormož ubranili," so povzeli Janševe besede.

Oklepne in tankovske enote Jugoslovanske ljudske armade so prodrle po drugih poteh in zavzele veliko mejnih prehodov, včasih tudi po presoji poveljnikov in komandirjev policijskih in miličniških enot ali teritorialne obrambe, da je bolje, da se enote sovražne vojske čim bolj oddaljijo od svoje točke oskrbe. "Na koncu se je vse skupaj dobro izšlo. Se pa ne bi dobro izšlo, če bi prodrli povsod, če jih nikjer ne bi zaustavili in če se nikjer ne bi zgodilo to, kar se je zgodilo tukaj, v Ormožu," je poudaril premier.

Po razglasitvi samostojnosti na ceste zapeljale prve enote JLA

"Pomembno je, da smo bili Slovenci pripravljeni braniti Slovenijo"

Janša je spomnil, da se je vojna začela že z razorožitvijo teritorialne obrambe oz. poskusi njene razorožitve več kot leto pred desetdnevno osamosvojitveno vojno. Ob tem je poudaril, da je pomembno, da smo Slovenci bili pripravljeni braniti Slovenijo, čeprav ne z enako vnemo povsod.

Spomnil je tudi, da je bil v Ormožu pred 30 leti nekaj dni po spopadih, po brionski deklaraciji, ko je vladalo premirje. "Takrat smo videli poškodovan zvonik, uničene tanke na Kogu in razdejanje, ki se je videlo na mostu čez Dravo. Po vsem tem je bilo jasno, da je Slovenija tukaj zdržala," je dejal.

Sorodna novica "Najpomembneje je, da smo se izognili širšemu nasilju"

Delil je tudi spomin, ko so tuji novinarji v Cankarjevem domu gledali posnetke bitke za most in bili ob tem šokirani. "Prepričani so bili, da bodo gledali poskus operetne osamosvojitve Slovenije in učinkovite ukrepe federalnih oblasti, vojske in policije, in tako so tudi poročali prve dni. Ko pa so videli posnetke, nekateri so tudi obiskali kraje spopadov, so spremenili mnenje in iz izrazite nenaklonjenosti osamosvojitvi se je v enem tednu svetovna javnost obrnila v našo korist. Toda tega ne bi bilo, če ne bi zdržali na ključnih točkah," je poudaril Janša.

Na današnji dan pred tridesetimi leti je bilo v Sloveniji 75 večjih oboroženih spopadov na različnih mestih, naslednji dan še več. "Slovenija vsega tega ne bi zdržala, če bi imeli centralizirano obrambo, vse je bilo odvisno od tega, kako se bo neko vodstvo odločalo ob posamičnih korakih. Tu je prevladala samoiniciativa poveljnikov, tudi najnižjih taktičnih enot teritorialne obrambe, skupin policije, posebnih skupin, jurišnih odredov, protidiverzantskih odredov … Ko smo vse to sešteli, smo videli, da smo nastopali kot enotna slovenska obramba z veliko podporo prebivalstva, logistike, lokalnih oblasti in podjetij. Slovenija je v obrambi dihala enotno. In zato lahko danes svečano in veselo proslavljamo 30. rojstni dan," je še povedal predsednik vlade.

Janša spomnil na pomen osamosvojitvenih dogodkov v Ormožu

Janša v Bovcu: Velika večina odločitev je bila pravilnih

Predsednik vlade pa je bil tudi slavnostni govornik na osrednji slovesnosti ob 30. obletnici nastanka države, ki so jo pripravile občine Bovec, Kobarid in Tolmin. Pred zbranimi je povedal, da se je časa pred 30 leti dobro spominjati, tudi zaradi naukov, ki izhajajo iz tistega časa, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje. Slovenija je bila po Janševih besedah v času osamosvajanja sama, vendar je kljub temu zaradi odločitve na plebiscitu vztrajala. "Na številnih križiščih in na različnih nivojih se je bilo treba odločiti, ali bo šlo tako ali drugače," je menil premier in dodal, da vse odločitve niso bile vedno idealne in stoodstotne, velika večina pa je bila pravilnih.

V govoru je predsednik vlade poudaril še, da Slovenija ni samo Ljubljana in da se ta vlada tega zaveda, zato je kljub epidemiji dvignila povprečnine, pospešila črpanje evropskih sredstev, v naslednjih dneh pa bo odobren načrt za okrevanje in odpornost, ki prinaša veliko sredstev za marsikateri projekt. V državnem zboru je predlog zakona o zagotavljanju investicij v slovensko zdravstvo v naslednjih desetih letih, prvi sveženj zakonodajnih sprememb na področju debirokratizacije ter številni drugi predlogi zakonov. "Ta vlada se zaveda, da so lokalne skupnosti, mesta in občine sestavni del slovenskega državnega mozaika," je povedal Janša ter napovedal, da bo vlada v prihodnjih mesecih obiskala vse slovenske regije, že v prihodnjem tednu Podravje.

V govoru je predsednik vlade spregovoril tudi o epidemiji in ocenil, da se je izkazalo, da so v krizi občine, župani in občinski štabi za civilno zaščito tisti, ki operativno rešujejo krizo. Trenutne epidemične razmere so dobre, bodo pa, kot je dejal premier, čez poletje še vedno nujni previdnostni ukrepi.